‘Talisman’ to nowa odmiana borówki amerykańskiej (Vaccinium corymbosum) opracowana przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, Służbę Badań Rolniczych (USDA-ARS). Nowa odmiana ma kilka korzystnych cech dla plantatorów borówki w północno-umiarkowanych Stanach Zjednoczonych. Zalicza się do nich niezawodna produktywność, doskonałe plony, średnio-późny termin dojrzewania. Owoce są średniej wielkości, mają jednolity rozmiar, jasnoniebieski kolor i są łatwe do zbioru, również w sposób mechaniczny. Nie jest to odmiana licencyjna i można ja rozmnażać i uprawiać bez ograniczeń.
Pochodzenie i opis
‘Talisman’ powstał z krzyżówki ‘Magnolia” × ‘Elizabeth’ i został przetestowany jako ARS 05-171. ‘Magnolia’ to odmian w typie południowym (USDA, 1994) wywodząca się z krzyżówki Fla 78-15 × Fla 72-5. ‘Elizabeth’ to odmiana krzewu północnego wypuszczona z New Jersey (Rada ds. Blueberry w New Jersey, 1966) i wywodzi się z krzyżówki (‘Katherine’ × ‘Jersey’) × „Scammell”. Opierając się na tym pochodzeniu, ‘Talisman’ obliczono na ≈87% V. corymbosum L. i ≈13% innych gatunków, głównie V. darrowii Camp. (5%) i V. virgatum Ait. (syn. V. ashei Reade) (≈4%), z niewielkimi ilościami innych gatunków (Brevis i in., 2008; Ehlenfeldt, informacja osobista).
‘Talisman’ został wyselekcjonowany w 2005 r. Był oceniony na poletkach testowych w gospodarstwie komercyjnym w Hammonton w stanie New Jersey przez M.K. Ehlenfeldt i R.B. Martin Jr. od 2013 do 2019.
Porównania jakości owoców
‘Talisman’ to odmiana średnio późna o skoncentrowanym dojrzewaniu, nadająca się do uprawy na plantacjach towarowych. Dla celów porównawczych, ‘Talisman’ był początkowo porównywany z ’Duke’, komercyjnym standardem jakości na początku sezonu. Liczbowe oceny ‘Talisman’ w porównaniu z ’Duke’ w latach 2010–2015 wykazały, że ‘Talisman’ jest równy lub lepszy niż ‘Duke’ pod względem większości cech jakości owoców, z wyjątkiem jędrności. W przypadku tej cechy ’Duke’ oceniono jako twardszy (7,2 dla ‘Talismana’ w porównaniu z 7,7 dla ‘Duke”’ w skali od 1 do 9). Warto zauważyć, że obie odmiany mają łagodny smak. Produktywność obu odmian była bardzo dobra (> 7; skala 1–9).
Podobne oceny liczbowe odmiany ‘Talisman’ w porównaniu z dwiema powszechnie uprawianymi późno dojrzewającymi odmianami, Liberty i Elliott, wykazały, że ‘Talisman’ dojrzewa w podobnym terminie co ‘Liberty’, ale wykazuje niższą jędrność i smak niż odmiany ‘Liberty’. ‘Talisman’ był lepszy od odmiany ‘Elliott’ pod względem cech charakterystycznych, ale ‘Elliott’ był lepszym wyborem, jeśli pożądana była odmiana późno dojrzewająca. Zarówno ‘Talisman’, jak i ‘Duke” są uważane za łagodne w smaku i są znacznie mniej kwaśne niż odmiany z połowy sezonu, takie jak ‘Bluecrop’ lub odmiany średnio-późne, takie jak ‘Liberty’.
Charakterystyka roślin
‘Talisman’ nadaje się do produkcji na obszarach, na których zazwyczaj uprawia się borówkę amerykańską. Jego okres kwitnienia jest bardzo późny (podobnie jak ‘Elliott’), dzięki czemu można uniknąć problemów z przymrozkami wiosennymi. Badania odporności na zimno przy użyciu testu zamrażania i rozmrażania oderwanych pędów (Rowland i in., 2005) wykazały, że ma on mrozoodporność porównywalną do typowego krzewu północnego (LT50 = −27,0 ° C).
Kwiaty ‘Talizmanu’ są wydłużone i cylindryczne, z delikatnymi różowymi refleksami w pobliżu podstawy korony. Testy zapylania wykazały, że jest wysoce samopylna, co sugeruje, że będzie odpowiednia do sadzenia w jednoodmianowych blokach na plantacjach towarowych. Owoce rozwijają się równomiernie, a roślina wytwarza zwarte, dobrze wyeksponowane skupiska owoców o jednakowej wielkości. Dojrzewają w skoncentrowanym okresie, w drugiej połowie sezonu (sezon „Liberty” / „Jersey”). Subiektywne oceny pokazują, że ‘Talisman’ jest odmianą łatwo do zbioru, potencjalnie nadającą się do zbioru mechanicznego. ‘Talisman’ jest uprawiana jako odmiana należąca do domeny publicznej przez USDA – ARS i jako taka może być swobodnie rozmnażana i uprawiana bez ograniczeń licencyjnych. Materiał genetyczny ‘Talisman’ zostanie zdeponowany w Krajowym Systemie Plazm Zarodków Roślin, gdzie będzie dostępny do celów badawczych, w tym do rozwoju i komercjalizacji nowych odmian.
Źródło: American Society for Horticultural Science