Wiodącymi produktami grupy in-vitro Kusibab są borówki oraz jagoda kamczacka, jednak widząc wzrost zainteresowania innymi owocami jagodowymi poszerzyliśmy naszą ofertę malin i jeżyn o nowe odmiany.
Przy wyborze materiału roślinnego należy zwrócić uwagę na jego pochodzenie. Oferowane przez nas rośliny są rozmnożone metodą in vitro, co oznacza, że są wolne od jakichkolwiek chorób i szkodników. Od 2014 roku badamy mateczne egzemplarze odmian maliny i jeżyny pochodzące z karkasu naszej firmy, aby potwierdzić brak obecności najistotniejszych gospodarczo wirusów. In vitro daje też gwarancję tożsamości odmianowej, ponieważ oferowany przez nas materiał roślinny jest wierną kopią roślin matecznych.
Po długiej i nużącej zimie, wszyscy marzymy o powiewie świeżości i odrobinie koloru. Dlatego w naszej wiosennej ofercie przygotowaliśmy coś specjalnego: KOLOROWE TRIO! To trzy odmiany malin o różnych kolorach: żółtym, czerwonym i czarnym. Zestaw ten to mieszanka tradycji i nowoczesności. Składa się bowiem ze znanej i cenionej odmiany ‘Polka’PBR oraz dwóch nowych odmian wyhodowanych przez zespół z Niwy: ‘Jantar’PBR i ‘Heban’PBR. Naszą perełką wśród jeżyn jest karłowa odmiana – ‘Dima’PBR (‘TinyBlack’).
Malina czerwona
‘Polka’PBR – to bardzo wczesna odmiana (dojrzewa około 10 dni wcześniej niż ‘Polana’). Owocuje na pędach jednorocznych, ale jest to też jedna z najlepszych odmian malin mogących powtarzać owocowanie!
Wyhodowana została w Sadowniczym Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Ogrodnictwa w Brzeznej. Jest prawnie chroniona. Roślina dorasta do 1,8 m wysokości. Pędy pokryte są dość dużymi kolcami.
Czerwone owoce są duże, jędrne, zwarte i niezwykle smaczne. Mają stożkowaty kształt. Deserowe owoce doskonale nadają się zarówno do spożywania na świeżo, jak też do przetwórstwa. Jest przydatna do zbioru maszynowego. Owoce również dobrze znoszą transport. Sprawdzi się też w uprawach w tunelach.
Niewątpliwą cechą tej odmiany, na którą trzeba zwrócić uwagę jest jej mała podatność na zamieranie pędów i na gnicie owoców. Jest też mało podatna na przemarzanie.
Malina żółta
‘Jantar’PBR – to odmiana owocująca głównie na tegorocznych pędach, ale może też powtarzać owocowanie. Wytwarza kilkanaście pędów, o wysokości około 1,5 m. Pędy są jasnozielone, pokryte licznymi i drobnymi kolcami.
Odmiana została wyhodowana przez Niwę Hodowlę Roślin Jagodowych – jest prawnie chroniona.
Żółte owoce są jędrne, średniej wielkości, kuliste z połyskiem. W zależności od fazy dojrzałości zbiorczej przybierają kolor od jasnożółtego do ciemnopomarańczowego. Są bardzo smaczne, nadają się, zarówno do bezpośredniego spożycia, do amatorskiej uprawy, jak i do przetwórstwa. Pierwsze owoce dojrzewają od pierwszego tygodnia sierpnia i można je zbierać zazwyczaj przez 3–4 miesiące. Rośliny są mało podatne na choroby pędów i korzeni.
Malina czarna
‘Heban’PBR (‘Black Polka’) – to nowa odmiana maliny purpurowej owocującej na pędach tegorocznych, wyhodowana przez zespół z Niwy – jest prawnie chroniona. Wzrost silny i energiczny, lecz roślina wydaje mało odrostów korzeniowych. Pędy pokryte są licznymi, silnymi kolcami.
Owoce są ciemnopurpurowe, prawie czarne, błyszczące i smaczne, o wysokich wartościach odżywczych. Mają stożkowaty kształt.
Można je zbierać w dwóch terminach – pierwszy (ok. poł. czerwca) z pędów dwuletnich, drugi (pod koniec sierpnia) z tegorocznych (1/3 części). ‘Heban’PBR to odmiana deserowa, ale równie dobrze sprawdzi się w przetwórstwie. Odmiana jest mało podatna na choroby pędów i korzeni.
Jeżyna
‘Dima’PBR (‘TinyBlack’) – to wczesna odmiana jeżyny bezkolcowej, owocująca na pędach dwuletnich. Jej niezwykłym atutem jest jej karłowatość – dorasta zaledwie do ok. 50 cm wysokości! Dzięki temu doskonale nadaje się do uprawy w doniczkach, na tarasach i balkonach.
Odmiana wyselekcjonowana w 2017 roku, w Republice Mołdowy. Obecnie objęta tymczasową ochroną prawną. Jest wynikiem niekontrolowanego zapylenia odmiany ‘Relevant’.
Krzew ma pokrój zwarty, półkulisty. Warunkiem karłowatego wzrostu jest posadzenie rośliny w słonecznym miejscu. W takich warunkach uprawy długość międzywęźli wynosi ok. 11 mm, w półcieniu, międzywęźla wydłużają się, a roślina dorasta do większych rozmiarów.
Białe kwiaty pojawiają się na pędach w drugim roku.
Owoce są czarne, błyszczące, jędrne, jajowate. Dojrzewają w drugiej połowie lipca. Waga pojedynczego owocu wynosi około 3,5 g, smak słodko-kwaśny, bardzo aromatyczny. Owoce charakteryzują się wysoką zawartością antocyjanów – 75,3 mg/100 g ś.m. Mrozoodporność – strefa 5a.
Wszystkie wyżej opisane odmiany oraz wiele innych dostępne są na in-vitro Kusibab – zapraszamy!”
Autor: Magdalena Karska-Kordas, Plantin