Eksperci są zgodni. Borówka powinna znaleźć się w diecie każdego Polaka. Bomba witamin, składników mineralnych i źródło przeciwutleniaczy. Jest rekomendowana w najnowszej Piramidzie Żywienia i Aktywności Fizycznej przedstawionej przez Instytut Żywności i Żywienia, w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, antynowotworowej, dla osób z nadciśnieniem, z cukrzycą i odchudzających się. Borówki mogę pomóc w redukcji masy ciała i przyczynić się do zmniejszenia nadwagi i otyłości – mówi dietetyk Anna Radowicza dla Polskiej Agencji Prasowej Life.
Borówki mają wiele walorów
Początek borówkowego sezonu stał się okazją do przypomnienia jej walorów. Podczas otwarcia sezonu dyskutowano o stanie świadomości i działaniach jakie warto podjąć by zwiększyć świadomość walorów borówki. Przybliżała je Anna Radowicka – technolog żywienia i dietetyk, ekspert w ocenie jakości żywności i żywienia.
Nasze samopoczucie i zdrowie zależy od tego co jemy. To co jemy ma duży wpływa na nasz stan zdrowia. Witaminy i składniki mineralne, które spożywamy z produktów spożywczych mają ogromne znaczenie przede wszystkim na nasz wygląd zewnętrzny, włosy, skórę, jej nawilżenie, również samopoczucie, różnego rodzaju choroby cywilizacyjne, w tym najbardziej niestety popularną jaką jest nadwaga i otyłość wśród dorosłych i dzieci – mówi Radowicka.
Aktywność środowiska plantatorów stała się okazją do przypomnienia walorów owocu, który podbił rankingi najzdrowszych na całym świecie. Przypomnijmy, branża otworzyła sezon degustacją w wykonaniu 10 miesięcznego dziecka. Syn i wnuk plantatorów z województwa Lubelskiego, wybrany przez branżę do swojej roli – najmłodszego, dla którego będzie to pierwszy sezon w życiu. Staś Pieńko pokazał to o czym mówią dietetycy – borówka jest dobra już począwszy od momentu rozszerzania diety niemowląt, czyli około 6 miesiąca życia.
Na czym polega wyjątkowość borówki?
– Borówka jest wyjątkowa ponieważ nie ma wad, to jest jakby najważniejsze. Jeżeli ja jako specjalista miałabym mówić o produkcie w kategoriach wady i zalet, w borówce absolutnie nie widzę wad. Jest dla każdego począwszy od rozszerzania diety niemowląt. Dla dorosłych, dla osób starszych, dla osób z nadciśnieniem, dlatego że zawiera dużo potasu. Nie ma przeciwwskazań do tego, aby ktoś z jakiegoś powodu nie stosował borówki w swojej diecie – powiedziała podczas Dnia Polskiej Borówki Anna Radowicka, dietetyk i ekspert do spraw jakości żywności i żywienia.
– Najistotniejsze walory borówki są takie, że jest dla każdego. Zawiera dużo błonnika, czyli dla osób, które mają cukrzycę typu 2, ze względu na to, że nie powodują wzrostu poziomu glukozy we krwi. Dla osób, które maja problemy z perystaltyką jelit, dlatego że jej zawartość błonnika pozytywnie wpływa na pracę jelit. Dodatkowo borówka też, poprzez pracę jelit, wydziela enzymy trawienne dzięki temu ułatwia trawienie innych pokarmów, które dostarczamy w ogóle w ciągu całego dnia. Bo pamiętajmy że sama borówka to nie jest nasza dieta tylko jako dodatek, uzupełnienie wielu potraw. Redukuje cholesterol zły LDL. Bardzo pozytywnie wpływa na dobry cholesterol HDL. Także dla tych, którzy mają
problemy lub genetycznie są narażani na różnego rodzaju problemy związane z miażdżycą, z układem krążenia, dla tych osób jak najbardziej jest wskazana. Dla dzieci, dla osób dorosłych w przypadku nadwagi i otyłości z uwagi, na to że jest niskokaloryczna. Dla tych którzy są wegetarianinami ponieważ borówka zawiera dużo witaminy C, więc ułatwia przyswajanie żelaza. A to też jest ciekawostką, że oprócz witaminy C zawiera fruktozę, która też powoduje przyswajalność żelaza. Także dwa w jednym. Jest źródłem przeciwutleniaczy. Dobra dla tych którzy chcą oczyścić swój organizm z toksyn, zrobić sobie tzw. detoks. Borówka powinna być podstawą naszej diety – rekomendowała Anna Radowicka.
Nie powinniśmy traktować borówki jako coś wyjątkowego. Powinniśmy myśleć, że to jest nr 1 w mojej diecie.
Borówka owocem przyszłości
– Borówka jest owocem przyszłości, XXI wieku, i myślę, że trochę jest niedoceniona wśród Polaków, bo gdzieś tam lubimy produkty z zagranicy. Nie doceniamy tego co jest w Polsce. Pamiętajmy żeby spożywać wtedy kiedy jest sezon, czy na borówkę czy na inne owoce bo wtedy nasz organizm w tym okresie najbardziej właśnie potrzebuje tych witamin i składników mineralnych, których właśnie dostarcza borówka – wyjaśniła Anna Radowicka.
Tegoroczne zbiory, mimo trudnej pogody, zapowiadają się bardzo dobrze. Większość naszej produkcji ma bardzo wysoką jakość, jest zbierana ręcznie i już w lipcu oczekiwana przez konsumentów w ponad 25 krajach na 4 kontynentach.
Na świecie panuje moda na polską borówkę. Kolejne rynki otwierają się przed polskimi plantatorami.
Materiał filmowy powstał dzięki Fundacji Promocji Polskiej Borówki w lipcu 2017.
Więcej informacji:
Katarzyna Grzegrzółka-Parafiniuk
Fundacja Promocji Polskiej Borówki
03-761 Warszawa, ul. Jadowska 4
+48 606 717 271, dzienpolskiejborowki@gmail.com
Fundacja Promocji Polskiej Borówki powstała by rozwijać inicjatywę plantatorów, w szczególności projekty edukacyjne mające przybliżyć zdrowotne walory borówki i sukces branży, której udało się stworzyć modę na polską borówkę na świecie.
źródło – materiał prasowy Fundacji Promocji Polskiej Borówki