Przed sezonem truskawek w Hiszpanii: nowinki cyfrowe i obawy o brak rąk do pracy

Spotkanie przedstawicieli Freshuelva z Celso Gonzálezem podczas Friut Attraction
Spotkanie przedstawicieli Freshuelva z Celso Gonzálezem podczas Friut Attraction


Hiszpańscy producenci przygotowują się do kolejnego truskawkowego sezonu. Spółdzielnia Fresón de Palos z Huelvy jako pierwsza na świecie zacznie wykorzystywać platformę ResiYou firmy Bayer, która pomaga zarządzać pozostałościami środków ochrony roślin na uprawach. Innowacje to jedno, ale ogrodnikom z Andaluzji sen z powiek spędzają groźby niedoboru wody i braku rąk do pracy.

Członkowie spółdzielni mogli skonsultować się z menadżerami firmy Bayer podczas targów Friut Attraction w Madrycie. Temat pozostałości ŚOR jest niezwykle ważny dla producentów ze względu na normy sieci handlowych, którym muszą sprostać oraz założenia Wspólnej Polityki Rolnej UE, która zakłada ograniczenie stosowania środków chemicznych.

ResiYou pozwala na optymalizację programów zabiegów polowych i ułatwia szeroki dostęp do rynków zagranicznych poprzez zapewnienie właściwej kontroli nad przestrzeganiem dodatkowych norm dotyczących środków ochrony roślin. Aplikacja przygotowuje predykcje poziomu pozostałości podczas zbioru, pozwala na przeprowadzanie symulacji zabiegów ŚOR i porównywanie ich z predykcjami oraz sprawdza zgodność z wymogami prawnymi i poszczególnych odbiorców owoców. Obecnie ResiYou obsługuje prognozy i symulacje dla truskawek, brzoskwiń, nektaryn, jabłek, gruszek, winogron i pomidorów, ale w 2025 firma Bayer planuje wprowadzenie kolejnych upraw do programu.

Potrzeba 25 tysięcy pracowników

Duże zmartwienie hiszpańskich producentów owoców jagodowych to brak rąk do pracy. W czasie Friut Attraction członkowie stowarzyszenia producentów i dystrybutorów Freshuelva dyskutowali na ten temat z przedstawicielami ministerstw rolnictwa na poziomie centralnym i Regionu Autonomicznego Andaluzja.

Dla hiszpańskich plantatorów ważne były rozmowy z sekretarzem generalnym ds. zarządzania migracją Celso Gonzalezem, który zapowiedział rychłą wizytę w prowincji Huelva. Region w okresie zbiorów potrzebuje nawet 25 tys. pracowników sezonowych, a tamtejsi producenci chcą mieć pewność, że owoce nie pozostaną na plantacjach.

Odpowiednia liczba pracowników najemnych to warunek konieczny, determinujący właściwy przebieg zbliżającej się wielkimi krokami kampanii. Jak dotąd przeważającą większość robotników na plantacjach stanowili Marokańczycy, jednak w wypadku gdyby kontyngent pracowników z tego kraju był niewystarczający, hiszpańscy producenci są gotowi na poszukiwanie rąk do pracy nawet w krajach Ameryki Łacińskiej. Rozważane są także projekty pilotażowe dla pracowników z Mauretanii, Senegalu i Mali.

Do ostatniej kropli wody

Drugi z problemów, który gnębi producentów owoców jagodowych w Huelvie to pogłębiający się z roku na rok niedobór wody. Od lat domagają się oni od władz większych nakładów na infrastrukturę nawadniającą i zbiorniki retencyjne. Prezes stowarzyszenia Freshuelva Francisco Jose Gomez podkreśla, że to jedyny sposób, by zgromadzić niezbędne rezerwy wody i stawić czoła okresom niskich opadów.

Producenci skarżą się na opieszałość rządów centralnego i regionalnego i narzekają, że część z projektów infrastrukturalnych od lat nie została ukończona. Jak te problemy wpłyną na zbliżający się sezon na hiszpańskie truskawki przekonamy się w ciągu najbliższych miesięcy.

Na postawie agrodiariohuelva.es

Fot. Freshuelva/Facebook







Poprzedni artykułProjekt SPIN-FERT – w trosce o żyzność gleby
Następny artykułWyższa trwałość owoców, niższa emisja CO2. Zaprezentowano ekologiczną podkładkę dla owoców jagodowych

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj