5-ta Międzynarodowa Konferencja Porzeczkowa w Ashford



Od 14 do 16 czerwca w Ashford, Kent, UK odbyła się kolejna Międzynarodowa Konferencja Porzeczkowa organizowana przez IBA („International Blackcurrant Association”), która adresowana była dla plantatorów i innych osób zaangażowanych w branży porzeczkowej na całym świecie. W tegorocznej konferencji brało udział około 120 uczestników, z 16 krajów. Polskę reprezentowała mała grupa, 6-cio osobowa. Program konferencji, wykładowcy i organizacja były dobrze zorganizowane przez brytyjski zespół. W tym miejscu należy przypomnieć, że poprzednia 4-ta tego typu konferencja porzeczkowa odbyła się w Białowieży (4-6 czerwca 2014 r.), w której brało udział ponad 280 uczestników z 22 krajów i była to największa impreza z dotychczas organizowanych.

Spotkanie „Grupy Hodowli Roślin i Agronomii”

W pierwszym dniu konferencji odbyło się spotkanie „Grupy Hodowli Roślin i Agronomii” zorganizowane z inicjatywy w-ce prezesa IBA – dr Piotra Baryły (sponsorowane przez firmę „Bayer CropScience”). Przedstawiono na nim wykaz środków ochrony roślin zarejestrowanych i stosowanych w różnych krajach. Dane te zebrano wcześniej od przedstawicieli tej grupy (sektora) z krajów uprawiających towarowo czarną porzeczkę. Drugi cel tego spotkania dotyczył omówienia odmian porzeczki czarnej uprawianych w tych krajach. W taki sam sposób, jak dla danych dotyczących ś.o.r., przed konferencją poproszono przedstawicieli różnych krajów o przesłanie wykazu odmian tego gatunku, % udziału w produkcji tych owoców i innych informacji. Ilość otrzymanych danych i informacji jest ogromna i wymaga dalszej obróbki, zanim będzie dostępna dla członków IBA.

Program konferencji – prezentacje i wykładowcy

Podczas dwóch dni (15-16.06) tej konferencji, w 10 sesjach tematycznych, prawie 20 prelegentów z całego świata przedstawiło szerokie spektrum zagadnień i nowe wyniki badań na temat:

– właściwości zdrowotnych (antyoksydacyjnych) porzeczek („superfruit”),

– cennych inicjatyw marketingowych i globalnych trendów na rynku żywnościowym,

– z agronomii, ochrona roślin przed chorobami i szkodnikami oraz hodowli nowych odmian porzeczki czarnej.

Większość autorów wyraziła zgodę na umieszczenie ich prezentacji na stronie internetowej IBA. Dostęp do nich będą mieli tylko członkowie krajów, którzy aktualnie zapłacili składkę członkowską Stowarzyszenia IBA (9 krajów, w tym Polska), po zalogowaniu.

Ważnym dla plantatorów punktem konferencji był przegląd rocznej produkcji porzeczek czarnej w różnych krajach. Wzorem lat ubiegłych przedstawiciele 10 krajów Europy oraz Nowej Zelandii i Australii podali dane i komentarze związane z potwierdzeniem ostatecznej powierzchni uprawy i zbiorów tych owoców w roku 2015 oraz zasugerowali szacunkowe dane dotyczące 2016 roku. Analiza danych wskazuje, że szacunkowe zbiory porzeczek czarnych w Europie będą niższe o około 20-25%, w porównaniu do produkcji tych owoców w 2015 r.

Wizyta na plantacji porzeczki czarnej i pokaz maszyn

Po południu (15.06) uczestnicy mieli możliwość zwiedzania gospodarstwa ogrodniczego, w którym uprawiana jest porzeczka czarna (ok. 40 ha), tylko odmiany szkockie (serii „Ben”). Produkcja tych owoców jest kontraktowana (100%) wieloletnimi umowami. Na jednej z plantacji prezentowane były maszyny i sprzęt (sponsorów konferencji), używane w uprawie tego gatunku. Czołowi europejscy producenci i dostawcy zaprezentowali m. in. najnowsze maszyny do zbioru owoców i pielęgnacji (cięcie krzewów i murawy, ochrony roślin) oraz ciągnik bezobsługowy – sterowany GPS-em.

IBA_porzeczka5

Sprawy IBA

Dotychczasowy prezes IBA – Dirk Herdieckerhoff (Niemcy) i generalny menedżer – Stefanie Sharma (Francja) przedstawili sprawozdania z działalności IBA oraz rozliczenie finansowe z 2015 roku. Podczas Walnego Zgromadzenia przeprowadzono wybory na dwóch wiceprzewodniczących i nowego prezydenta. Nowo wybranym prezesem IBA na najbliższe dwa lata został Anthony Snell (UK). Będzie on wspomagany w Zarządzie IBA przez dwóch wiceprzewodniczących: Piotra Baryłę (Polska) i Jens Holme Pedersen (Dania) przedłużenie kadencji na kolejne dwa lata oraz przez byłego prezesa – Dirk Herdieckerhoff (Niemcy).

Produkty z czarnej porzeczki – nowy konkurs

IBA_porzeczka4Różne porzeczkowe produkty (domowego przetwórstwa) z różnych krajów świata zaprezentowano po raz pierwszy w ostatnim dniu konferencji w Ashford. Były to: soki, nektary i inne napoje, likiery, dżemy, octy, przeciery i bardziej „egzotyczne” produkty takie, jak chipsy jabłkowe lub nadzienia owocowe z dodatkiem porzeczek czarnych i suplementy diety (tzw. „nutraceutyki”). Organizatorzy przekazali gratulacje dla zwycięzców i gorąco podziękowali wszystkim uczestnikom tego nowego konkursu. Wyniki i szczegóły tego konkursu znajdują się na stronie IBA.

IBA_porzeczka3

Na zakończenie konferencji poinformowano, że kolejna VI Międzynarodowa Konferencja Porzeczkowa IBA odbędzie się na przełomie maja i czerwca 2018 roku w rejonie Angers we Francji.

Więcej informacji oraz szczegóły dotyczące w/w zagadnień i relacja z tej konferencji Porzeczkowej (5th International Blackcurrant Conference) organizowanej w Ashford, Kent, UK, (14-16.06. 2016 r.) będzie zamieszczone w czasopiśmie „Jagodnik”.

Dr hab. Stanisław Pluta, prof. IO w Skierniewicach







Poprzedni artykułPokaz zbioru malin kombajnem powietrznym
Następny artykułOchrona truskawek na Demo Farmie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj