Tematyka ochrony, nawożenia i biostymulacji w uprawach porzeczki była ważnym elementem konferencji zorganizowanej przez LODR w Końskowoli w piątek, 15 listopada. Rozwiązania firmy Amagro przedstawił Krzysztof Komisarczuk.
Jednym z proponowanych przez prelegenta nawozów dolistnych był HumiFlow, zawierający kwasy humusowe i kwasy fulwowe. Produkt poprawia wszystkie parametry gleby i zwiększa dostępność substancji odżywczych dla roślin. Można go stosować w formie oprysku w dawce 3-5 l/ha, lub w formie fertygacji – do 60 l w sezonie. Poza tym nadaje się do zaprawiania nasion oraz do stosowania doglebowego.
Drugi z polecanych preparatów to Radifarm, który stymuluje rozwój systemu korzeniowego i pozwala przezwyciężyć stres po przesadzeniu rośliny. Działanie ukorzeniające, antystresowe i biostymulujące ma także produkt Rizogen. Można stosować go jako oprysk w dawce 5-10 l/ha, lub do moczenia korzeni w roztworze 0,25 l/100 l wody.
Zobacz też: Najpopularniejsze odmiany czarnej porzeczki – co wybrać?
Prelegent zwrócił uwagę, że najlepsze, nowoczesne nawozy dolistne powinny się wchłaniać w ciągu 2, maksymalnie 3 godzin od zabiegu. Jeżeli na liściach po dłuższym czasie tworzy się „lustro” – oznacza to, że preparat nie wchłonął się we właściwy sposób.
Szczególnie do zabiegów wiosennych Krzysztof Komisarczuk polecił nawóz Speedfol, który dobrze rozpuszcza się nawet w zimnej wodzie. Można go stosować dolistnie, w fertygacji oraz mieszać z innymi nawozam i ś.o.r., gdyż wpływa na obniżenie pH roztworu. W wypadku upraw jagodowych stosuje się go w dawce 2,5-4 kg/ha, a oferowany jest w trzech wersjach składu: Balance 18-18-20, Wysoki P 12-40-14 i Wysoki K 13-5-35.
Krzysztof Komisarczuk podkreślił także znaczenie dostarczania roślinom jagodowym większych ilości potasu, który wpływa na rozmiar owoców, zawartość cukru i smak, możliwości przechowalnicze, kolor oraz tolerancję na suszę i niskie temperatury.
Zobacz też: Jakie perspektywy przed uprawą porzeczki? Cz. I Europa i świat
Prelegent polecił także bogatą ofertę produktów algowych: MC Set, MC Cream i nowość na rynku – Amare. To biostymulator i naturalny regulator metabolizmu roślin na bazie wyciągu z alg Ascopullum nodosum. Produkt wydłuża kwitnienie, stymuluje zawiązywanie owoców i nasion, dostarcza energii, stymuluje i reguluje metablizm i proces fotosyntezy oraz uodparnia roślinę na niekorzystne warunki atmosferyczne, a także poprawia jakość i wielkość plonu. W uprawach jagodowych należy stosować 0,2-0,3 l/100l wody lub w fertygacji 1,5 – 3 l/ha.
Jeśli rośliny przebyły stres, np. przymrozek, grad, lub mają uszkodzenia herbicydowe, wówczas mówca zalecił stosowanie dawki 0,3-0,5 l/ha razem z preparatem Amafol w dawce 1-1,5 l/ha.
Kolejny rekomendowany w uprawach porzeczek produkt to Enermax – zdaniem mówcy warto go zastosować 2-3 razy w sezonie, co pobudzi roślinę nawet jeśli nie ma ona stresu. Wpłynie to na lepsze podziały komórkowe, a owoce staną się większe i bardziej wyrównane. Pierwszy zabieg (dawka 50-100 g/100 l wody) przeprowadzamy po pojawieniu się pierwszych owoców.
Zobacz też: Jakie perspektywy przed uprawami porzeczki? Cz. II Polska
Krzysztof Komisarczuk polecił także Eckosil, czyli łatwo przyswajalny krzem w formie kwasu orto-krzemowego, który należy stosować 2 do 5 razy. Preparat optymalizuje pobieranie składników pokarmowych z gleby, wspomaga odporność roślin i ich tolerancję na stres. Zalecana dawka dla krzewów owocowych to 0,5–0,75 l/ha. Miedź organiczna zawarta w preparacie Cuperdem może natomiast działać systemicznie poprzez korzenie i wspomagać ochronę przed chorobami grzybowymi i bakteryjnymi, nie powodując fitotoksyczności.
Przedstawiciel firmy Amagro omówił także preparat Vitaseve – poprawiający funkcjonowanie kambium, co pozytywnie wpływa na transport wewnątrz rośliny i produkcję zdrowego drewna i kory, co jest szczególnie ważne po wystąpieniu np. gradobicia.
Ostatni z produktów zaprezentowanych przez Krzysztofa Komisarczuka to Microil – naturalny insektycyd na bazie oleju słonecznikowego, wyciągu z cytrusów, cynamonowca i tymianku. Skutecznie zwalcza mszyce, wciornastki i mączliki.