W wyniku znacznych opadów śniegu w Serbii w połowie kwietnia br. wiele plantacji malin w centralnej i zachodniej części kraju zostało uszkodzonych (za Foodnews). Eksperci z Serbian Fruit Research Institute twierdzą, że starty potencjalnych zbiorów w niektórych regionach mogą sięgać nawet 50%. Może to być zatem kolejny (po niesprzyjających uwarunkowaniach pogodowych i niskich zbiorach w latach 2012-2013) niekorzystny rok dla serbskich plantatorów pod względem produkcyjnym.
Można przypuszczać, że możliwa mniejsza (od potencjalnej) produkcja w Serbii sprzyjać będzie utrzymaniu się wysokich cen malin w skupie w nadchodzącym sezonie nawet przy odbudowaniu się produkcji w Polsce. W roku 2013 przeciętna cena malin w krajowym skupie do przetwórstwa wyniosła 4,46 zł/kg i była o 90% wyższa niż w 2012 roku (dane IERiGŻ-PIB). Obecnie, ze względu na uwarunkowania podażowo-popytowe zapasy mrożonych malin w Unii Europejskiej (koniec sezonu 2013/2014) są relatywnie niskie, a ich ceny wykazują tendencję wzrostową. Dane Foodnews wskazują, że cena mrożonych malin z Polski w kwietniu br. wyniosła 2,20 euro/kg co oznaczało, że była o 57% niż przed rokiem.