W gospodarstwie Dobra Truskawka prowadzonym przez Ewę i Waldemara Januchowskich w miejscowości Nowe koło Wągrowca dobrze oceniana jest pierwsza połowa sezonu zbiorów i sprzedaży owoców truskawek odmian powtarzających. Gospodarstwo to jest również przykładem tego, że produkcję wysokiej jakości deserowych truskawek udało się połączyć z sąsiadującą z gospodarstwem oryginalną restauracją, do której ściągają goście z odległych nawet o kilkadziesiąt kilometrów miast.
Jak informuje W. Januchowski, tegoroczna produkcja truskawek w jego gospodarstwie to 35 ha z czego zdecydowaną większość zajmują odmiany powtarzające owocowanie. W uprawie z tej grupy znajdują się tylko dwie odmiany 'Portola’ i 'Diamante’. Wszystkie uprawy zakładane są w systemie pasowo-rzedowym na niskich zagonach wyścielonych czarną folią. Średnio na hektarze plantacji wysadza się około 33 000 sadzonek truskawek. Plantacje najczęściej zakładane są w marcu z sadzonek frigo.
Tegoroczny sezon pod względem cen jak i możliwością zbytu oraz dostępności sezonowych pracowników do zbioru oceniam jak na razie bardzo dobrze. Trudno jednak przewidzieć jak będzie przebiegała sprzedaż owoców w dalszej części sezonu z uwagi na coraz większe trudności ze sprzedażą owoców na rynki Wschodnie, myślę tutaj głównie o Rosji, gdzie sprzedajemy duża część produkowanych w naszej firmie owoców – mówi Waldemar Januchowski. Pewnym problemem w tym roku okazują się wysokie temperatury, które powodują że wiele owoców ma uszkodzenia słoneczne co dyskwlifikuje je z dalszej sprzedaży.
Dzięki uprawie tylko dwóch odmian i to na znacznym areale, gospodarstwo w ciągu jednego dnia może przygotować tirowe ilości owoców zebranych w jednostkowe opakowania. Dzięki temu może współpracować zarówno z sieciami handlowymi jak również eksportować owoce na Wschód. Jak informuje W. Januchowski, produkując owoce czy to na rynek krajowy czy to zagraniczny bardzo ważne jest przestrzeganie karencji i stosowanie tylko zarejestrowanych środków ochrony roślin. Gospodarstwo dysponuje również certyfikatem GlobalGAP, który staje się coraz ważniejszy dla wielu odbiorców. Wszystkie owoce już na plantacji zbierane są do opakowań jednostkowych i jak najszybciej zwożone do centrum logistycznego firmy, gdzie w zależności od przeznaczenia są schładzane do wymaganej temperatury.
Przy gospodarstwie drugi sezon funkcjonuje również restauracja, której inwestycję udało się zrealizować z działań przeznaczonych na stworzenie nowych miejsc pracy. Aktualnie w restauracji zatrudnienie znalazło kilkanaście osób. Restauracja, podobnie jak gospodarstwo ma nazwę „Dobra truskawka”. Właściciele dbają w niej o to, aby w menu znajdowały się potrawy do których przyrządzania używa się truskawki, a niektóre z dań nazywają się tak jak uprawiane w gospodarstwie odmiany truskawek. Dodatkowo te w okresie trwania zbiorów podawane są wszystkim klientom restauracji jak gratisowa przekąska. Powodzeniem cieszy się również deser ze świeżych truskawek polewanych wysokiej jakości, ciepłą belgijską czekoladą.
Więcej szczegółowych informacji o tym jak produkowane są w tym gospodarstwie truskawki będzie można przeczytać w czasopiśmie „Jagodnik”.