Okres poprzedzający zbiory lub czas zbiorów wymaga umiejętnego podejścia do zabezpieczenia owoców i roślin przed chorobami. Z uwagi na nasilającą się konkurencję na rynku malin oraz coraz wyższe wymagania odbiorców dotyczące pozostałość substancji czynnych stosowanych pestycydów lub ich liczby na znaczeniu zyskują produkty biologiczne, które wykazują zadowalając skuteczność.
Jednym z takich rozwiązań jest biologiczny fungicyd Julietta. Mechanizm działania tego produktu oparty jest na nowej substancji czynnej, którą tworzą specyficzne szczepy drożdży Saccharomyces cerevisiae. Wykazuje bardzo dobrą stabilność w dużym przedziale pH cieczy roboczej oraz temperatury. Wysoka zawartość substancji czynnej powoduje, że produkt jest również bardzo skuteczny w walce z patogenami.
Dobra formulacja tego produktu pozwala na zastosowanie tego produktu w mieszaninach. Termin stosowania fungicydu Julietta przypada na okres od kwitnienia do czasu zbioru owoców. Decydując się na zastosowanie tego produktu trzeba pamiętać, że jest to produkt kontaktowy. Dlatego należy zapewnić dobre pokrycie roślin cieczą roboczą. W celu uzyskania lepszego pokrycia, warto zastosować ten biologiczny fungicyd z adiuwantami opartymi na oligerach terpenowych.
Więcej o tym jak stosować ten biologicznych preparat, aby uzyskać maksymalną jego skuteczność dowiecie się z materiału filmowego przygotowanego w ramach projekty Malinowe Factory 2023 z udziałem dr Pawła Krawca z firmy Horti Team oraz dr Pawła Szymczaka z firmy Ascrop.