Zarząd Krajowego Stowarzyszenia Plantatorów Czarnych Porzeczek po zasięgnięciu opinii producentów z różnych regionów kraju szacuje, że plony porzeczek czarnych w Polsce, w 2017 roku będą średnio na poziomie około 50% zbiorów ubiegłorocznych.
Główną przyczyną niższej podaży owoców dla przemysłu przetwórczego są uszkodzenia spowodowane niskimi temperaturami w okresie kwitnienia oraz osypywanie się zawiązków na skutek niesprzyjających warunków pogodowych. Wysokość strat na plantacjach jest zróżnicowana i wynosi od 20 do 80%. Większe straty obserwuje się na kwaterach niżej położonych oraz na odmianach wczesnych. Należy podkreślić, że przewidywany spadek produkcji owoców porzeczki czarnej w bieżącym roku jest spowodowany również słabą kondycją krzewów na skutek ograniczonej ochrony, nawożenia i pielęgnacji roślin w poprzednich latach, co wynikało z niskiej opłacalności produkcji oraz złej kondycji większości gospodarstw zajmujących się uprawą tego gatunku. Zdaniem KSPCP niskie ceny za wyprodukowane owoce, będą skutkować w najbliższych latach znacznym ograniczeniem produkcji tych wartościowych owoców w Polsce, bez względu na sytuację pogodową.
Zarząd KSPCP