Malinowe Factory II – projekt realizowany w gospodarstwie dr Pawła Krawca ciągle trwa. Wysadzona w tunelu kolekcja odmian malin owocujących głównie na pędach tegorocznych, cały czas rośnie i plonuje. We wrześniu i październiku cały czas prowadzone są zbiory owoców, liczone są plony i badana jakość owoców. Swój potencjał pokazują też późniejsze odmiany, które trudno było ocenić podczas spotkania jakie odbywało się pod koniec sierpnia.
Odwiedzając po raz kolejny gospodarstwo dr Pawła Krawca w połowie października mogłem porównać wzrost i plonowanie wszystkich zgromadzonych odmian. Pomimo przymrozków (na początku października temperatura spadła do -3,8°C na zewnątrz obiektu) rośliny nie przemarzły i w dalszym ciągu owocują. Udało się je ochronić dzięki dodatkowemu zabezpieczeniu z agrowłókniną o gramaturze 23 g/m2. O ile odmiany, które zaczęły owocować najwcześniej (głównie ‘Polka’) miały już niewiele owoców tak późne odmiany były w pełni owocowania. Dotyczy to przede wszystkim odmian francuskich oraz polskich kreacji jak ‘Poemat’ i ‘Polonez’ (późne owocowanie tych ostatnich było też związane z terminem sadzenia na początku lipca). Generalnie pierwsze owoce zbierano z odmiany Polka rozmnażanej tradycyjnie z sadzonek korzeniowych, następnie zaczęły dojrzewać owoce na odmianie ‘Erika’, ‘Imara’, ‘Kweli’, ‘Sugana’ i ‘Enrosadira’, najpóźniej zaś pojawiły się owoce na odmianach ‘Kwanza’, Dauville’, ‘Paris’ i ‘Versailles’. Wspomniany już późny termin sadzenia opóźnił dojrzewanie owoców na odmianach ‘Poemat’ i ‘Polonez’, które pojawiły się dopiero pod koniec września. W połowie października zakończył się już wzrost pędów odmian owocujących na pędach dwuletnich czyli ‘Sokolica’, ‘Radziejowa’, ‘Laszka’ i ‘Przechyba’.
Kondycja i wzrost malin w tunelu w połowie października
Największe owoce miały odmiany ‘Erika’ i ‘Sugana’, ale niestety były też ona najmniej trwale. Bardzo dobrze wypadła odmiana ‘Erik’a, która dała najwyższy plon i najdłużej owocowała. Pozytywnie oceniona została też odmiana ‘Enrosadira’ za kształtne, ładne, dobrze się zbierające owoce, choć niezbyt trwałe po zebraniu (wskazane u tej odmiany może być wcześniejszy zbiór owoców, gdy nie są jeszcze w pełni dojrzałe). Rośliny cechowały się dobrą kondycją, silnym wigorem i długim okresem owocowania.
Wstępna ocena dwóch polskich odmian ‘Polonez’ i ‘Poemat’ wskazuje, że ‘Poemat’ jest odmianą wcześniejszą niż ‘Polonez’, a ta ostatnia z kolei silniej rośnie. Owoce obu odmian są duże i atrakcyjnie wyglądające.
Spośród odmian holenderskiej hodowli pod względem wczesności można by je uporządkować ‘Imara’, ‘Kweli’, ‘Kwanza’. Najwyższą plennością wyróżniała się odmiana ‘Kweli’, z kolei ‘Kwanza’ wydała najmniej owoców i przy tym wydaje się mieć dość specyficzne wymagania pokarmowe. Wszystkie odmiany cechują się trwałymi, dużymi i smacznymi owocami.
Odmiany francuskie dojrzewały według następującej kolejności: ‘Dauville’, ‘Paris’ i ‘Versailles’. Wszystkie charakteryzowały się bardzo silnym wzrostem, kwitnieniem i bardzo obfitym plonowaniem. Owce o jasnej barwie, trwałe, twarde, zwarte długo utrzymujące jakość po zebraniu. Najbardziej trwałymi owocami charakteryzował się odmiana ‘Paris’ a najbardziej podatne na rozsypywanie były owoce odmiany ‘Dauville’.
Projekt Malinowe Factory trwa, w tym roku planowane jest usunięcie wszystkich owocujących pędów, tak by w przyszłym roku uzyskać młode jednoroczne pędy, porównać ich wzrost, kondycję i owocowanie oraz pozostawić na owocowanie w następnym roku. Pozwoli to ocenić które odmiany spośród grona zgromadzonych można będzie wykorzystać do uprawy na dwa zbiory w ciągu roku.