W ciągu 9 miesięcy 2018 roku Ukraina eksportowała owoce i jagody warte 157 milionów dolarów amerykańskich. Jest to wartość o blisko 40% większa niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Głównymi produktami w tej grupie były orzechy włoskie (wartość ich eksportu to 69 milionów USD). W następnej kolejności były zamrożone owoce i jagody (61 mln USD) i jabłka i gruszki (10 mln USD). Najbardziej godne uwagi są orzechy (wzrost eksportu z 13 tys. ton w 2017 roku do 20 tys. ton w 2018 roku) oraz jabłka i gruszki (wzrost z 9 tys. ton do 29 tys. ton).
Najważniejszym odbiorcom tych produktów jest UE, z którego to rynku pochodzi do 2/3 wszystkich zysków z tytułu eksportowanych owoców w okresie styczeń-wrzesień 2018 r. Najważniejszym odbiorcom jest Polska (wartość eksportu szacowana jest tutaj na 32,3 mln USD), następnie Francja (11,7 mln USD), Białoruś (10,9 mln USD), Turcja (10,6 mln USD) ), Holandia (8,8 mln USD), Niemcy (7,4 mln USD) i Włochy (7,2 mln USD).
Orzechy włoskie są sprzedawane za granicą w cenie 3670 USD za tonę, a mrożone jagody za około 1700 USD za tonę. Na uwagę zasługuje nawiązanie kontaktów z nowymi odbiorcami, do których trafiają jabłek z tegorocznych zbiorów, a są to: Hiszpania, Katar, Kuwejt, Arabia Saudyjska i OAU. Średnia cena jabłek z tegorocznych zbiorów na eksport wynosiła około 810 USD/tonę.
Smutne… Ale cóż trzeba będzie do niemca na szparagi jechać. Jedyne co może uratować Nasz rynek owoców miękkich to albo potężne mrozy , zaraza , ciągłe opady albo susze… bo pozostałości w tym „świństwie” i tak nic nie zmieni…
Najważniejszym odbiorcom jest Polska poco jak naszego nie ma gdzie sprzedac chore