II Konferencja Kamczacka odbywać się będzie 9 listopada w hotelu Mazurkas (Ożarów Mazowiecki). Program konferencji przygotowaliśmy taka by poruszał on wszystkie najważniejsze zagadnienia związane z uprawą, doborem odmian, zbiorem oraz możliwościami zbytu jagody kamczackiej. Zaproszeni zostali zagraniczni wykładowcy (z Kandy i Szkocji) jak też eksperci z Polski związani z jagodą kamczacką. Dzięki pozyskanym podczas Konferencji Kamczackiej informacjom można będzie uprawiać jagodę kamczacką lepiej i opłacalnej.
Wybór odmiany jagody kamczackiej jest bardzo ważny
Jagoda kamczacka jest stosunkowo nowym gatunkiem uprawianym w Polsce i na świecie. Dzięki nowym odmianom o ciekawym i zdecydowanie odmiennym smaku w stosunku do znanych już owoców jagodowych, owoce jagody kamczackiej zyskują na popularności wśród konsumentów. Na międzynarodowych konferencjach jagoda kamczacka zyskuje miano „piątej jagody” uzupełniając asortyment znanych już gatunków jak truskawka, malina, borówka wysoka i porzeczki. Miniony sezon pokazał, że wybrane odmiany z powodzeniem mogą być sprzedawane na świeżym rynku. By było to jednak możliwe, muszą być zebrane w odpowiedniej fazie, we właściwy sposób i odpowiednio potraktowane po zbiorze. Głównym jednak kierunkiem uprawy jagody kamczackiej pozostaje przemysł przetwórczy i kombajnowy zbiór owoców. Podczas konferencji poruszone będą tematy dotyczące dostępności i doboru odmian na plantacje, a także pierwszych doświadczeniach z ich towarową uprawą. Przedstawi je trójka prawdziwych ekspertów – dr Dorota Jarret z James Hutton Limited w Szkocji; dr Katarzyna Król-Dyrek z Niwa Hodowla Roślin Jagodowych i Tadeusz Kusibab z Gospodarstwa Ogrodniczego w Krakowie. Omówione zostaną też możliwości zbioru kombajnowego, które przedstawi producent i praktyk Karol Łangowski z Plantacji Czarna Dąbrówka.
Wymagania uprawowe jagody kamczackiej
Początkowo wydawało się, że jagoda kamczacka jest łatwym gatunkiem w uprawie i nie wymagającym dużych starań. Okazuje się jednak, że tam gdzie oczekuje się wysokich plonów i dobrej jakości owoców, trzeba odpowiednio zadbać o plantacje, pod względem nawożenia, ochrony i cięcia krzewów. Opowie o tym Mariusz Padewski z firmy Delphy, a dr inż. Marek Konieczny z Yara Poland omówi kwestie nawożenia upraw jagody kamczackiej. Będzie też poruszony bardzo ważny temat zapylenia jagody kamczackiej, o czym będzie mówiła Dr hab. Monika Bieniasz z Uniwersytet Rolniczego w Krakowie. Okazuje się, że jagoda kamczacka atakowana jest przez wiele chorób, wśród których najważniejsze to szara pleśń i mączniak prawdziwy. Jak można nim zapobiegać – na to pytanie odpowie Prof. dr hab. Leszek B. Orlikowski z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.
Wyzwania i możliwości
Na wielu plantacjach zagrożeniem są ptaki, które przy masowych nalotach potrafią w krótkim czasie spustoszyć plantację i zjeść owoce, zanim te zostaną zebrane przez ludzi. Jak najlepiej się przed nimi chronić? Dlaczego jagody są tak atrakcyjne dla ptaków i które gatunki są największym zagrożeniem? O odpowiedź na pytania poprosiliśmy prawdziwego znawcę i pasjonata ptaków – dyrektora Miejskiego Ogrodu Zoologicznego w Warszawie – Dr Andrzeja Kruszewicza. Dla osób, które planują dopiero zakładać plantację na pewno interesujące będzie wystąpienie Stanisława Dolaty, praktyka i współwłaściciela kilkudziesięciohektarowej plantacji jagody kamczackiej, którzy przybliży ekonomiczne aspekty związane z zakładaniem i prowadzaniem plantacji. A jakie są możliwości przechowywania owoców jagody kamczackiej? Które odmiany można z powodzeniem przechowywać w warunkach chłodniczych i jak długo? Kwestie te wyjaśni dr hab. Jan Błaszczyk z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Badania ciągle są też prowadzone z samymi owocami. Jaka tkwi w nich tajemnica magicznych wręcz właściwości zdrowotnych, za które cenione są przez Japończyków i Kanadyjczyków? Co zawierają i jak cenne są to związki? Wyjaśni to dr hab. Alicja Kucharska z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Najnowsze informacje z kanadyjskich plantacji
Na koniec trochę egzotyki i najnowsze informacje o uprawie jagody kamczackiej, z kraju gdzie powstały pierwsze towarowe plantacje tego gatunku. To właśnie w Kanadzie realizowane są liczne prace hodowlane i stamtąd trafią do Europy Polski nowe atrakcyjne odmiany. Specyfikę produkcji jagody kamczackiej a raczej honeyberry, pod która to nazwą funkcjonują te owoce za oceanem, opowie Logie J. Cassells z firmy LoveHoneyberry Inc.
Poniżej prezentujemy szczegółowy program konferencji a wszystkie informacje o konferencji dostępne są na stronie http://www.konferencjakamczacka.pl Przypominam też, że wstęp na konferencję jest możliwy po wcześniejszej rejestracji, której można dokonać klikając ten link. Przygotowaliśmy kilka opcji rejestracji ze specjalną bonifikatą dla tych, którzy podczas rejestracji odnowią lub zamówią prenumeratę czasopisma Jagodnik na rok 2018. Wszystkie szczegóły są TUTAJ.
8.00-9.00 | Rejestracja uczestników; kawa, herbata na powitanie | |
9.00-9.15 | Powitanie uczestników | |
9.15-9.40 | Rozwój uprawy i badania jakościowe jagody kamczackiej w Szkocji | Dr Dorota Jarret, James Hutton Limited, Szkocja |
9.40-10.05 | Przydatność odmian suchodrzewu jadalnego do uprawy w Polsce, w zależności od ich pochodzenia | Dr Katarzyna Król-Dyrek, Niwa Hodowla Roślin Jagodowych, Brzezna |
10.05-10.30 | Perspektywy dla nowych odmian jagody kamczackiej, na podstawie obserwacji z lat 2013-2017 | Tadeusz Kusibab, Gospodarstwo Ogrodnicze, Kraków |
10.30-10.45 | Dyskusja | |
10.45-11.15 | Przerwa kawowa | |
11.15-11.35 | Aspekty ekonomiczne zakładania plantacji i uprawy jagody kamczackiej | Stanisław Dolata, Gospodarstwo Stanisław Dolata, Borne Sulinowo |
11.35-12.00 | Możliwości zwiększenia atrakcyjności kwiatów jagody kamczackiej dla owadów zapylających | Dr hab. Monika Bieniasz, Uniwersytet Rolniczy, Kraków |
12.00-12.25 | Najgroźniejsze choroby jagody kamczackiej i możliwości minimalizacji ich występowania | Prof. dr hab. Leszek B. Orlikowski, dr Agata Broniarek-Niemiec, Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice |
12.25-12.50 | Wpływ wybranych składników pokarmowych na cechy jakościowe owoców | Dr inż. Marek Konieczny, Yara Poland |
12.50-13.15 | Fakty i mity w uprawie jagody kamczackiej, po doświadczeniach 2017 roku | Mariusz Padewski, Delphy |
13.15-13.30 | Dyskusja | |
13.30-14.30 | Przerwa obiadowa | |
14.30-15.10 | Doświadczenia i wnioski z ostatnich siedmiu lat uprawy jagody kamczackiej w Ameryce Północnej, doświadczenia z odmianami i nawożeniem oraz tendencje rynkowe | Logie J. Cassells, LoveHoneyberry Inc., Nowa Szkocja, Kanada |
15.10-15.35 | Zrozumieć ptaki, by uniknąć ich na plantacjach jagody kamczackiej | Dr Andrzej Kruszewicz, Miejski Ogród Zoologiczny, Warszawa |
15.35-16.00 | Możliwości mechanicznego zbioru jagody kamczackiej, w opinii plantatora | Karol Łangowski, Łantra S.C., Plantacja Czarna Dąbrówka |
16.00-16.25 | Czy wszystko wiemy o związkach aktywnych jagody kamczackiej? | Dr hab. Alicja Kucharska, Uniwersytet Przyrodniczy, Wrocław |
16.25-16.50 | Wpływ zróżnicowanych warunków przechowywania na jakość i trwałość owoców jagody kamczackiej | Dr hab. Jan Błaszczyk, Uniwersytet Rolniczy, Kraków |
16.50-17.30 | Debata – Zagospodarowanie owoców jagody kamczackiej | |
17.30-17.40 | Podsumowanie i zakończenie konferencji |