Uprawa truskawki w basenie Morza Śródziemnego (cz. II) – nowe odmiany i innowacje

Uprawa truskawek w regionie Huelva

Odpowiedzią na wyzwania stojące przed branżą uprawy truskawek w basenie Morza Śródziemnego, o których pisaliśmy w pierwszej części tekstu są działania podejmowane przez firmy z tego regionu. Film MacFrut Academy przedstawia nowoczesne metody selekcji roślin i odmian, prace rozwojowe nad wykorzystaniem pożytecznych organizmów na plantacjach, a także nowoczesne rozwiązania w obszarze logistyki i łańcucha dostaw, pozytywnie wpływające na trwałość i wysoką jakość owoców dostarczanych na najdalsze rynki.

Nicola Tufaro, przedstawiciel Nova Siri Genetics podkreśla, że jego firma chce komplementarnie używać tradycyjnych metod genetycznych i najnowszych technologii w dziedzinie hodowli nowych odmian. Ich celem jest tworzenie odmian odpornych na choroby, mających dobrą trwałość pozbiorczą i dobre właściwości organoleptyczne – smak, zapach, aromat, stopień Brix itd.

Zmęczenie gleby i stale ograniczana lista dozwolonych pestycydów sprawiają, że selekcje roślin testowanych w firmie także są wystawiane na działanie patogenów, tak aby wybrać te, które mogą dać dobry plon nawet w trudnych warunkach. W najlepszym scenariuszu wytypowanie i wprowadzenie nowej odmiany na rynek trwa około 7-8 lat. W szkółkarstwie najważniejsze jest posiadanie gleby wolnej od patogenów, aby dostarczać producentom zdrowe sadzonki. Przy obecnych ograniczeniach w stosowaniu środków ochrony jest to bardzo trudne do osiągnięcia, dlatego rozwiązaniem jest tworzenie odpornych na presję patogenów odmian. To pozwala na oferowanie dobrego jakościowo materiału w odpowiednich ilościach.

Różne cykle produkcji – różne odmiany poszukiwane

W Hiszpanii produkcja truskawek odbywa się w cyklu rocznym. Rozpoczyna się około października, w okres zbiorów wchodzi w grudniu i jest on kontynuowany nawet do maja. W Europie Północnej cykl produkcji jest dwuletni, a najwyższe plony osiągane są w drugim roku produkcji, dlatego odmiany uprawiane tam muszą być wytrzymalsze na trudne warunki pogodowe i niskie temperatury – coś, co jest obce producentom z basenu Morza Śródziemnego.

W portfolio firmy znajdują się nowe odmiany, które szeroko rozpowszechniły się w rejonie basenu Morza Śródziemnego np. 'Rosetta’, 'Marimbella’ czy 'Gioelita’, które mają smaczne owoce i dobrze plonują.

Na problemy – pożyteczne organizmy

Nad rozwiązaniami, które mogą zastąpić lub wesprzeć tradycyjne środki ochrony roślin pracuje włoska firma Biogard. W swoich produktach wykorzystuje naturalnych wrogów szkodników, np. roztoczy, mszyc, wciornastek, czy mączlikowatych. Wprowadzenie do uprawy organizmów, które zwalczają szkodniki przyczynia się do regulacji ich populacji i może znacząco ograniczyć szkody wyrządzane przez nie w uprawach.

Firma w swoich badaniach i produktach testuje i wykorzystuje m.in. pożyteczne roztocza oraz różne gatunki bakterii i grzybów – np. grzyby Ampelomyces quisqualis, Bacillus thuringensis czy Beauveria bassiana. Ale w ofercie firmy są także produkty na bazie wyciągów roślinnych, np. z czosnku oraz pułapki feromonowe.

Wprowadzenie nowych organizmów zawsze rozpoczyna się od pogłębionych badań gatunków pozyskiwanych z natury. Pozwala to odrzucić te niepożądane lub populacje zainfekowane patogenami, tak aby te docelowe, które trafiają do produktów firmy były zdrowe i gotowe do adaptacji w warunkach uprawy.

Efektywny łańcuch dostaw

Nowoczesne metody produkcji to jeden filar efektywnej produkcji truskawek. Drugi to dobrze zaplanowany, skoordynowany i wykorzystujący nowinki techniczne łańcuch dostaw, rozpoczynający się już od momentu zbioru, poprzez chłodzenie, pakowanie i dystrybucję do punktów docelowych.

Jak mówi Raul Orozco z firmy FresLote, trwałość truskawek można wydłużyć poprzez odpowiednie procedury związane z transportem, chłodzeniem i pakowaniem. Firma ta stosuje szereg nowoczesnych rozwiązań, m.in. tunele UV do dezynfekcji owoców, zautomatyzowane linie pakujące i opakowania produkowane z tworzyw pochodzących z recyklingu. Cały system pakowania jest nadzorowany przez oprogramowanie komputerowe, które pomaga operatorom w zarządzaniu tym procesem. Tak zaprojektowany łańcuch dostaw pozwala na ograniczenie liczby pracowników i jest bardzo efektywny, ponieważ umożliwia w krótkim czasie dostarczanie owoców wysokiej jakości na terenie całej Europy.







Poprzedni artykułBorówki w Wielkopolsce. Regeneracja po przymrozkach i nowe nasadzenia
Następny artykułUmiesz liczyć? Licz na siebie!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj