Polska jest największym producentem mrożonych truskawek w Unii Europejskiej, dlatego też ma kluczowe znaczenie dla kształtowania się sytuacji na rynku. W pierwszych pięciu miesiącach bieżącego sezonu (lipiec-listopad) z Polski wyeksportowano 42 tys. t mrożonych truskawek, czyli o 10% mniej w stosunku do odpowiedniego okresu poprzedniego roku.
Co ciekawe, wynikało to jedynie ze zmniejszenia o 20% wywozu tych mrożonek do krajów trzecich, podczas gdy eksport wewnątrzunijny wzrósł o 1%. Ponadto warto zaznaczyć, że jego wartość zmniejszyła się jedynie o niespełna 2% i wyniosła 53,8 mln EUR. Głównymi odbiorcami mrożonych truskawek z Polski były Niemcy, gdzie trafiło 37% wolumenu eksportu mrożonych truskawek, czyli 15,7 tys. t. Drugim, co do wielkości importerem polskich mrożonek była Holandia, gdzie wyeksportowano 4,1 tys. t tych owoców, czyli o 21% więcej w relacji rocznej. Zbiory truskawek w Polsce w 2016 roku były o ponad 4% niższe niż w 2015 roku i według danych IERiGZ ukształtowały się na poziomie 196 tys. t. Niska podaż świeżych owoców wspierała ich ceny w skupie. Średnio za kilogram truskawek odszypułkowanych do mrożenia płacono 3,30 PLN, czyli o 22% więcej w relacji rocznej, natomiast średnia cena truskawek deserowych (bez osłon) wyniosła 4,00 PLN/kg, wobec 3,20 PLN/kg w 2015 roku, co oznacza, że ceny te były o 25% wyższe (r/r). Relatywnie wysokie ceny skupu truskawek kierowanych do przetwórstwa w znajdują odzwierciedlenie w wyższych cenach mrożonek w bieżącym sezonie. Według danych Foodnews w pierwszych ośmiu miesiącach bieżącego sezonu średnie ceny mrożonych truskawek z Polski były o blisko 43% wyższe w stosunku do analogicznego okresu poprzedniego roku.
Źródło: AgroTydzień 428