Nadeszły upały – aktualna sytuacja na plantacjach truskawek

Sytuacja na plantacjach truskawek
Na plantacjach polowych trwają pierwsze zabiegi po okresie chłodów


Za nami okres przymrozków i chłodów. W ostatnich dniach z truskawkowych plantacji, zarówno w otwartym gruncie, jak i w tunelach zostały zdjęte agrowłókniny. Nadszedł czas na ocenę skutków przymrozków i pierwsze zabiegi regeneracyjne i ochronne na plantacjach truskawek.

Stresowe warunki na plantacjach truskawek

W poprzednim tygodniu w wielu regionach kraju zanotowaliśmy nocne przymrozki dochodzące do -5 stopni Celsjusza, a lokalnie słupki rtęci spadły jeszcze niżej. Za dnia temperatura nie przekraczała kilku stopni powyżej zera, a chłodom towarzyszył silny wiatr i przelotne opady śniegu. W najtrudniejszej sytuacji znalazły się oczywiście uprawy polowe, gdzie wpływ pogody na rośliny był największy. Panująca susza i bardzo wysokie temperatury, które dochodzą do 25 stopni Celsjusza także są kolejnym czynnikiem stresowym.

Pierwszy naprawdę ciepły tydzień po dłuższej przerwie, to dobry moment na przeprowadzenie lustracji plantacji i ocenę skali uszkodzeń wywołanych przez mrozy. To pozwoli na właściwe dobranie zabiegów regeneracyjnych i ochronnych. Warto także poszukać pierwszych szkodników – na plantacjach pojawiają się już bowiem pierwsze przędziorki.

Szkody mrozowe są widoczne szczególnie na plantacjach, które nie zostały na czas okryte – takie uszkodzenia odnotowaliśmy np. w okolicach Warki. Rośliny na takich stanowiskach będą wymagały większej ilości zabiegów regenerujących, a uzyskane z nich plony będą niższe.

W tunelach kwitnienie w pełni

Nieco inaczej ma się sytuacja w uprawach tunelowych. Tu rośliny znajdują się w pełni kwitnienia, a nawet zawiązują już pierwsze owoce. Na plantacji, którą odwiedziliśmy na początku tego tygodnia nie widać by mrozy dały się we znaki. Truskawki odmiany 'Vibrant’ miały bardzo dużo kwiatów, a plantator spodziewał się dobrych zbiorów, które powinny rozpocząć się pod koniec kwietnia lub na początku maja.






Poprzedni artykułOchrona i biostymulacja – nowoczesna technologia dla malin
Następny artykułSzklanka jagodowych dziennie – edukacja przez smak i wspólne działanie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj