W pierwszej części artykułu i filmu Michał Wojcieszek i właściciel gospodarstwa Pan Marek Figura, przedstawili jakie jest ogólne podejście do nawożenia malin i na jakie aspekty trzeba zwrócić uwagę planując kompleksowe nawożenie malin w tunelach. Z tego materiału dowiecie się jak poprawnie wykonywać nawożenie doglebowe, jakie nawozy zastosować i w jakich dawkach.
Punktem wyjścia do opracowania poprawnego programu nawożenia malin (jak zresztą wszystkich roślin ogrodniczych) powinna być analiza składu chemicznego gleby wykonana metoda ogrodniczą. Można ją wykonać w dowolnej stacji chemiczno-rolniczej lub ośrodkach naukowo-badawczych, które świadczą takie usługi. Podstawą do uzyskania wiarygodnych wyników jest pobranie odpowiednich próbek gleby z około 10 punktów w tunelu lub 10-15 miejsc z 1 ha w przypadku upraw polowych. Wyniki analizy pokażą jaka jest zasobność gleby jak również jaki jest jej odczyn i zasolenie. Pozwoli to dobrać odpowiednie nawozy. W pewnych sytuacjach, gdy np. odczyn gleby jest zbyt wysoki (powyżej 7) mogą pojawić się problemy z pobieranie fosforu i niektórych mikroelementów.
Nawożenie doglebowe malin zarówno uprawianych w tunelach jak i w otwartym polu warto oprzeć na wieloskładnikowym nawozie YaraMila Complex. Fosfor zawarty w tym nawozie jest w postaci polifosforanów, a więc jest dostępny dla roślin nawet w warunkach zbyt niskiego lub zbyt wysokiego odczynu gleby. Ponadto jest bardziej mobilny w glebie względem form ortofosforanowych, i tym samym łatwiej dostępny dla roślin – podkreśla Michał Wojcieszek. Standardowo przy średniej zasobności gleby w składniki pokarmowe należy zastosować około 40 g nawozu na roślinę, w uprawach tunelowych już w drugiej połowie lutego lub pod koniec marca w uprawach polowych. Jeśli w dalszej części sezonu nie jest prowadzona fertygacja lub w ograniczonym stopniu startową dawkę YaraMila Complex można zwiększyć do 50 g/roślinę.
W dalszej części sezonu wegetacyjnego warto zastosować nawóz Unika Calcium, będący źródłem łatwo dostępnego dla roślin azotu, potasu oraz wapnia. Dwa pierwsze pierwiastki są istotne z punktu widzenia wielkości plonu. Z kolei wapń jak również potas wpływają na poprawę wyglądu owoców, poprawę ich jędrności, właściwości smakowych, właściwości przechowalniczych i trwałości pozbiorczej. Unika Calcium można zastawać w dawce około 40 g/roślinę w momencie dorastania owoców lub początku dojrzewania pierwszych malin.
W kolejnej części przedstawione zostaną zasady poprawnej fertygacji malin. Zapraszamy
Czytaj również: