Te technologie sprawdzają się w produkcji wysokiej jakości owoców maliny



W fazie selekcji pędów odmian owocujących na tegorocznych pędach spotykamy się w gospodarstwie dr Pawła Krawca w Karczmiskach z Janem Szałasem z firmy Szałas Agro, która od kilku już lat oferuje wysokiej jakości produkty dedykowane m.in. uprawie malin. Rozwiązania te swoją wysoką skuteczność potwierdzają zarówno w ramach realizowanych doświadczeń, jak też na wielu plantacjach. 

Jak informował J. Szałas, po redukcji liczby pędów warto zastosować produkt Fuego, który jest produktem dostarczającym roślinie L-aminokwasów, organicznego azotu, oligo- i polisacharydów, glutationu oraz innych substancji biorących bezpośredni udział w kompleksie procesów fizjologicznych roślin, w tym intensyfikujących ich mechanizmy odpornościowe. Dobrze sprawdza się zastosowany również przed spodziewanym stresem np. przymrozkami jak też regularnie czy to przez fertygację czy dolistnie stosowany w czasie całego okresu uprawy wpływając nie tylko na kondycję roślin, ale również na wielkość owoców i zawartość w nich cukrów. 

W kwaterach odmian letnich, gdzie trwa kwitnienia lub w czasie wzrostu owoców, celowe jest zastosowanie produktów Grow More (dostarcza niezbędne dla roślin mikroelementy i substancje aktywujące procesy metaboliczne) oraz Bioup (biostymulator) korzystnie wpływając na plon oraz jakość owoców. 

Pamiętajcie – zabieg preparatami Bioup + Grow More wykonujemy przede wszystkim na początku lub w pełni kwitnienia. Kolejne zabiegi możemy wykonywać w odstępach 10-14 dniowych wpływając na rozmiar owoców. Dawki to 0,5 l/ha Bioup + 1-2 kg/ha Grow More – dodaje Jan Szałas z firmy Szałas Agro.

Grow More to produkt zawierający unikatowe substancje aktywujące procesy metaboliczne roślin. Są to:

– kompleksy witamin, aktywujące procesy metaboliczne roślin,
– węglowodany dostarczające roślinom energię i wigor, nawet w bardzo niekorzystnych warunkach pogodowych,
– aminokwasy pochodzenia roślinnego, wspierające proces absorpcji składników i będące jednocześnie prekursorami syntezy białek roślinnych,
– wyselekcjonowane enzymy biorące czynny udział w mechanizmach odporności roślin,
– ekstrakty z alg o wysokiej zawartości naturalnych cytokinin, poprawiające rozwój korzeni oraz absorpcję składników,
– kompleks glicyna–betaina, niwelujący straty wodne w roślinie i zachodzący przez nie stres.

Bioup wpływa na główne czynniki wzrostu, przywracając i stabilizując niezbędne funkcje metaboliczne. Wykazuje bardzo silny wpływ na podziały komórkowe poprzez wzmożenie syntezy ATP (adenozynotrifosforan), dzięki któremu roślina ma energię do wzrostu i większy potencjał produkcyjny. ATP powstaje w roślinie na bieżąco (nie jest magazynowane), zatem większa chwilowa produkcja zapewnia momentalnie wyższe zasoby energii.

Korzyści ze stosowania produktu Bioup to przede wszystkim:

– stymulacja podziałów komórkowych – większe owoce 
– poprawa właściwości organoleptyczne owoców – jędrność i zawartość suchej masy

– większa powierzchnia asymilacyjna (wzrost rozmiaru liści)
– większa odporność roślin na zmiany klimatyczne i stresy środowiskowe takie jak susza lub mrozy
– efektywne pobieranie składników pokarmowych oraz właściwa ich gospodarkę w roślinie
– ograniczona dominacja wierzchołkowa pędów, co pozytywnie wpływa na pokrój roślin
– wydłużona trwałość owoców czasie sprzedaży lub przechowywania.

Kolejnym wartym uwagi produktem jest w ocenia Jana Szałasa nawóz HortiCalTech. Warto stosować go na etapie kwitnienia, stymulując przez rośliny pobieranie wapnia. Produkt ten bardzo dobrze sprawdza się dostarczany do roślin przez fertygację. Taka forma aplikacji bardzo dobrze sprawdza się w optymalnym wykorzystaniu wapnia znajdującego się w glebie lub podłożu w jakim uprawiane są rośliny. A to za sprawą stymulacji przemieszczania się wapnia w roślinie, również do tkanek o niskim współczynniku transpiracji. 

Stymulator wapnia HortiCaltech aplikujemy po raz pierwszy w pełnj pierwszego kwitnienia, najlepiej 1,5 l/ha poprzez fertygację. Kolejne zabiegi wykonujemy w dawce 1 l/ha dolistnie lub przez fertygację podczas dojrzewania i zbiorów owoców – rekomenduje J. Szałas.

W ramach doświadczeń prowadzonych w projekcie Malinowe Factory po zastosowaniu tego produktu w uprawie malin obserwowano nieznacznie szybsze dojrzewanie owoców w wapniowych kombinacjach oraz istotną poprawę ich parametrów jakościowych jak: wielkość, jędrność (wykres), zawartość cukrów, mniejsze straty masy w obrocie handlowym, ograniczenie pleśnienia podczas przechowywania.







Poprzedni artykułW okresie kwitnienia borówka wymaga dobrego nawożenia. Jak to zrobić?
Następny artykułPolskie truskawki w sklepach Biedronka. Jak zostać dostawcą?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj