Do sklepów popularnej sieci handlowej Albert Heijn trafiły mrożone owoce skażone wirusem zapalenia wątroby typu A. Z problemem dotychczas zgłosiło się 31 osób, a...
W ramach tegorocznego cyklu spotkań organizowanych przez Agrosimex 14 stycznia w Chynowie odbyła się Konferencja Truskawkowa. W jej trakcie eksperci z firmy Agrosimex i...
Cięcie borówki to kluczowy zabieg agrotechniczny, który pozwala na uzyskanie owoców wysokiej jakości oraz optymalizację czasu dojrzewania. Regularne, coroczne cięcie w okresie spoczynku zimowego...
Planowanie sezonu w uprawie borówki wymaga precyzyjnego podejścia i dostępu do wysokiej jakości środków ochrony roślin. Kluczowe zabiegi wykonywane w odpowiednim czasie mogą znacząco...
Producenci w Egipcie narzekają na wysokie koszty produkcji i gwałtowny spadek cen swoich owoców po pierwszych tygodniach sezonu zbiorów. W Grecji ze względu na...
Niemcy, obok Wielkiej Brytanii to najważniejszy rynek dla owoców jagodowych w Europie. Od lat borówki i maliny są dostępne dla tamtejszych konsumentów także poza...
Naukowcy z Andaluzyjskiego Instytutu Badań i Szkoleń w zakresie Rolnictwa, Rybołówstwa, Żywności i Produkcji Ekologicznej (IFAPA) w Maladze zidentyfikowali gen, który odpowiada za jędrność...
Według najnowszych prognoz eksport borówki z Peru w sezonie 2024/2025 wyniesie ponad 323 tys. ton, przekraczając wstępne szacunki o 4,1%. Takie wyniki umacniają to...
Już w tym roku Ukraina zamierza rozpocząć korzystanie z systemu e-Phyto, który usprawni import owoców, warzyw i innych płodów rolnych z tego kraju. Trwają...
W Polsce od kilku lat dynamicznie rośnie powierzchnia uprawy borówki. Geograficznie na wiodąca pozycję wybija się kilka gmin. To pokazuje jak popularna staje się...

























