- To wydarzenie minęło.
Berry Fest – III edycja przeglądu alkoholi z owoców
Berry Fest to spotkanie pionierów oraz konkurs. Twórcy będą mieli możliwość ekspozycji swoich produktów i przygotowania degustacji. Na finał wręczone będą Grand Prix BerryFest 2025 w kategoriach producent profesjonalny i domowy. Laureaci będą promowani w 2025 rok.
Miejsce: Nowa Oranżeria w Pałacu Mała Wieś, Belsk Duży
Termin: 3 października 2024 r., 10:30-18:30
Do udziału niezbędna jest akredytacja (szczegóły poniżej)
Jakie produkt zaprezentują się na Berry Fest 2025?
Blisko 40 trunków zgłosili producenci wina i nalewek z porzeczki białej, czerwonej i czarnej, jagody kamczackiej, truskawki, której wcześniej nie było. Reprezentowane są aronia, agrest, malina, dereń i rokitnik. Po raz pierwszy oficjalnie zaprezentujemy produkty z innego kraju. Będą to nalewki z ekologicznych upraw derenia z Mołdawii.
Program
- 10:30 Otwarcie, prezentacja programu i wizji rozwoju BerryFest
- 10:35 O produkcji nalewek Robert Wrzosek – aktor, reżyser i scenarzysta teatralny i filmowy. Twórca nalewki truskawkowej.
- 10:45 Sztuka komponowania nalewek – Hieronim Błażejak
- 11:15 Degustacja Pairingowa – polski drób i owoce jagodowe. Łukasz Klesyk i Zbigniew Kmieć pokażą możliwości alkoholi z owoców jagodowych w ich łączeniu z drobiem na zimno i pasztetami.
- 12:10 Panel „Rolnictwo, alkohol i turystyka – sens tworzenia szlaków kulinarnych”. Paneliści: Jan Babczyszyn – dyrektor Instytutu Skrzynki oraz Wojciech Bosak – niezależny dziennikarz i krytyk winiarski. Moderuje: Zbigniew Kmieć
- 12:40 Panel drugi: „Oczekiwania współczesnego rynku detalicznego w Polsce”. Uczestnicy panelu Robert Kusiak – ekspert międzynarodowy, który pomaga polskim producentom żywności wejść na rynek francuski oraz zawodowy kupiec kategorii polskim oddziale w E.Leclerc (czekamy na potwierdzenie)
- 13:10 – lunch
- 14:00 rozpoczęcie III przeglądu alkoholi z owoców jagodowych – ekspercka ocena ponad 30 produktów i promocja producentów
- 17:45 Jazz Duo: Marek Batorski – saksofonista i malarz artysta oraz Tomasz Piątkowski – piano. W programie koncertu standardy jazzowe w stylu bossa novy, swingu, ballad jazzowych, z repertuaru wybitnych kompozytorów muzyki jazzowej
- ok. 18:30 wręczenie Grand Prix Berry Fest 2025
Degustacja Pairingowa – polski drób i owoce jagodowe
Łukasz Klesyk i Zbigniew Kmieć pokażą możliwości alkoholi z owoców jagodowych w ich łączeniu z drobiem na zimno i pasztetami. Co ważne, będą to proste przepisy do wykonania w domu. Alkohole z jagodowych będą potraktowane jako niezbędny wręcz dodatek do ożywienia mięs. Łączenie nalewek i likierów z drobiem to silna tradycja kulinarna, która może być podporą turystyki kulinarnej w Polsce.
Debaty ekspertów
Zapraszamy na dwa wyjątkowe panele. Pierwszy będzie kontynuacją zagadnień promocji a drugi sprzedaży. Na temat oczekiwań współczesnego rynku detalicznego w Polsce oraz doświadczeń w tworzeniu szlaków kulinarnych. Moderatorem będzie Zbigniew Kmieć, ekspert Związku Przedsiębiorców i Pracodawców do spraw rolnictwa i produkcji spożywczej.
Panel pierwszy: „Rolnictwo, alkohol i turystyka – sens tworzenia szlaków kulinarnych”. Oto paneliści:
- Jan Babczyszyn – dyrektor Instytutu Skrzynki – instytucji chroniącej dziedzictwo kulinarne Wielkopolski, twórca wielkopolskiego szlaku kulinarnego, jeden z inspiratorów powstania Polskiej Akademii Smaku, współtwórca Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu, organizator setek konkursów kulinarnych i nalewkarskich.
- Wojciech Bosak – niezależny dziennikarz i krytyk winiarski. Od wielu lat zajmuje się edukacją winiarską. Współzałożyciel i wykładowca Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle. Prowadzi także wykłady o winorośli i winie na studiach podyplomowych na Uniwersytecie Jagiellońskim oraz w Collegium Civitas. Autor podręczników i tłumacz fachowej literatury winiarskiej. Regularnie sędziuje na polskich i zagranicznych konkursach winiarskich. W 1996 roku posadził swoją pierwszą winnicę. Doradza winiarzom przy zakładaniu i prowadzeniu winnic, a także przy wyrobie wina. Patronował powstawaniu wielu szlaków winiarskich i tym doświadczeniem chce się z nami podzielić. Z wykształcenia historyk sztuki. Jego pasją są najstarsze dzieje winiarstwa, rzadkie endemiczne odmiany winorośli oraz tradycyjne techniki wyrobu wina.
Panel drugi: „Oczekiwania współczesnego rynku detalicznego w Polsce”
- Robert Kusiak – ukończył studia w Paryżu i zrobił karierę w grupie Le Figaro, po powrocie do Polski oprócz działalności wydawniczej i marketingowej zajął się pomocą dla francuskich firm wchodzących na polski rynek w tym dla wielkich sieci handlowych. Działał w organizacjach pracodawców obecnie pomaga polskim producentom żywności zaistnieć na francuskim rynku detalicznym.
- zawodowy kupiec kategorii alkoholem w polskim oddziale E.Leclerc, francuskiej sieci supermarketów i hipermarketów.
Twórcy
Będą prezentować trunki, które powstały z wykorzystaniem owoców jagodowych. Zapraszamy na Berry Fest oficjalnych producentów oraz pasjonatów, którzy od lat tworzą trunki z własnych owoców. W tej kategorii również przyznane będzie wyróżnienie.
Nagrody
Przed nami konkurs, w którym przyznane zostaną brązowe, srebrne i złote medale oraz nagroda główna – Grand Prix pierwszego przeglądu alkoholi z owoców jagodowych.
Nagrodzeni będą promowani na łamach czasopism partnerów – Restauracja, Hotelarz, Jagodnik, KURIER365.pl, BiznesCiti i Kurier Warszawski (magazyn). Nagrodą w konkursie jest promocja wśród właścicieli i kadry zarządzającej HoReCa. Kluczowym wymiarem tej promocji jest reklama laureatów w czasopiśmie Restauracja.
Eksperci, którzy będą wspierać jagodowców
Grono ekspertów Berry Fest wzbogacił w tym roku Hieronim Błażejak – mistrz w sztuce komponowania nalewek domowych, laureat wielu prestiżowych nagród w tej dziedzinie. Człowiek obdażony niezwykłą intuicję kulinarną i talentem smakowym.
Dołączy do grupy, którą tworzą Katarzyna Puk – sommelier i sędzia w konkursach winiarskich, Łukasz Klesyk – ekspert od alkoholi mocnych, Zbigniew Kmieć oraz Mikołaj Rey.
Rolą ekspertów jest nie tylko wyłonienie laureatów, ale przede wszystkim promocja i wsparcie merytoryczne. Podczas wszystkich prezentacji będą podpowiadali – jakie są najmocniejsze strony degustowanych produktów i jak wykorzystać potencjał, który mają.