W pierwszym z materiałów dotyczących tegorocznej edycji projektu Malinowe Factory 2018 przedstawiamy aktualną sytuację malin w tunelu, w którym prowadzony jest projekt „Malinowe Factory”. Utrzymujące się wysokie temperatury wpłynęły na szybki rozwój pąków. Wszystkie odmiany „jesienne” pozostawiono na zbiór podwójny. Dodatkowo część roślin odmian: ‘Enrosadira’, ‘Polonez’ i ‘Poemat’ ścięto w celu poprowadzenia ich tylko na zbiór z pędów tegorocznych. Na wszystkich odmianach w mniejszym lub większym stopniu występuje zamieranie pędów malin. Oceniono również przezimowanie pąków na pędach dwuletnich, które, w zależności od odmiany, zostały uszkodzone w różnym stopniu. Efektem tego jest wybijanie pąków zapasowych. Wyniki z przezimowania pąków przedstawiono w tabeli.
Branding Ovation to wydarzenie, w trakcie którego pokazywane są jagodowe marki związane z jagodową branżą. Już po raz trzeci to wydarzenie odbyło się dzięki...