Jaka będzie przyszłość branży przetwórczej? cz. II – finansowanie

Krajowego Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw w Cedzynie


Na spotkaniu członków Krajowego Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw w Cedzynie 22 listopada dyskutowano o przyszłości tego sektora. Okazuje się, że w nowej perspektywie PROW 2014-2020 dla tych przedsiębiorców niewiele jest programów dofinansowania.

W świetle nowej perspektywy finansowej

Dr Edyta Krzysztofik przedstawiła ogólne założenia nowej polityki Unii Europejskiej na lata 2014-20 oraz omówiła projekt dotyczący PROW na lata 2014-20, który w tym momencie znajduje się na II etapie konsultacji społecznych. W ich trakcie wpłynęło około 300 zgłoszeń do tego projektu.

Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw
Dr Edyta Krzysztofik wskazywała na możliwości dofinansowania inwestycji realizowanych przez przetwórców na najbliższe lata

Pod uwagę brane były przede wszystkim te zgłoszenia, które najczęściej były do Ministerstwa. Głównym celem PROW 2014-2020 jest poprawa konkurencyjności rolnictwa, zrównoważone zarządzanie zasobami naturalnymi i działania w dziedzinie klimatu oraz zrównoważony rozwój terytorialny obszarów wiejskich. Jego założenia zawarte zostały w 6 osiach priorytetowych. Przetwórców dotyczy tylko III oś priorytetowa, w której zawarte są działania związane z przetwórstwem i marketingiem produktów rolnych.  Są one skierowane do szerokiego grona beneficjentów, oprócz podmiotów posiadających zarejestrowaną działalność związaną z przetwórstwem lub wprowadzaniem do obrotu produktów rolnych odpowiednich do charakteru produkcji, są w nim ujęci również rolnicy, grupy rolników oraz przedsiębiorcy wykonujący działalność jako mikro, małe lub średnie przedsiębiorstwa. Przy przyznawaniu wsparcia podkreśla się tu ponadto preferencyjne traktowanie takich podmiotów jak grupy producentów rolnych, wstępnie uznanych grup producentów owoców iw warzyw, uznanych organizacji producentów owoców iw warzyw oraz spółdzielni, w szczególności mleczarskich i ogrodniczych. Wsparcie można uzyskać na przetwórstwo i wprowadzanie do obrotu produktów rolnych. W ramach tego programu finansowane może być kilka obszarów działań dotyczących inwestycji materialnych oraz inwestycji niematerialnych (zakup oprogramowania, wrażanie systemów certyfikacyjnych, przygotowanie dokumentacji technicznej, patentów itp.). Projekt przewiduje przede wszystkim wspieranie inicjatyw realizowanych przez przedsiębiorców, którzy zaopatrują się w co najmniej 50% surowców potrzebnych do produkcji na podstawie umów długoterminowych (co najmniej rocznych) zawieranych bezpośrednio z producentami rolnymi, podmiotami wstępnie przetwarzającymi produkty rolne lub dysponującymi zapleczem surowcowym z własnego gospodarstwa. Wśród kryteriów zatwierdzania projektów na pierwsze miejsce wysuwa się innowacyjność, również zagadnienia związane z ochroną środowiska i przeciwdziałające zmianom klimatu. Poziom wsparcia na jakie mogą liczyć beneficjenci – to refundacja 50% kosztów inwestycji kwalifikujących się do objęcia pomocą (a nie jak to było do tej pory kosztów kwalifikowanych). Maksymalna przewidywana pomoc to 2 mln zł.

Kolejną możliwość uzyskania wsparcia na działalność przetwórczą daje programu LEADER, który w najbliższym 7-letnim okresie finansowania ma być włączona w struktury PROW. Przewiduje on dwa zakresy działań z jakich mogą przedsiębiorcy: przetwórstwo i marketing produktów rolnych (w tym inkubatory kuchenne) oraz rozwój przedsiębiorczości. W przypadku programu Leader podstawą jest zgodność przewidywanych operacji z lokalną strategią rozwoju opracowane przez Lokalne Grupy Działania. Bardzo dokładnie zostały tu przewidziane zakres kosztów kwalifikowanych związanych z inwestycjami materialnymi jak również inwestycjami niematerialnymi (dodatkowo pojawiają się tu działania związane z utworzenie strony internetowej oraz strategia marketingowa dla wprowadzanych na rynek produktów).

Więcej o tym spotkaniu czytaj Jaka będzie przyszłość branży przetwórczej?, cz. I”

 







Poprzedni artykułNagrody w loterii ,,Agrosimex – Twój Doradca” już rozdane
Następny artykułW Huelva coraz więcej jagodowych

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj