Smakiem czerwca polska truskawka. Przebojem wchodzi malina. Plantatorzy owoców jagodowych promują lodowych rzemeślników. To branża, która w Polsce w ostatnich latach kilkukrotnie zwiększyła swoje szeregi. Obserwujemy też powrót do tradycyjnych, rzemieślniczych metod produkcji, które wymagają sporo uwagi, począwszy od etapu poszukiwania produktu.
Promujemy branże, która potrzebuje owoców i kompetencji plantatorów
Dobre lody to w połowie znakomite surowce. Na kilogram lodów potrzebne jest pół kilograma świeżych, sezonowych, owoców. Co innego lody przemysłowe, które w połowie wypełnione są powietrzem. Nasi rzemieślnicy potrafią skonstruować dany smak od podstaw, na bazie owoców, pektyn, wody, cukru. Nie jest to proste, ale warto. Mamy tradycje, robiliśmy w Polsce dobre lody, na owocach, na mleku, na śmietanie, jajkach, maśle. To były „polskie lody”, w najlepszym tego słowa znaczeniu.
Dlaczego producenci owoców chcą promować lody rzemieślnicze?
– Chcemy by producenci lodów rzemieślniczych postrzegali plantatorów jako partnerów, więcej wiedzieli o ich pracy i co najważniejsze, więcej wiedzieli o owocach, walorach różnych odmian. Wymiana doświadczeń napędza kreatywność. Po drugie, branża owocowa potrzebuje nowej definicji przetwórstwa, w myśl której kontraktować może nie kilka dużych zakładów, a kilkaset lokalnych podmiotów. Promocja lodowych rzemieślników ma pomóc w zmianie myślenia wśród plantatorów – mówi Witold Boguta, Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, który jest organizatorem kampanii. Projekt wsparło 7 organizacji plantatorów poszczególnych owoców.
Pytanie do plantatorów brzmi: gdzie dostarczacie Państwo maliny lub gdzie wiecie, że mają dobre lody? Podajcie nam miasto i lodziarnie. Będziemy ją promować przez cały sezon! ??
Oto lista polecanych lodziarni. Będziemy ją aktualizować przez cały sezon. Na dziś mamy już 31 miast i 52 lodziarnie.
Lista lodziarni polecanych przez miłośników lodów jagodowych w ramach naszej branżowej promocji:
- Baborów: Lodziarnia Pod Orzechem oraz Miś ??
- Biała Podlaska:U Lodziarzy
- Białystok: Bella Vita, Lodziarnia „Joanna”
- Bydgoszcz:Kroczek Lody Naturalne Bydgoszcz
- Gorzów Wielkopolski: Górka & Kulka
- Gdańsk: Paulo Gelateria; Lodziarnia Miś
- Hrubieszów: BAZYLEK
- Kameń k. Skawiny
- Katowice: Lodziarnia Dłucik, Lodowato
- Karpacz:Kawiarnia-Cukiernia SPOKOJNA
- Kraków: Argasinscy, lody na Starowiślnej, KATANÈ, Lody Tradycyjne bracia Hodurek, Gelateria La Mia, Good Lood, Lody Si Gela, U Lodziarzy Zakątek, Lodowy Warsztat, Lody Si Gela; Bistro Antidotum
- Łódź: Lodziarnia Al Passo Łódź
- Nowe Miasto nad Pilicą: Kapitalna
- Nowy Sącz: Lody Argasińscy
- Oborniki: Lodziarnia Kalinowa
- Oława: Lody GRANITA na ul. Rocha
- Poznań: Lody Naturalne przy Cytadeli
- Radzionków k. Piekar Śląskich: Cukiernia Danuta
- Rzeszów: Cukiernia Julian Orłowski & Kazimierz Rak
- Rybnik: Rybnickie Lody Rzemieślnicze
- Rypin:ŻUŻU ??
- Rosolina Mare k. Wenecji: ️️Gelateria RosaPanna
- Skierniewice: Mała Italia ??
- Strzelin: Zimny Drań
- Szczecin:Pleciuga Caffe
- Szczucin: Lody Dudek
- Warszawa:Lodziarnia Ulica Baśniowa, Vegestacja, Lodziarnia Al Passo, Stolica Lodów Tradycyjnych, GoodLood
- Wrocław: KRASNOLÓD, Roma, Balduno Manufaktura, GAŁKA, N’Ice Cream
- Zakopane: Kawiarnia Lodziarnia Żarneccy
- Żelechów: Bar Sajgon
- Żyrardów:Lodziarnia Tęcza
Świeża truskawka zrobiona w formie sorbetu to najbardziej pożądany dziś smak w każdej rzemieślniczej lodziarni. Lody z 50-60% zawartością truskawek w sorbecie (minimum 500 gram na 1 kg sorbetu!) Wizytówka lodowego rzemiosła. Smak nie do osiągnięcia z owoców mrożonych. Podobnie kolor, aromat i bardziej aksamitna konsystencja, za sprawą błonnika, który nie był zamrożony.
W lipcu polecamy malinowy klasyczny sorbet, w którym jest 50% owoców. Malinowe koktajle, tzw. sherbet, czyli połączenie sorbetu z mlekiem lub z dodatkiem śmietany. Malinowe lody z dodatkiem kwaśnej śmietany, maślanki czy jeszcze bardziej kwaśniejszego jogurtu.
Czas na dobre lody malinowe!
Malina wykorzystywana jest w wielu smakach jako przekładka, konfitura, tzw. variegato. Na przykład do kaszki manny z malinami, do jogurtu z malinami. Malina jest dla nas bardzo ciekawa, daje dużo możliwości. Pasuje do czekolad, białych i ciemnych, do serów, na przykład gorgonzola. Każdy jadł zapewne lody malinowe z rozmarynem. Polecam lody parmezanowe z konfiturą malinową
– mówi Tomasz Szypuła, lodziarski mistrz Polski 2017, reprezentant kraju na Gelato World Cup 2018, autor Najlepszych Lodów Borówkowych 2018.
– Ta akcja ma nas zbliżyć. Chcemy lepiej poznać pomysły i pracę ludzi, którzy kupują nasze owoce. Dzień przeciętnego plantatora również zaczyna się o 6:00 rano, a bardzo często kończy się o 24:00 w nocy. Zabiegi pielęgnacyjne, ochronne, wykonuje się niestety po zachodzie słońca. Trzeba też dbać o owady oblatujące, które zapylają kwiaty i powodują, że te owoce powstają. A więc od początku wiosny do końca sezonu to jest praca od 6:00-24:00. Zapewne bardzo podobnie, wszyscy pracujemy praktycznie na 3 etaty – mówi dr Paweł Krawiec – ekspert i plantator malin z HORTI TEAM
Zapraszamy na lody i promujemy rzemieślnicze podejście do ich produkcji. Najlepsze surowce, lokalne, świeże owoce (nie sztuczne półprodukty owocowe, typu pasty, dżemy). Lody oparte o cztery wiodące owoce jagodowe – truskawkowe, malinowe, porzeczkowe oraz oczywiście lody borówkowe. Kolejność zgodna z sezonem zbiorów. Szukamy miejsc, w których są najlepsze lody rzemieślnicze. Promujemy te miejsca. Malinowy finał 18-21/07. Naturalne lody wymagają 50% wsadu owoców. Tu też jagodowe walczą z całym światem i tutaj też mają dobrą pozycję wyjściową. W naszej branży te działania promują nową definicję przetwórstwa, której częścią jest lokalna współpraca plantacji z setkami dynamicznie rozwijających się rzemieślniczych lodziarni – mówi Witold Boguta, Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.
Jagodowa sztafeta
W drugiej połowie lipca jagodowa sztafeta zaprosi na lody porzeczkowe i aroniowe. Podczas wakacji wybierzemy miasto i miejsce, w którym są najlepsze lody borówkowe. Wielki finał w Międzynarodowym Dniu Lodów Borówkowych, 2/09.
Zapraszają plantatorzy, Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Plantatorów Truskawki, SPBA, Krajowe Stowarzyszenie Plantatorów Czarnych Porzeczek, Stowarzyszenia Plantatorów MiniKiwi, Krajowe Zrzeszenie Plantatorów Aronii ARONIA POLSKA, Stowarzyszenie Plantatorów Jagody Kamczackiej, Fundacja Promocji Polskiej Borówki oraz Mistrz Branży. Razem wspieramy rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze!
Mistrz Branży jest pierwszym partnerem medialnym kampanii Czas na polskie superowoce!
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.