Wygląda na to, że Hiszpanie będą produkować więcej borówek. Kraj ten w 2016 roku dzierżył palmę pierwszeństwa w gronie europejskich producentów tych owoców i wiele wskazuje na to, że skala produkcji będzie sukcesywnie zwiększana w kolejnych latach.
Onubafruit rozwija żagle
Onubafruit to bez wątpienia liczący się producent owoców jagodowych. Jednym z powodów dla których zrzeszenie osiągnęło swą dzisiejszą pozycję rynkową jest dywersyfikacja produkcji. Plany na obecny sezon zakładają pozyskanie 32 tys. ton truskawek, 10 tys. ton malin, 1,2 tys. ton jeżyn oraz 13 tys. ton borówek. Realizacja takiego planu w przypadku ostatniej z wymienionych pozycji oznaczałaby niezwykle dynamiczny wzrost liczony rok do roku wynoszący aż 5 tys. ton. Trzeba jednak przyznać, że areał upraw borówki faktycznie jest wciąż zwiększany. Tylko w 2016 roku urósł o 30%. Redukowane są za to nasadzenia truskawek, z których produkcji słynie rejon Huelwy.
Poszukiwanie nowych odmian
Onubafruit prowadzi programy hodowlane, których celem jest wyselekcjonowanie odmian, które zapewnią najlepsze rezultaty produkcyjne. W przypadku malin uprawiamy takie odmiany jak ‘Lagorai’, ‘Kweli’, ‘Vajolet’ i ‘Imara’ co sprawia, że możemy zaopatrywać rynek przez cały rok. Kolejne 8 odmian poddawane jest obecnie ocenie. Ten wariant chcemy wdrożyć także w przypadku doboru odmian borówki, które u nas będą najbardziej przydatne do uprawy. Okres plonowania co roku się wydłuża. Osiągamy to zwłaszcza dzięki coraz wcześniejszym kreacjom. Dzięki nowym odmianom chcemy zacząć konkurować z importowanymi owocami z południowej półkuli – mówi Marco Antonio Vaz z Onubafruit. Dodaje, że za istotne kryteria przyjęto zdolność do adaptacji do dobowych amplitud temperatury z jakimi plantatorzy w rejonie Huelvy maja do czynienia. Ważna jest także tolerancja na szkodniki, które w tamtej części Hiszpanii wyrządzają istotne szkody na plantacjach jagodowych. W przypadku owoców najważniejsze oceniane cechy to trwałość pozbiorcza i smak.