Efektywne zarządzanie azotem w uprawie borówki to m.in. większe owoce



W ramach projektu Borówkowe Factory firma Sumi Agro Poland przeprowadza w tym sezonie interesujące doświadczenie z zastosowaniem produktu Encera. Czym jest ten preparat dowiecie się z materiału pt. „Produkt biologiczny wspomagający nawożenie borówek”. W połowie lipca przeprowadziliśmy wstępną ocenę efektów po zastosowaniu tego rozwiązania. Wyniki tego doświadczenia zapowiadają się niezwykle interesująco.

Produkt Encera w kwaterze odmiany ‘Bluecrop’ zastosowano w celu lepszego zarządzania pobieraniem azotu przez roślinę. Jego aplikację wykonano poprzez oprysk nalistny. Dzięki temu znajdujące się w produkcie bakterie azotowe Gluconacetobacter diazotrophicus, które nawiązują symbiotyczną relację z rośliną, mogły łatwo rozprzestrzenić się w jej tkankach, a następnie wiązać azot z powietrza, czyniąc go dostępnym w komórkach liści i korzeni przez cały sezon. W doświadczalnej kwaterze nie zredukowaliśmy jednak nawożenia azotem. Naszym celem było natomiast lepsze wykorzystanie tego składnika przez rośliny i wzmocnienie ich fazy generatywnej – informował dr Paweł Krawiec z firmy Horti Team.

Jak informował Justyna Wasiak z Sumi Agro Poland, bakterie zawarte w produkcie Encera, pozytywnie wpływają na lepsze wykorzystanie azotu, w okresach, gdzie jego pobieranie przez rośliny może być utrudnione. Zastosowanie tego innowacyjnego na rynku produktu, na poletkach doświadczalnych pokazało, że roślina lepiej wykorzystuje w tych rzędach azot, co przekłada się na większą ilość owoców oraz ich średnicę. 

Więcej o efektach zastosowania tego produktu dowiecie się z materiału filmowego:

Archiwum Borówkowego Factory

Uzyskaj dostęp do materiałów z poprzednich edycji!








Poprzedni artykułZwiększ odporność malin i borówek na wysokie temperatury i popraw jakość owoców
Następny artykułCALYPSO obiecująca odmiana borówki. 3 kg z rośliny w 3-cim roku

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj