Jak wynika z raportu International Blueberry Organization (IBO), Polska nie jest już europejskim liderem w produkcji borówek. Tytuł ten przejęła Hiszpania, gdzie w 2016 roku produkcja tych owoców została oszacowana na 28350 ton, podczas gdy w Polsce na 12 000 ton. Znaczącym producentem tych owoców w Europie są też Niemcy z produkcją na poziomie 10 000 ton.
Dane z raportu IBO wskazują, że produkcja owoców borówki na świecie stale rośni i w 2016 roku wyniosła 650 000 ton czyli o prawie 100 000 ton niż dwa lata wcześniej. Z prognoz wynika również, że w 2019 roku światowa produkcja borówek może osiągnąć poziom 900 000 ton. Niekwestionowanym światowym liderem w produkcji niebieskich jagód są cały czas Stany Zjednoczone Ameryki Północnej z produkcją 260 000 ton. Cały czas rośnie produkcja borówki w krajach Ameryki Południowej zwłaszcza Chile, Argentynie i Peru. Kolejny znaczący wzrost produkcji zanotowany został w Chinach gdzie przez dwa ostatnie lata produkcja zwiększyła się o 10 000 ton i szacowana jest obecnie na 30 000 ton. Na światowym rynku borówki, największa jej podaż związany jest z okresami plonowania w Ameryce Północnej oraz Europie i jest to okres od połowy czerwca do połowy października. Po za nim na rynku przeważa borówka z ciepłych regionów południowej półkuli czyli Chile, Peru i Argentyny, a od kwietnia także z Hiszpanii.
Wzrost produkcji póki co nie oznacza jeszcze problemów ze sprzedażą, ponieważ zapotrzebowanie na borówkę jest duże i ciągle rośnie. Dotyczy to w szczególności rynku europejskiego oraz krajów azjatyckich jak Chiny, Japonia czy Korea.
Najwięksi producenci borówki na świecie (ton)
Kraj | Produkcja 2016 | Produkcja 2014 |
USA | 259 200 | 251 130 |
Chile | 120 032 | 101 300 |
Chiny | 30 000 | 20 000 |
Hiszpania | 28 350 | 19 700 |
Argentyna | 19 425 | 15 500 |
Maroko | 12 600 | 6600 |
Polska | 12 000 | 15 500 |