Zgodnie z danymi GTIS (za Foodnews) eksport mrożonych truskawek z Chin w pierwszych ośmiu miesiącach 2013 roku obniżył się w stosunku do analogicznego okresu o 28% do blisko 65 tys. t.
Przyczyną spadku była mniejsza podaż truskawek w Chinach, która powodowała również wzrosty cen na rynku. Wg Foodnews cena mrożonych truskawek chińskich na przestrzeni pierwszej połowy 2013 roku wzrosła o 21% do 1,55 USD/kg. Najbardziej widoczna była obniżka eksportu do krajów europejskich. Od stycznia do sierpnia br. Niemcy zakupiły bezpośrednio z tego kraju 7,3 tys. ton mrożonych truskawek czyli o 46% mniej niż przed rokiem.
Wskutek zmniejszenia zbiorów truskawek i produkcji mrożonek z tych owoców w Polsce w 2012 roku, mniejszy był również import do Niemiec z Polski. Lukę tą w dużej mierze wypełniło Maroko, które w pierwszej połowie 2013 r. sprzedało na ten rynek 3,1 tys. ton mrożonych truskawek, czyli 5-krotnie więcej niż
przed rokiem.
Eksport mrożonych truskawek z Chin do Holandii zmniejszył się natomiast w relacji rocznej o 33% i w pierwszych ośmiu miesiącach 2013 roku ukształtował się na poziomie 10,3 tys. ton. Był to jednocześnie najmniejszy wolumen w okresie ostatnich pięciu lat jeśli chodzi o ten kraj.
fot. R. Glinicki
Źródło: AgroTydzień nr. 314, BGŻ