W grudniu wzrosła konsumpcji wszystkich badanych gatunków owoców jagodowych. Jak podaje Kantar największy wzrost zanotowała czarna porzeczka. Deklaracje sprzed roku to poziom 15%, w grudniu 2021 roku 19%, czyli ponad 1615 tys. konsumentów więcej. W grudniu więcej jedliśmy także owoców i przetworów maliny (4%), borówki (3%), truskawki (3%) i aronii (3%). W przypadku każdego z tych gatunków zanotowano wzrost o ponad milion konsumentów w porównywaniu do grudnia 2020 roku.
Badanie zrealizowane przez Kantar przeprowadzono w dniach 3-8 grudnia 2021 r., na reprezentatywnej próbie 1004 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI). Pytano w nich o częstotliwość spożywania ok. 20 gatunków owoców i warzyw oraz ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.
Najpopularniejszym owocem jagodowym grudnia malina, borówka i czarna porzeczka. Ich konsumpcję deklarowało ponad 6 milionów konsumentów.
Maliny i ich przetwory jadło 22% Polaków, tj. ponad 7107 tys. Owoce borówki 21%, czyli blisko 6785 tys. osób. W przypadku przetworów z czarnej porzeczki deklaracje konsumpcji sięgnęły 19%, czyli 6.138 tys.
Wzrost konsumpcji
Wzrost konsumpcji w grudniu zanotowały wszystkie badane gatunki owoców jagodowych. Największy wzrost zanotowała czarna porzeczka. Deklaracje sprzed roku to poziom 15%, w grudniu 2021 roku już 19%, czyli ponad 1.615 tys. konsumentów więcej.
W grudniu więcej jedliśmy także owoców i przetworów maliny (4%), borówki (3%), truskawki (3%) i aronii (3%). W przypadku każdego z tych gatunków zanotowano wzrost o ponad milion konsumentów w porównywaniu do grudnia 2020 roku.
W przypadku warzyw największy wzrost konsumpcji w grudniu zanotowała papryka – 6% rok do roku, to blisko 2 miliony konsumentów więcej. Na kolejnych miejscach ogórek i kalafior (po 5%). Wśród owoców śliwki (9%) i gruszki (8%).
Konsumpcja owoców
Najpopularniejszym owocem w grudniu były jabłka, które w tygodniu poprzedzającym badanie spożywało dziewięciu na dziesięciu Polaków (91%). 11% Polaków jadło je codziennie, a dalsze 16% 4-5 razy w tygodniu.
Jabłka są najpopularniejszym owocem przez większość miesięcy. Jabłka przez Polaków postrzegane są jako owoce kojarzące się ze zdrowiem (55%). 40% badanych kojarzy je z jesienią. Mniej niż jedna piąta badanych postrzega jabłka jako coś ładnego i apetycznego (19%), natomiast 5% jako modny i pożądany owoc – mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar.
Na drugim miejscu wśród polskich owoców znalazły się gruszki, które jadło 48% badanych. Spożycie gruszek jest niższe niż w listopadzie br. (o 3 p.p.) i wyższe niż przed rokiem (o 9 p.p.).
31% Polaków na początku grudnia jadło śliwki. To mniej niż przed miesiącem (o 6 p.p.).
Najpopularniejszymi owocami jagodowymi grudnia malina, borówka i czarna porzeczka. Świeże owoce (importowane) oraz ich przetwory jadło o odpowiednio 22, 21 i 19% Polaków.
Konsumpcja warzyw
Najpopularniejszym warzywem w grudniu ponownie były pomidory, których konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklaruje 89% Polaków.
Na drugim i trzecim miejscu wśród warzyw znalazły się cebula i ogórki, które jadło odpowiednio 88% oraz 87% badanych.
Konsumpcja marchwi, pomidorów, a także ogórków, cebuli i papryki jest wysoka przez cały rok, a obserwowane wahania sezonowe niewielkie. To ulubione warzywa Polaków, które dostępne i jedzone są niezależnie od sezonu. W stosunku do listopada wzrosło spożycie ogórka (o 2 p.p.), pieczarek (o 2 p.p.).
Spadek odnotowały: papryka (o 5 p.p.), kapusta (o 4 p.p.), pomidory (o 4 p.p.), cebuli (o 2 p.p.).
Spożywanie owoców i warzyw podczas poszczególnych posiłków
Polacy najczęściej jedzą warzywa i owoce na obiad – 90% osób, które w ogóle jadły ten posiłek. 74% respondentów deklaruje, że w dniu poprzedzającym badanie jadło warzywa i owoce na śniadanie, natomiast 61% na kolację. Na drugie śniadanie warzywa i owoce spożywało 50% Polaków, natomiast na przekąskę 46%. Najmniej Polaków jadło warzywa i owoce na podwieczorek (37%).
Najbardziej wartościowym pod względem zawartości warzyw i owoców posiłkiem Polaków jest obiad. W grudniu w przypadku 43% badanych co najmniej w połowie składa się z warzyw i owoców.
Respondenci najczęściej deklarują spożywanie jedynie warzyw i owoców w przekąskach (18%).
Najrzadziej (25%) co najmniej połowę posiłku stanowiły warzywa i owoce w przypadku kolacji.
Wczoraj na talerzu
Jedynie 17% Polaków odżywiało się w grudniu zgodnie z zaleceniami dietetyków dotyczącymi spożywania właściwej ilości warzyw i owoców. Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjmuje w ich przypadku zalecany poziom.
Jedna czwarta (25%) badanych odżywiała się nieco gorzej, ale warzywa i owoce są składnikiem większości posiłków i zdarza się, choć zbyt rzadko, że stanowią ich połowę.
57% Polaków ma dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce, przy czym u 37% jednak pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć za mało).
Jedna piąta (20%) badanych jadło bardzo mało warzyw i owoców, a nawet nie jadło ich wcale.
Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjął w grudniu wartość 44,1 pkt., czyli był na niskim poziomie. Wskazuje to na niedostateczny udział warzyw i owoców w diecie przeciętnego Polaka.
W porównaniu do listopada wskaźnik ten zmalał o 1,4 pkt.
Wskaźnik powstaje na podstawie odpowiedzi na dwa pytania: Czy warzywa i owoce były obecne w wszystkich posiłkach? Czy warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę spożywanej żywności? „Wczoraj na talerzu” jest to syntetyczny wskaźnik obrazujący sposób odżywiania się badanych. Przyjmuje on wartości od 0 pkt. (dla osoby, która poprzedniego dnia nie jadła warzyw i owoców w ogóle) do 100 pkt. (dla osoby, w której wszystkich posiłkach warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę).
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
„Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” realizowane są przez KANTAR we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding. Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.