Początek wegetacji malin w tunelu – przegląd odmian powtarzających owocowanie



W pierwszym z materiałów dotyczących tegorocznej edycji projektu Malinowe Factory 2018 przedstawiamy aktualną sytuację malin w tunelu, w którym prowadzony jest projekt „Malinowe Factory”. Utrzymujące się wysokie temperatury wpłynęły na szybki rozwój pąków. Wszystkie odmiany „jesienne” pozostawiono na zbiór podwójny. Dodatkowo część roślin odmian: ‘Enrosadira’, ‘Polonez’ i ‘Poemat’ ścięto w celu poprowadzenia ich tylko na zbiór z pędów tegorocznych. Na wszystkich odmianach w mniejszym lub większym stopniu występuje zamieranie pędów malin. Oceniono również przezimowanie pąków na pędach dwuletnich, które, w zależności od odmiany, zostały uszkodzone w różnym stopniu. Efektem tego jest wybijanie pąków zapasowych. Wyniki z przezimowania pąków przedstawiono w tabeli.

Tabela. Przezimowanie malin w tunelu

Odmiana

% żywych pąków

Liczba rozwijających się pąków na 1 cm pędu

Polka

86,05

0,11

Erica

76,09

0,10

Imara

79,46

0,10

Kweli

84,95

0,12

Sugana

82,74

0,10

Enrosadira

68,50

0,08

Deauville

71,77

0,10

Kwanza

86,81

0,18

Versailles

92,40

0,13

Polonez

93,04

0,13

Poemat

90,53

0,11

Delniwa

96,06

0,18

Paris

86,47

0,13

Castion

84,30

0,13

Glen Dee

91,02

0,14

Przehyba

91,45

0,14

Sokolica

94,93

0,13

Radziejowa

98,17

0,14







Poprzedni artykuł„Lato z borówkami”, czyli jak promowane będą polskie borówki
Następny artykułPrzygotowanie pola pod nasadzenia borówki