Jagodnik 4/2016 już w sprzedaży



Mijający sezon produkcji owoców jagodowych zapewne nie należał do łatwych i wymagał od plantatorów zastosowania szeregu zabiegów, często niestandardowych, aby na końcu można było powiedzieć, że się udał. Tam, gdzie właściwie przygotowano rośliny do spoczynku zimowego. Wiele z praktycznych informacji z tym związanych zamieściliśmy już w bieżącym numerze (zobacz w e-sklepie). 

Ten sezon kolejny raz pokazał, że inwestycje w najdroższe uprawy, czyli prowadzone w tunelach foliowych, się sprawdzają. Wszystkich producentów owoców jagodowych, a zwłaszcza tych, którzy uprawiają maliny lub zainteresowani są taką produkcją, zapraszam na finał II sezonu projektu Malinowe Factory. Spotkanie odbędzie się 28 sierpnia w Karczmiskach koło Opola Lubelskiego. Z uwagi na charakter spotkania, liczba miejsc jest ograniczona, wymagana jest zatem wcześniejsza rejestracja, której można dokonać na portalu jagodnik.pl lub stronie malinowefactory.pl.

Zabiegi przedzbiorcze wpływające na „shelf life”

jagodnik_4_201614Trwałość pozbiorcza oraz główne parametry jakościowe owoców jagodowych są wypadkową optymalnego nawożenia dokorzeniowego oraz umiejętnego dokarmiania. Nadmierne nawożenie azotem oraz nieprawidłowe odżywienie roślin wapniem i potasem są głównymi czynnikami skracającymi „shelf life” owoców.

 

Przechowywanie owoców jagodowych – na pozór łatwe

jagodnik_4_201610Rosnące wymagania konsumentów dotyczące dostępności i jakości owoców oraz rozwój nowoczesnych technologii przechowalniczych przyczyniają się do coraz częstszych prób przechowywania owoców jagodowych w chłodniach z normalną i kontrolowaną atmosferą.

 

Zwalczanie szkodników po zbiorze

jagodnik_4_20166Na truskawkach co roku występuje kilka gatunków szkodników, dlatego ważne jest, aby prawidłowo je rozpoznawać i zwalczać. Zabiegi wykonywane po zbiorach są równie ważne, jak te wiosenne, ponieważ mają istotny wpływ na kondycję roślin i ich plonowanie w następnym roku.

 

 

Wczesne truskawki w„gotykach”

jagodnik_4_201616Jaki system uprawy wybrać dla wczesnych odmian truskawek? Jakie posadzić odmiany? Jak zapewnić wysoką jakość i plon? Odpowiedzi na te pytania można było uzyskać uczestnicząc w spotkaniu, które 15 maja odbyło się w gospodarstwie Rafała Popławskiego w miejscowości Wychódźc koło Czerwińska nad Wisłą.

Kondycjonowanie gleby

jagodnik_4_20168Sukces w produkcji jagodowych zaczyna się zanim pierwsze sadzonki trafią na miejsce uprawy. Odpowiednie przygotowanie gleby umożliwia prawidłową wegetację, co jest szczególnie istotne dla młodych roślin, które są w pierwszych latach wzrostu podatne m.in. na zachwaszczenie.

 

Nowe odmiany i selekty w niemieckiej ocenie

jagodnik_4_201613W tym roku firma Flevo Berry (powstała przez wydzielenie działu zajmującego się hodowlą w przedsiębiorstwie Flevoplant) kolejny raz decydowała się zorganizować Dzień Otwarty, poświęcony oferowanym przez nią odmianom truskawek, w gospodarstwie Böckmann w regionie Osnabrück (Niemcy).

Uwaga Drosophila!

jagodnik_4_201611Muszka plamoskrzydła (Drosophila suzukii) jest nowym, poważnym zagrożeniem dla produkcji owoców na całym świecie (rys.). Została wykryta także w Polsce w 2014 roku przez autorów niniejszego artykułu, a w 2015 r. odławiano ją już w większości rejonów kraju.

 

 

Praktycznie o ochronie truskawek

jagodnik_4_20164Tegoroczne pierwsze spotkanie Forum Doradców Sadowniczych odbyło się 9 czerwca w stacji doświadczalnej firmy Bayer w Kozietułach. Było okazją zarówno do dyskusji o problemach, jakie pojawiają się w ochronie roślin, jak również do praktycznej oceny realizowanych tam doświadczeń produktowych.

PIT integruje i doradza

jagodnik_4_201619II Ogólnopolskie Święto Kwitnącej Truskawki, zorganizowane przez Polski Instytutu Truskawki (PIT) odbyło się 10 czerwca na terenie Sadowniczej Stacji Doświadczalnej w Garlicy Murowanej, gdzie na potrzeby projektu prowadzona jest uprawa truskawek na rynnach pod daszkami.

 

Malinowy świat w pigułce

jagodnik_4_201612Międzynarodowa Organizacja ds. Malin została utworzona między innymi po to, aby ułatwić wymianę informacji pomiędzy podmiotami działającymi na malinowym rynku, promować te owoce wśród konsumentów, nawiązywać kontakty na poziomie międzynarodowym oraz budować wspólną politykę, mającą na celu rozwój rynku malin.

Maliny do mrożenia

jagodnik_4_20165Według szacunków IERiGŻ-PIB, w sezonie 2015/2016 produkcja mrożonych owoców jagodowych utrzyma się na poziomie ok. 440 tys. ton. Zwiększy się produkcja mrożonych truskawek (ze 125 tys. do ok. 135 tys. ton), spadnie (o 15-20 tys. ton) produkcja mrożonych malin.

 

Szkodniki malin owocujących na pędach tegorocznych

jagodnik_4_20167Z roku na rok w naszym kraju przybywa producentów malin. Szczególnie chętnie uprawiane są maliny na zbiór jesienny, gdyż panuje przekonanie, iż taka produkcja wymaga mniejszych nakładów na ochronę przed szkodnikami.

 

Dywersyfikacja w produkcji i handlu

borowkaGPO „Polskie Jagody” ma swoją siedzibę w Olchowcu. Z roku na rok rośnie potencjał produkcyjny uprawy borówki (obecnie to już 180 ha), a w związku z tym – podejmowane są różne działania zmierzające do uzyskania jak najlepszej jakości owoców i jak najwyższych plonów, ale też dające możliwość zebrania ich w optymalnym terminie.

Najstarsza plantacja borówki

jagodnik_4_20169Plantacja w Błoniu swój początek zawdzięcza znajomości jej założyciela Konstantego Jabłońskiego z prof. Aleksandrem Rejmanem. Efektem tego był wyjazd Andrzeja Jabłońskiego (syna Konstantego) do USA i pierwsze kontakty z komercyjną uprawą borówki. W 1978 roku w Błoniu zaczęła powstawać plantacja borówki…

1 lipca – Dzień Polskiej Borówki

jagodnik_4_20162Pomysł wyłonił się podczas marcowej IV Konferencji Borówkowej, kiedy – po wystąpieniu Macieja Dolaty z INSPIRE smarter branding – grupa plantatorów podjęła wyzwanie wypromowania 1 lipca jako Dnia Polskiej Borówki. Ruszyły przygotowania i szybko rosło grono osób, która zaangażowały się w tę inicjatywę.

Polskie plantacje borówki na tle europejskich konkurentów

Jagody znad Wisły mogą być sprzedawane tysiące kilometrów od miejsca wytworzenia, jednak muszą spełniać rygorystyczne kryteria jakościowe stawiane przez coraz bardziej wymagających odbiorców. O ocenę szans i wyzwań stojących przed borówkową branżą w Polsce poprosiliśmy Andrea’ę Perghera z Fall Creek Farm and Nursery.

Polskie i ukraińskie odmiany w uprawie towarowej

jagodnik_4_201615W 2015 roku, według danych GUS, produkcja porzeczek czarnych w Polsce zmalała w porównaniu z tą w 2014 r. o 20% – do poziomu ok. 124 tys. ton. Tak duża skala produkcji wymaga wykorzystania w uprawie wielu odmian. W materiale przedstawiam charakterystykę kilku polskich i ukraińskich odmian porzeczki czarnej.

 

Porzeczkowe doświadczenia w Piotrowicach Wielkich

jagodnik_4_20161W gospodarstwie dr. Piotra Baryły w Piotrowicach Wielkich 24 czerwca odbyła się trzecia edycja imprezy „Porzeczkowy zawrót głowy”. Wśród omawianych na tym spotkaniu zagadnień znalazły się ochrona krzewów, a także metody ich żywienia.

 

Zwalczanie szkodników glebowych na plantacjach

Szkodniki glebowe są obecne prawdopodobnie na każdej plantacji truskawek, malin czy borówki wysokiej w Polsce. Nie wszędzie ich ilość jest tak duża, aby wyrządzały znaczące straty, jednak w wielu gospodarstwach nie ma świadomości, czy problem występuje, a jeśli tak – to w jakim nasileniu.

Mechaniczny zbiór malin – szanse i zagrożenia

jagodnik_4_201618Wydaje się, że przyszłość w Polsce będą miały jedynie plantacje malin z nawadnianiem, a z uwagi na coraz większe koszty robocizny. Warto rozważyć również model plantacji malinowej ze zbiorem mechanicznym owoców.

 

 

Ważne głosy z rynku soków

jagodnik_4_20163Tegoroczne Międzynarodowe Sympozjum KUPS odbywało się w dniach 11-13 maja w Arłamowie, pod hasłem „Perspektywy, szanse i innowacyjność branży sokowniczej”. Spotkania te są doskonałą okazją do bilansu dokonań, a przede wszystkim do spojrzenia w przyszłość i analizy możliwości, szans, ale także zagrożeń dla producentów soków zagęszczonych.

Jesienne przygotowanie do zimowoli

W większości pasiek stacjonarnych na terenie Polski sezon kończy się w 3. dekadzie lipca. Dzieje się tak, gdyż po przekwitnięciu lipy drobnolistnej tam, gdzie nie występują duże zasiewy gryki w międzyplonie czy rozległe naturalne nawłociowiska, nie ma już możliwości gromadzenia towarowego miodu.

Czarna porzeczka – co dalej?

Tegoroczny sezon cechuje się przede wszystkim niższym niż w ubiegłym plonowaniem czarnych porzeczek..W niektórych przypadkach jest to efekt zaniedbania plantacji, będącego konsekwencją ograniczania nakładów na uprawę. W gospodarstwach zajmujących się towarową produkcją porzeczki, w których – mimo trudnej sytuacji – wykonano podstawowe zabiegi pielęgnacyjne, te spadki nie są aż tak duże i wyniosły 20-25%.







Poprzedni artykułSezon truskawkowy 2017 zaczyna się teraz
Następny artykułPodsumowanie sezonu porzeczkowego w 2016 roku

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj