Trudna wiosna na plantacjach borówki: jak minimalizować skutki przymrozków i wspierać plonowanie



Maj 2025 zapisze się w historii jako najzimniejszy od ponad 30 lat – przymrozki, opóźniona wegetacja i problemy z zapylaniem uderzyły w plantacje borówki w całej Polsce. Dr Michał Wojcieszek z firmy Yara Poland w przygotowanym materiale dzieli się rekomendacjami dla profesjonalnych producentów: jak wspomóc rośliny po stresie przymrozkowym i zoptymalizować odżywianie w zależności od fazy rozwoju odmian.

Szybka regeneracja

Zdaniem dr. M. Wojcieszka, kluczowe jest szybkie reagowanie – przede wszystkim poprzez wzmocnienie roślin po okresie stresowym. W pierwszej kolejności zalecane są zabiegi biostymulujące, oparte na aminokwasach i peptydach. Przykładem jest preparat petydowo-aminokwasowy YaraAmplix OPTIVI, który wspiera żywotność pyłku i zalążni, wydłuża okres zapylania oraz poprawia utrzymanie zawiązków owoców. Preparat ten można łączyć z innymi środkami poprawiającymi kondycję kwiatów, np. KristaLeaf Fruit Controller.

Na plantacjach, gdzie zauważalny jest deficyt masy liściowej, warto wspomóc regenerację części wegetatywnych. W tym celu rekomendowane jest zastosowanie nawozu KristaLeaf FOTO – poprawia zawartość chlorofilu i wspomagający rozwój nowych liści. Alternatywnie lub uzupełniająco można stosować saletrę wapniową w oprysku (YaraTera Calcinit).

Fertygacja borówki 

W zakresie fertygacji, w momencie intensywnego wzrostu zawiązków, warto zwiększyć udział potasu w stosunku do azotu. W praktyce oznacza to ograniczenie dawki nawozu YaraTera Superba Blue i uzupełnienie programu nawozowego o YaraTera Kristalon Brązowy (3-11-38). Takie działanie jest szczególnie ważne na odmianach we wczesnym etapie zawiązywania owoców.

Z kolei odmiany późniejsze, jak ‘Aurora’ czy ‘Last Call’, które nadal są w fazie kwitnienia, wymagają kontynuacji dotychczasowego nawożenia aż do zakończenia kwitnienia – dopiero wtedy warto przejść na program wysokopotasowy.

Ekspert zwraca również uwagę na konieczność monitorowania relacji między liczbą zawiązków a ilością pełnych, zdrowych liści. Niedobór masy liściowej może skutkować słabym dożywieniem owoców, niską jakością i opadaniem zawiązków. W skrajnych przypadkach niezbędna może być redukcja liczby zawiązków, aby zapewnić odpowiedni rozwój i jakość owoców.

Więcej praktycznych zaleceń znajdziecie w przygotowanym 22 maja materiale filmowym:






Poprzedni artykułFenomen polskiej łubianki truskawkowej. To już tradycja i symbol sezonu  
Następny artykułSzara pleśń, przędziorki i choroby odglebowe w uprawie malin w okresie poprzedzającym zbiory

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj