Firma Ozon Food wspiera polskich producentów, przetwórców i eksporterów – oferując im nowoczesne systemy przechowywania owoców w atmosferze ozonowanej. Firma stworzyła pierwszy w regionie, oraz jedyny taki w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej innowacyjny i w pełni ekologiczny system umożliwiający przechowywania i chłodzenie produktów w atmosferze ozonowej.
Ten unikatowy na skalę europejską produkt, został nominowany do prestiżowej nagrody gospodarczej „Granitowy Tulipan”. Firma została doceniona przez Izbę Przemysłowo-Handlową Ziemi Radomskiej za wkład w rozwój polskiej gospodarki, oraz przede wszystkim za umiejętne zmniejszenie ryzyka związanego z możliwym nałożeniem embarga ze strony Rosji na polskie owoce i warzywa. Nominacja jest ogromnym wyróżnieniem dla firmy Ozon Food – mówi pomysłodawca i twórca nowoczesnych rozwiązań, Właściciel firmy Krzysztof Kibler.
Doceniony przez Izbę Przemysłowo-Handlową system ozonowania, jest alternatywą dla tradycyjnych metod przechowywania produktów. Urządzenia systemowe, produkowane przez Ozon Food, montowane są wewnątrz komór chłodniczych lub przechowalniczych. Wytwarzana w ten sposób Kontrolowana Atmosfera Ozonowa dezynfekuje produkty, zabijając wszelkie związki chorobotwórcze typu grzyby, pleśnie, bakterie i wirusy odpowiedzialne za psucie się produktów. Dodatkowo, przedłuża okres przechowywania owoców i warzyw. System nadaje się również do mięs, drobiu, ryb i owoców morza – wyjaśnia Krzysztof Kibler
Dlaczego system Ozon Food jest tak przydatny dla polskiej gospodarki?
Co roku polskie owoce i warzywa podbijają światowe rynki. System ozonowania skutecznie wpływa na jakość tych produktów, zarazem nie stwarza ryzyka pozostałości w owocach (ozon jest w pełni bezpieczny a po krótkim czasie ulega rozpadowi do tlenu). To jest ważne szczególnie teraz w czasie trudnych relacji handlowych z Rosją i zagrożeniem embargiem na polskie owoce i warzywa.
Informacja prasowa Ozoon Food.
Więcej informacji o możliwości wykorzystania ozonu w procesie przechowywania owoców w najbliższym numerze Jagodnika.