Naukowcy z Andaluzyjskiego Instytutu Badań i Szkoleń w zakresie Rolnictwa, Rybołówstwa, Żywności i Produkcji Ekologicznej (IFAPA) w Maladze zidentyfikowali gen, który odpowiada za jędrność owoców truskawek. Odkrycie ułatwi selekcję odmian, które są trwalsze i twardsze nawet o 50% od obecnych.
W ramach badań przeanalizowano 124 odmiany truskawek pochodzące z banku Fragaria Germplasm Bank w ośrodku IFAPA w Maladze. Ocenie poddano 26 cech agronomicznych i jakościowych owoców, m.in. wielkość, jędrność, zawartość cukru i witaminy C.
Wyniki prac pokazały, że poprawa genetyczna roślin wpłynęła pozytywnie na takie parametry, jak wielkość i jędrność owocu, jednocześnie oddziałując negatywnie na takie cechy jak zawartość cukru czy witaminy C.
Badacze zidentyfikowali regiony chromosomalne i markery DNA powiązane z wieloma różnymi cechami, w tym jeden istotny dla jędrności owoców w chromosomie 6A. Wykazali, że zmienność jędrności owoców kontrolowana przez ten region jest spowodowana naturalną zmiennością ekspresji genu FaPG1. Pozwoliło to na opracowanie testu markerów DNA powiązanego z tym genem, który można wykorzystać do selekcji odmian o wyższej jędrności owoców. Pozwoli to na przyspieszenie procesu hodowli nowych odmian, co ma podstawowe znaczenie dla prac w tym obszarze. Hodowcy muszą uwzględnić w swoich pracach poprawę wielu cech roślin, związanych zarówno z uprawą, jak i jakością ich owoców. Wykorzystanie narzędzi takich jak testy markerów DNA umożliwiają szybszą identyfikację selektów posiadających pożądane cechy i tym samym przyspieszone tworzenie nowych, ulepszonych odmian.
Wyniki swoich badań zespół naukowców z IFAPA opublikował w czasopiśmie „The Plant Genome”. Były one współfinansowane przez hiszpańskie środki rządowe z Państwowej Agencji Badań, Ministerstwa Nauki, Innowacji i Szkół Wyższych oraz środków europejskich z programu FEDER.