Aminokwasy nie tylko interwencyjnie



Choć od odkrycia aminokwasów minął już ponad wiek, to dopiero od niedawna zdobywają uznanie rolników i ogrodników na całym świecie. Grono ich użytkowników powiększa się z roku na rok. Jest to wynikiem pozytywnego wpływu tych substancji na metabolizm roślin, zwiększanie jakości i wielkości plonu oraz wspomaganie regeneracji po wystąpieniu różnego rodzaju stresów w czasie cyklu uprawowego.

Jak wiadomo, rośliny samodzielnie syntetyzują aminokwasy, które wykorzystują między innymi do tworzenia białek i tkanek roślinnych. Proces ten jednak wymaga bardzo dużych nakładów energii i czasu. Poza tym należy pamiętać, iż w niekorzystnych warunkach organizmy roślinne koncentrują się na obronie przed stresem, a nie na budowie plonu. Jeśli zatem w takich stresogennych momentach lub też przed ich wystąpieniem dostarczymy „gotowe” aminokwasy, zapewnimy roślinie efektywny rozwój przy jednoczesnej lepszej i szybszej obronie przed stresem. W ten sposób umożliwiamy szybsze przezwyciężenie krytycznego czynnika bez uszczerbku dla procesu formowania plonu. Standardem też staje się dostarczenie tych związków w kluczowych stadiach rozwojowych rośliny. Aminokwasy jako składniki enzymów biorą udział w wielu ważnych procesach metabolicznych. Decydującą rolę odgrywają w przebiegu fotosyntezy prowadzącej do powstania węglowodanów niezbędnych roślinie do wzrostu. Każdy z nich pełni inną funkcję. Glicyna uczestniczy w biosyntezie chlorofilu (zwiększenie jego stężenia w roślinie, wpływa na intensyfikację procesu fotosyntezy), bierze udział w procesie tworzenia tkanek roślinnych i posiada silne właściwości chelatujące jony metali. Tryptofan jest prekursorem kwasu indolilooctowego, wspomaga syntezę auksyn (regulator wzrostu). Alanina pełni rolę krioprotektanta zwiększając odporność na chłód, stymuluje syntezę chlorofilu, odgrywa ważną rolę w indukowaniu naturalnej odporności roślin na choroby. Z kolei kwas glutaminowy stymuluje wzrost i kiełkowanie, stanowi pulę rezerwową azotu organicznego, niezbędnego do syntezy innych aminokwasów i białek. Dla roślin cenne są także krótkołańcuchowe peptydy, które są połączeniem aminokwasów o specyficznej konfiguracji.

Aminokwasy najlepiej aplikować dolistnie, by złagodzić skutki stresów biotycznych i abiotycznych oraz zwiększyć plony a także poprawić ich jakość.

Aminokwasy zapewniają roślinom możliwość przeznaczenia czasu i energii w krytycznych dla nich momentach na inne procesy życiowe, co wpływa bezpośrednio na przyszły plon i rentowność produkcji. Dzięki działaniu wspierającym naturalną odporność przed patogenami oraz szybszym i efektywniejszym pobieraniu składników pokarmowych z gleby warto dostarczać te substancje nawet kilka razy w ciągu sezonu wegetacyjnego, aby uzyskać najlepsze możliwe wyniki plonowania. Jednym z efektywniejszych, dostępnych na rynku rozwiązań jest organiczny stymulator wzrostu zawierający wysokoskoncentrowaną dawkę aminokwasów oraz krótkołańcuchowych peptydów pochodzenia naturalnego – Aminoprim. Jego wprowadzenie na rynek zostało poprzedzone badaniami rejestracyjnymi w instytucjach naukowych, na podstawie których MRiRW wydało odpowiednie zezwolenie na wprowadzenie do obrotu, jako organiczny stymulator wzrostu. Stosowany jest w uprawach rolniczych i ogrodniczych w celu zwiększenia tolerancji roślin na stres oraz szybszej ich regeneracji po wystąpieniu warunków stresowych. Preparat zawiera aminokwasy, które stymulują syntezę chlorofilu, są podstawowym budulcem komórek roślinnych i przyspieszają proces odbudowy tkanek. Stymuluje odporność i wspomaga regenerację roślin po wystąpieniu stresów. Zwiększa skuteczność i bezpieczeństwo stosowanych agrochemikaliów (poprawia właściwości fizykochemiczne cieczy roboczej, pełniąc funkcję naturalnego adiuwanta). Aminokwasy zawarte w preparacie wpływając korzystnie na procesy biochemiczne poprawiają plonowanie roślin, co zostało udowodnione w licznych ośrodkach badawczych (Instytut Ogrodnictwa, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach). Skuteczność tego preparatu w łącznej aplikacji ze ś.o.r została potwierdzona doświadczalnie przez Laboratorium Badania Jakości Środków Ochrony Roślin w IOR (oddział w Sośnicowicach).

Producenci, którzy dotychczas nie stosowali aminokwasów w swoich uprawach lub stosowali je tylko interwencyjnie powinni rozważyć zastosowanie tej technologii jako standardowego zabiegu agrotechnicznego. Włączenie tego dolistnego oprysku poprawi ogólną kondycję i odporność roślin, zapewni lepsze plonowanie, a tym samym wzrost rentowności produkcji. Technologia ta jest całkowicie bezpieczna dla środowiska.

Anna Rogowska/Agencja Prasowa Jatrejon








Poprzedni artykułMaliniaki Chodelskie 2018 (cz. I)
Następny artykułPolish Berry Cooperative i Browar Stu Mostów zapraszają na borówkowe piwo!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj