Polish Berry Cooperative promuje rewolucyjny standard zbioru borówki


Polscy plantatorzy borówki świętują eksportowe sukcesy i promują swój przełomowy standard zbioru. Na trwających w Berlinie (7-9 lutego) największych na świecie targach owoców i warzyw Fruit Logistica polski hit eksportowy konsekwentnie promuje Polish Berry Cooperative. Atrakcją jest premiera borówkowego piwa warzonego wspólnie z piwowarami Browaru Stu Mostów. SALAMANDER Blueberry Berliner Weisse to historyczny berliński styl, z dodatkiem polskich borówek. Premiera była okazją do docenienia standardu zbioru i toastu: „Za sukces dwóch branż, które łączy bezkompromisowe podejście do smaku i które są dziś wizytówką sektora!”. Smak polskich borówek i gościnność Polaków docenili przedstawiciele borówkowej branży z całego świata.

To co zrobiliśmy to jest rewolucja. Schładzamy owoce szybciej, w czasie do 30 minut od zerwania. To są standardy wyższe niż najbardziej rygorystyczne normy. Schłodzenie do 30 minut od zerwania sprawia, że borówki w sposób naturalny długo utrzymują smak i walory świeżo zebranych owoców. To jest nowy rozdział w historii uprawy borówki wysokiej. Owoc naszej ambicji i zdolności kooperacji – powiedziała witając w imieniu PBC – Dominika Kozarzewska, Prezes Grupy Producentów Owoców Polskie Jagody.

Polska borówka eksportowym hitem

Nowy polski standard zbioru jest bardziej wymagający niż Global GAP i inne normy porządkujące międzynarodowy handel. Tak zbierana borówka jest dłużej świeża i jest z sukcesem eksportowana na nawet bardzo odległe rynki. Dzięki jakości trafia do najbardziej magających konsumentów w Europie i Azji, od Wielkiej Brytanii i krajów skandynawskich, po Singapuru i Malezję. Korzystamy swobodnie z każdej formy transportu: lądowego, lotniczego i morskiego – mówi Dominika Kozarzewska.

Zaczęło się od współpracy i integracji wokół wyzwań jakościowych. Stworzyliśmy „7 Zasad Dobrego Zbioru” i system szkoleń. Potem najbardziej rygorystyczny standard zbioru borówki na świecie. Świeżość myślenia i nasza otwartość na potrzeby klientów zaowocowały nowymi opakowaniami i marką. Silnie angażujemy się w budowanie świadomości brandingowej w naszej branży. Dziś wokół wyzwań i szans jakie stoją przed polską borówką integrujemy tych, którzy doceniają jakość i tej jakości potrzebują – mówi Dorota Zęgota, Prezes Podkarpackiej Grupy Producentów Borówki ELLIOT, członek PBC.

Wspólna promocja z piwowarami ma konkretny cel – w sposób niekonwencjonalny pokazać pełnię walorów smakowych i zwiększyć skalę ekspansji. Sukces polskich producentów borówki jest od kilku lat widoczny i powszechnie doceniany. Forma promocji pokazała innowacyjność produktową i narodową tożsamość – dodaje Mariusz Kędzia z wielkopolskiej BerryGroup, członek Polish Berry Cooperative.

Premiera zgromadziła plantatorów obecnych na berlińskich targach i importerów europejskich owoców jagodowych. Gośćmi specjalnymi byli Pani Dorota Białczak, przedstawiciel Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, I Radca Ambasady RP w Berlinie; Witold Boguta, Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw; poseł Mirosław Maliszewski, Prezes Związku Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej.

Wielu gości przybyło na stoisko PBC podczas berlińskich targów

Sukces dwóch branż, które są wizytówką Polski

Wrocław to Stolica Dobrego Piwa. Okazał się bardzo dobrym miejscem by warzyć i rozmawiać o wspólnej promocji. Połączyliśmy siły by promować dwie rewolucje – świeże myślenie piwowarów i plantatorów. Nasz nowy standard zbioru, który staje się duży atutem na konkurencyjnym rynku borówki – dodaje Mateusz Pilch z BerryGroup. Dziś wznosimy toast „za sukces branż, które są wizytówką Polski”.- Każda rewolucja zmienia świat. Piwna rewolucja rozlała się na wszystkie kontynenty. My rewolucyjnie skróciliśmy czas jaki mija do wstępnego schłodzenia. Mamy nadzieję, że to początek czegoś wielkiego – puentuje Pilch.

To co robimy, to jeż jest rewolucja. Craft beer revolution. Na całym świecie również od piwa ludzie oczekują więcej – tylko naturalnych składników i w efekcie więcej walorów smakowych. Polacy są tutaj w światowej czołówce. Jesteśmy bardzo otwarci i zaangażowani w budowanie Piwnych Mostów na całym kontynencie. Od Wysp Brytyjskich i Skandynawii po Morze Śródziemne. Robimy to z fantazją i z sukcesami, pomaga nam znakomita opinia o polskiej żywności. Bardzo cieszymy się z tego spotkania i z tego toastu, który wspólnie mamy ochotę wznosić – powiedział w imieniu Browaru Stu Mostów Grzegorz Ziemian.

Borówkowe piwo – czemu nie! Polish Berry Cooperative znów zaskoczył gości przybyłych na Fruit Logistica 2018

Browar Stu Mostów jest branżowym liderem w eksporcie i ilości międzynarodowych projektów kooperacyjnych. Współpracuje z czołówką europejskich browarów, są wśród nich Jopen, Siren, Camba, Brewski, Naparbier. Browar od lat buduje też most pomiędzy piwem i owocami. Jest dziś jednym z najbardziej doświadczonych w Polsce browarów wykorzystujących owoce jako dodatek.

Jako liderzy zagranicznej ekspansji chcemy zwrócić uwagę na sukcesy polskiej borówki i piwowarstwa rzemieślniczego. Wszyscy korzystamy z dobrej opinii o polskiej żywności i rzemiośle. Widzimy sens współpracy naszych branż – podkreśla Dariusz Zęgota z Grupy ELLIOT, członek PBC.

Borówkowe piwo

Berliner Weisse to zamglony, kwaśny, pszeniczny styl piwa o niskiej zawartości alkoholu. Jest to regionalne, historyczne piwo z terenów północnych Niemiec, szczególnie Berlina, gdzie warzone jest od XVI wieku. Do końca XIX wieku było najpopularniejszym napojem alkoholowym w Berlinie. Ciekawe, że produkowało je 50 rożnych browarów. Ich liczba w pewnym momencie spadła do 2. Dzięki piwowarstwu rzemieślniczemu styl ten przeżywa swój renesans. Wkład polskich, w tym wrocławskich, piwowarów jest tutaj znaczący – mówi Mateusz Gulej, Główny Piwowar Browaru Stu Mostów.

Browar Stu Mostów jest ekspertem od tego stylu. Otrzymał najwyżej cenione w branży nagrody za „wybitne osiągnięcia w ramach stylu Berliner Weisse”, w roku 2016 m.in. tytuł jednego z najlepszych nowych piw na świecie.

Piwo zaprezentowano pod marką Salamander. Powstała ona we Wrocławiu, po to by pokazać moc spotkania przy piwie, przyjaźni i szacunku. To stary piwny zwyczaj i toast, który powstał na początku XIX w., właśnie we Wrocławiu – mówi Mateusz Gulej.

Znakomite owoce i wyjątkowe piwo – oficjalnej prezentacji dokonali Grzegorz ziemian z Browaru Stu Mostów i Dominika Kozarzewska z PBC

Toast Salamander jest formą okazania uznania. Spełniając go dajemy symboliczny dowód wartości przyjaźni. Dawniej przyjaźń przechodziła próbę ognia. Wierzono wtedy, że salamandry rodzą się i żyją w ogniu. Ogień oczyszcza, a jego symbolem jest alkohol spełniający oczyszczającą rolę dla grona przyjaciół – mówi Arletta Ziemian z Browaru Stu Mostów.

Premiera była okazją do integracji i promocji walorów smakowych. Zarówno piwa, jak samej borówki. Podano pierożki z wędzonym serem i smażoną borówką. Melasę borówkową z pieczonym burakiem w piwie. Danie bardziej słodkie, wyraziste, całość podana w słoiku z drewnianą łyżeczką. Ciastka z młóta z borówkami i solnym karmelem. Nad wszystkim czuwał Michał Czekajło, szef kuchni Browaru Stu Mostów.

Targi w Berlinie

Fruit Logistica to największe międzynarodowe targi branży owocowo-warzywnej. Odbywają się co roku na początku lutego. Celem targów jest umożliwienie spotkań specjalistów zajmujących się produkcją i dystrybucją. Targi gromadzą firmy z całego sektora świeżych produktów, w tym importerów o globalnym zasięgu. Swoje oferty prezentuje to ponad 3 tys. wystawców z 84 krajów. Szacuje się berlińskie targi przyciągną w tym roku ponad 75 tys. odwiedzających z ponad 130 krajów. Polscy producenci borówki, kolejny rok z rzędu, są w Berlinie najliczniejszą grupą narodową.

Berlińskie Targi to jak zawsze okazja do pozyskania dobrych kontaktów

Na zdrowie!

Trwa berlińska premiera. Przed nami możliwość spróbowania SALAMANDER Blueberry Berliner Weisse w regionach, w których zlokalizowane są plantacje PBC. Browar Stu Mostów i Polskie Jagody zapraszają w najbliższy weekend  do Lublina, do pubu Św.Michał. Grupa ELLIOT na rzeszowski Rynek do Lord Jack’a. BerryGroup do Poznania, do kultowego  pubu Piwna Stopa. Zapraszamy i my na rzemieślnicze piwo, które promuje smak polskiej borówki. Więcej szczegółów i możliwość zaproszenia znajomych na Facebook’u, w Wydarzeniu „Kawałek lata w środku zimy” – www.facebook.com/events/181630445759634

Filmowa relacja i zdjęcia z warzenia we Wrocławiu w tekście „Polish Berry Cooperative i Browar Stu Mostów zapraszają na borówkowe piwo” – http://jagodnik.pl/polish-berry-cooperative-browar-stu-mostow-zapraszaja-borowkowe-piwo

źródło: materiał prasowy PBC







Poprzedni artykułJagodowe Trendy 2018 – pierwszy dzień jagodowej Konferencji
Następny artykułWarto się wyróżnić – Fruit Logistica 2018

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj