Biostymulatory i nowe rozwiązania w uprawie malin





Webinar Malinowy, który przeprowadziliśmy w piątek, 21 lutego był świetną okazją do przedstawienia najnowszych produktów, odmian i trendów w produkcji malin przed nowym sezonem. Przedstawiciele firmy Yara – dr Andrzej Grenda i dr Michał Wojcieszek zaprezentowali nowe i polecane biostymulatory Yara oraz serwis analityczno-doradczy dla producentów, który wkrótce zostanie uruchomiony.

Dr Andrzej Grenda przedstawił założenia nowego serwisu analityczno-doradczy S.A.D. Online, który ma służyć producentom malin, truskawek, borówek, czereśni i grusz jako miejsce, w którym mogą zamówić rozszerzone badania gleby oraz wody w celu przygotowania programów fertygacyjnych i otrzymać bardzo dokładne zalecenia do nawożenia posypowego i dokarmiania dolistnego. Serwis ma ruszyć pod koniec lutego.

Ekspert omówił także znaczenie stosowania peptydów i aminokwasów w uprawie malin na przykładzie nowego produktu YaraAmplix OPTIVI. Wydłuża on okres kwitnienia poprzez zwiększenie żywotności zalążków i pyłku kwiatowego, zwiększa pobieranie i wykorzystanie azotu, żelaza, wapnia i potasu zarówno ze strefy korzeniowej, jak i z powierzchni liści, a także pełni rolę naturalnego adiuwantu. Dr Andrzej Grenda wskazał, że produkt jest wytwarzany w wieloetapowym i złożonym procesie hydrolizy enzymatycznej, który zapewnia stabilność składu i jego powtarzalność.

Dr Michał Wojcieszek przedstawił kolejne istotne z punktu widzenia uprawy malin produkty firmy Yara – YaraAmplix ACTISIL i YaraVita LEOTRAC.

YaraAmplix ACTISIL to nieorganiczny biostymulator, w którego składzie znajduje się krzem (kwas ortokrzemowy) stabilizowany choliną. Krzem odgrywa kluczową rolę w polepszaniu zdrowotności roślin i ich naturalnej odpowiedzi obronnej na szkodniki czy stres środowiskowy. YaraAmplix ACTISIL pozytywnie wpływa na wysokość plonów oraz na jakość owoców, zmniejszając odsetek strat w owocach.

YaraVita LEOTRAC to nowy produkt, wprowadzony na rynek w ubiegłym roku. Jest to skoncentrowana zawiesina kwasów humusowych, która wspiera poprawę jakości gleby, polecana zwłaszcza na glebach lekkich, mocno wyeksploatowanych i plantacjach wieloletnich. Może być stosowana do fertygacji, ponieważ dzięki kwaśnemu odczynowi pH (3,5 – 4 ) nie zapycha linii kroplujących. Naturalne metody uzyskiwania kwasów humusowych sprawiają, że w preparacie pozostają naturalne komponenty biologiczne. Dr Michał Wojcieszek podkreślił, że produkt ma powtarzalny skład, zgodny z deklaracjami. Doświadczenia z produktem prowadzono m.in. w gospodarstwie dr Pawła Krawca w Karczmiskach.

Więcej o serwisie S.A.D. oraz opisanych produktach, wraz z wynikami doświadczeń badających ich skuteczność i wpływ na uprawy malin oraz rekomendowanymi dawkami i zaleceniami od specjalistów dowiecie się z webinaru, którego zapis prezentujemy poniżej.










Poprzedni artykułW uprawie truskawek warto testować różne rozwiązania
Następny artykuł„Zrównoważone owoce z UE”: odpowiedź na potrzeby rynku hurtowego

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj