Za nami targi Macfrut 2025, które odbyły się w Rimini w dniach 6-8 maja. To już 42. edycja wydarzenia, które jest jednym z większych spotkań branżowych na świecie, ważnym zwłaszcza dla firm z basenu Morza Śródziemnego – ale nie tylko. Mocne reprezentacje miały także kraje afrykańskie, Ameryka Łacińska i Azja. Wśród ponad 1400 wystawców, było wiele firm z szeroko pojmowanego sektora jagodowego. Prezentowały się zarówno grupy producenckie, dystrybutorzy i handlowcy, jak również szkółkarze i producenci opakowań.

Prezentowane w specjalnie przygotowanych ekspozycjach owoce jagodowe stanowiły dla mnie jeden z ciekawszych elementów tych targów. Sekcja poświęcona owocom jagodowym była szczególnie barwna – od soczystych truskawek, przez borówki, maliny, po jeżyny. Wystawcy prezentowali zarówno świeże owoce, jak i przetwory, innowacyjne metody pakowania oraz rozwiązania technologiczne służące uprawie i zbiorom. Najszersza była oczywiście oferta firm włoskich, zarówno jeśli chodzi o sektory produkcji i dystrybucji, jak i szkółkarstwa – z dużym pawilonem szkółkarzy i hodowców działających w ramach CIV – Zrzeszenia Włoskich Szkółkarzy.

Ważnym elementem tegorocznych targów Macfrut była także Berry Area – powierzchnia dedykowana firmom z tego sektora, z przestrzenią networkingową i konferencyjną. W ramach Berry Area odbył się szereg wykładów i prezentacji dotyczących uprawy, trendów rynkowych, odkryć i innowacji odmianowych oraz perspektyw rozwoju sektora zarówno we Włoszech, jak i w ujęciu międzynarodowym.

Ciekawym elementem był również test konsumencki przeprowadzany w ramach projektu Breeding Value, koordynowanego przez Uniwersytet Marche. Odwiedzający targi mogli skosztować owoce dwóch odmian malin i wypełnić krótki kwestionariusz dotyczący smaku, wyglądu i innych cech charakterystycznych.

W ramach Berry Area zaprezentowano także przegląd borówek oferowanych we włoskich sieciach handlowych – materiał o nich oraz innych jagodowych opublikujemy wkrótce. Osobną fotogalerię poświęcimy również dorocznej wystawie włoskich odmian truskawek zorganizowaną przez CREA (Consiglio per la ricerca in agricoltura) – Radę ds. Badań w Rolnictwie, która to instytucja zajmująca się badaniami i innowacjami w dziedzinie rolnictwa.

Więcej o samych targach Macfrut przeczytacie w „Jagodniku” 6/2025.

Macfrut 2025 – fotogaleria






Poprzedni artykułJak nawozić maliny w czasie kwitnienia? Praktyczne rekomendacje dla plantatorów
Następny artykułTruskawkowe dylematy. Co naprawdę myślą internauci o polskich owocach?

1 KOMENTARZ

  1. Jestem pod wrażeniem tak dobrze przygotowanej fotogalerii. Dawno nie widziałam aby ktoś podpisywał zdjęcia. Kiedyś był to standard a teraz często nawet osoby na zdjęciach nie są podpisywane.
    Bardzo dobra robota pana redaktora.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj