Jak wynika z badań Kantar ponad połowa Polaków jadła borówki w sierpniu w dniu poprzedzającym badanie (53%). To najwyższy wynik od początku realizacji sondaży monitorujących konsumpcję kluczowych gatunków. Pomiar został zrealizowany w pierwszej połowie sierpnia. Można przypuszczać, że w szczycie sezonu, jaki przypadnie w tym roku na początek września, ten wynik będzie jeszcze wyższy. Spożycie borówek jest bowiem w sierpniu wyższe niż w lipcu br. aż o 22 p.p. i wyższe niż przed rokiem o 8 p.p..
Badanie zrealizowano w dniach 6-11 sierpnia 2021 r., na reprezentatywnej próbie 1010 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
Sprzedaż cały czas rośnie. Jesteśmy w trakcie bardzo udanego sezonu. Owoców jest bardzo dużo, są bardzo dorodne i coraz więcej borówki zostaje w Polsce, jako plantatorzy bardzo się z tego się cieszymy – mówi Dominika Kozarzewska, reprezentując Fundację Promocji Polskiej Borówki.
Konsumenci są coraz bardziej świadomi wyjątkowych walorów zdrowotnych borówek i całej grupy owoców jagodowych, tzw. polskich superowoców. Borówki podbiły wszystkie światowe rankingi najzdrowszych owoców. Wspomagają pracę mózgu i naszą odporność, a ponieważ sezon w tym roku jest nieco opóźniony, na pewno warto by znalazły się w każdym szkolnym plecaku już 2 września. Teraz jest też dobry czas by borówki mrozić. Są najdojrzalsze i najtańsze. Coraz więcej jest też przetworów z tegorocznych zbiorów. Rosnącą popularność dostrzegli przetwórcy. Dzięki nim uprawianymi w Polsce borówkami będziemy mogli cieszyć się przez cały rok – dodaje Kozarzewska.
Konsumpcja owoców w sierpniu
Najpopularniejszym owocem w sierpniu były jabłka, które w tygodniu poprzedzającym badanie spożywało ośmiu na dziesięciu Polaków (80%). 6% Polaków jadło je codziennie, a dalsze 11% 4-5 razy w tygodniu.
Wspomniana borówka znalazła się na drugim miejscu wśród wszystkich uprawianych w Polsce owoców. Borówki jadło 53% badanych. Spożycie borówek jest wyższe niż w lipcu br. (o 22 p.p.) i przed rokiem (o 8 p.p.).
Ponad połowa (52%) Polaków w sierpniu jadła śliwki. To więcej niż przed rokiem (o 3. p.p.).
Na bardzo wysokim, stałym, poziomie jest spożycie malin. Od dwóch miesięcy sięga 47%.
W sierpniu wzrosło spożycie wiśni z 28% do 37% oraz czarnej porzeczki z 22% do 26%.
Na kolejnym miejscu znalazły się truskawki. Na początku miesiąca odnotowano znaczny spadek ich spożycia (o 56 p.p.).
Spożycie aronii (15%) utrzymuje się na mniej więcej stałym poziomie. Regularne badania tego gatunku prowadzone są od czerwca 2020 roku.
Konsumpcja warzyw w sierpniu
Najpopularniejszym warzywem w sierpniu były pomidory, których konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklaruje 95% Polaków.
Na drugim i trzecim miejscu wśród warzyw znalazły się ogórki oraz cebula, które jadło odpowiednio 92% oraz 85% badanych.
Konsumpcja marchwi, pomidorów, a także ogórków, cebuli i papryki jest wysoka przez cały rok, a obserwowane wahania sezonowe niewielkie. To ulubione warzywa Polaków, które dostępne i jedzone są niezależnie od sezonu.
W stosunku do lipca wzrosło spożycie fasoli szparagowej (o 8 p.p.) oraz papryki (o 9 p.p.).
Spożywanie owoców i warzyw podczas poszczególnych posiłków
Polacy najczęściej jedzą warzywa i owoce na obiad – 89% osób, które w ogóle jadły ten posiłek. 79% respondentów deklaruje, że w dniu poprzedzającym badanie jadło warzywa i owoce na śniadanie, natomiast 69% na kolację. Na drugie śniadanie warzywa i owoce spożywało 45% Polaków, natomiast na przekąskę – 51%. Najmniej Polaków jadło warzywa i owoce na podwieczorek (36%).
Najbardziej wartościowym pod względem zawartości warzyw i owoców posiłkiem Polaków jest obiad. W przypadku 43% badanych co najmniej w połowie składa się z warzyw i owoców.
Ciekawie kształtuje się udział warzyw i owoców w przekąskach. Taki sam procent przekąsek stanowiły złożone przynajmniej w połowie z warzyw i owoców jak i nie posiadające ich w swoim składzie (40%).
Najrzadziej (27%) co najmniej połowę posiłku stanowiły warzywa i owoce w przypadku kolacji.
Wczoraj na talerzu
Jedynie 18% Polaków odżywiało się w sierpniu zgodnie z zaleceniami dietetyków dotyczącymi spożywania właściwej ilości warzyw i owoców. Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjmuje w ich przypadku zalecany poziom.
Ponad co czwarty (28%) badany odżywiał się nieco gorzej, ale warzywa i owoce są składnikiem większości jego posiłków i zdarza się, choć zbyt rzadko, że stanowią jego połowę.
55% Polaków ma dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce, przy czym u 38% jednak pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć za mało). 17% badanych jadło bardzo mało warzyw i owoców, a nawet nie jadło ich wcale.
Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjął w lipcu wartość 45,7 pkt, czyli był na niskim poziomie. Wskazuje to na niedostateczny udział warzyw i owoców w diecie przeciętnego Polaka.
W porównaniu do lipca wskaźnik ten zmalał o 1,1 pkt.
Wskaźnik obrazujący sposób odżywiania się badanych. Przyjmuje on wartości od 0 pkt. (dla osoby, która poprzedniego dnia nie jadła warzyw i owoców w ogóle) do 100 pkt. (dla osoby, w której wszystkich posiłkach warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę).
Czas na polskie superowoce!
Sierpień to tradycyjnie szczyt sezonu na owoce jagodowe. Wyjątkowo bogate w składniki prozdrowotne, szczególnie korzystne dla zdrowia i budowania odporności, naszego samopoczucia i urody.
W sierpniu zakończyły się zbiory czarnej porzeczki i rozpoczęły zbiory aronii. Świeże polskie superowoce możemy spożywać codziennie od kwietnia do listopada, ale lato to czas, kiedy jest ich obiektywnie najwięcej i są najbardziej dostępne.
We wrześniu pojawi się jeden z najbardziej oczekiwanych gatunków – mini-kiwi. Przypomnijmy, że bazą ocen będzie poziom deklaracji konsumpcji z ur. – na poziomie 11%.
Korzystajmy z bogactwa polskich owoców i warzyw. Ostatni miesiąc lata to dobry czas na budowanie odporności i poprawę naszych nawyków żywieniowych.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja III”. Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi i pod znakiem Polska smakuje.