Polska wciąż liderem w produkcji malin w UE, jednak rynek mocno się zmienia

produkcja malin w Polsce, maliny,


Maliny należą do jednych z najważniejszych owoców jagodowych uprawianych w Polsce. Jak czytamy w raporcie, który przygotował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, nasz kraj niezmiennie jest największym producentem malin w Unii Europejskiej oraz jednym z najważniejszych na świecie. To właśnie z polskich plantacji pochodzi blisko połowa unijnej podaży malin, które trafiają zarówno na rynek deserowy, jak i do przetwórstwa. Jednak w statystykach widać, że profil produkcji malinowej w Polsce stopniowo się zmienia, a plantatorzy muszą mierzyć się z coraz silniejszą konkurencją.

Znaczenie malin w produkcji jagodowej

W strukturze produkcji owoców jagodowych w Polsce maliny zajmują trzecie miejsce – po truskawkach i porzeczkach – z 16% udziałem w zbiorach w 2024 r. Popularność uprawy wynika zarówno z wysokich walorów smakowych i z wartości odżywczych tych owoców, jak i – a może przede wszystkim – popytu ze strony przemysłu przetwórczego.

W raporcie KOWR podkreślono, że Polska jest liderem na rynku malin w UE z udziałem wynoszącym 44% produkcji. Kolejne miejsca zajmują Portugalia (20% produkcji) i Hiszpania (17%). W skali ogólnoświatowej Polska zajmuje 3. miejsce po Rosji, Meksyku i Serbii.

Powierzchnia i plonowanie

Produkcja malin w Polsce charakteryzuje się dużą zmiennością – przede wszystkim ze względu na warunki pogodowe. Powierzchnia uprawy w latach 2016–2019 wynosiła ok. 29–30 tys. ha, jednak w 2020 r. spadła do 17,7 tys. ha. W kolejnych latach ustabilizowała się na poziomie 19–22 tys. ha, lecz dane wskazują na występowanie dalszej tendencji spadkowej.

Średnie plony w analizowanym okresie wahały się od zaledwie 2,6 t/ha (2019 r.) do 6,9 t/ha (2020 r.). Zbiory osiągnęły rekordowy poziom 129 tys. ton w 2016 r., podczas gdy w 2024 r., w wyniku niekorzystnej pogody, spadły do 77 tys. ton.

Największe znaczenie w produkcji malin ma województwo lubelskie, które odpowiada za 71–83% krajowych zbiorów. Mniejszy udział przypada na Mazowsze, Pomorze Zachodnie i Podkarpacie.

Powierzchnia uprawy, plony i zbiory malin w Polsce

Wyszczególnienie201620172018201920202021202220232024
Powierzchnia uprawy (tys. ha)29,329,329,629,517,719,821,721,419,3
Plony (t/ha)4,43,63,92,66,95,34,84,54,0
Zbiory (tys. ton)129105116761221041059677

Źródło: opracowanie Biura Analiz i Strategii KOWR na podstawie danych GUS.

Kierunki wykorzystania i eksport

Polska produkcja malin wciąż ukierunkowana jest głównie na przemysł przetwórczy, szczególnie na mrożonki. To determinuje strukturę eksportu. Eksport malin świeżych w latach 2016–2024 wynosił od 7,3 do 18,9 tys. ton, co stanowiło 7–15% zbiorów. Głównym odbiorcą owoców deserowych są Niemcy (33–58% wolumenu), a także Niderlandy, Włochy i Czechy.

Struktura geograficzna eksportu malin świeżych z Polski w 2024 r.

Eksport malin mrożonych utrzymuje się na poziomie 40–60 tys. ton rocznie. Najwięcej owoców trafia do Niemiec (33–40% eksportu), ale istotnymi rynkami są też Francja, Niderlandy, Wielka Brytania i Belgia.

Struktura geograficzna eksportu malin mrożonych z Polski w 2024 r.

Sezonowość występuje przede wszystkim w eksporcie owoców świeżych – ponad 75% wywozu przypada na okres lipiec–październik. W przypadku mrożonek eksport jest równomierny przez cały rok.

Produkcja malin w Polsce oraz eksport malin świeżych i mrożonych (w tys. ton)

Wyszczególnienie201620172018201920202021202220232024
Zbiory malin129,1104,5115,675,7123,2103,9104,996,176,9
Eksport malin świeżych18,910,811,47,78,58,811,48,47,3
Udział eksportu malin
świeżych w zbiorach
15%10%10%10%7%8%11%9%9%
Eksport malin mrożonych53,453,548,846,949,160,145,243,639,7
Udział eksportu malin
mrożonych w zbiorach
41%51%42%62%40%58%43%45%52%

Źródło: opracowanie Biura Analiz i Strategii KOWR na podstawie danych GUS i Ministerstwa Finansów.

Import malin do Polski

Mimo wysokiej krajowej produkcji Polska importuje zarówno maliny świeże, jak i mrożone. Świeże maliny sprowadzane są głównie z Niderlandów, Mołdawii, Maroka, Hiszpanii i Niemiec. W 2024 r. import wyniósł 5,8 tys. ton, z czego 59% pochodziło z krajów UE. W latach 2019-2024 wolumen salda handlu zagranicznego malinami świeżymi wynosił od 1,5 do 6,5 tys. ton. Najniższe saldo handlu odnotowano w roku ubiegłym – 1,5 tys. t, czyli o 61% niższe niż w roku 2023. Warto również zwrócić uwagę, że to najsłabszy wynik od 2016 roku.

Mrożone maliny trafiają do Polski przede wszystkim z Ukrainy (20,4 tys. t – 63% całego importu w 2024 r.), a także z Serbii, Niemiec i Maroka. Import tych owoców w ubiegłym roku wyniósł 32 tys. ton, z czego 83% pochodziło z państw spoza UE. Wolumen salda handlu zagranicznego malinami mrożonymi w latach 2019-2024 pozostawał dodatni, jednak zauważalna jest tendencja spadkowa – z 33,6 tys. t w roku 2021 do 7,5 tys. ton w ubiegłym roku.To pokazuje, że na rynku pojawiają się coraz mocniejsi gracze, którzy także chcą budować swoją pozycję – przede wszystkim jest to sąsiednia Ukraina. Dane wstępne za I półrocze 2025 roku rodzą obawy, że tegoroczne saldo handlu zagranicznego malinami mrożonymi może być jeszcze słabsze.

Co dalej?

Produkcja malin deserowych w Polsce wymaga dużych nakładów inwestycyjnych – m.in. w systemy nawodnienia i tunele foliowe – co jest warunkiem uzyskania wysokich plonów. Jednocześnie sektor stoi przed wyzwaniami związanymi z rosnącymi kosztami pracy i produkcji, koniecznością dostosowania oferty do wymagań rynku świeżych owoców, konkurencją ze strony taniego importu (zwłaszcza mrożonek z Ukrainy i Serbii) oraz zmiennymi warunkami klimatycznymi wpływającymi na wielkość i jakość zbiorów.

Czynniki, które ważą na stopniowej utracie konkurencyjności na rynku owoców do przetwórstwa skłaniają wielu plantatorów do przechodzenia do produkcji owoców deserowych. Tu wciąż posiadamy szereg przewag nad plantatorami z Zachodu. Odpowiednie inwestycje w nowoczesne technologie uprawowe, rozwój odmian dostosowanych do zmieniających się warunków klimatycznych oraz dalsze umacnianie pozycji na rynkach eksportowych mogą zapewnić dalszy rozwój branży.






Poprzedni artykułJeżyny deserowe w Agronom Berries. Sweet Royale i Von zaskakują plonem i jakością
Następny artykułJesienne nawożenie borówek – warto pamiętać o borze i cynku

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj