Zależnie od systemu uprawy, maliny uprawiane w tunelach już owocowały, są w pełni owocowania lub dopiero kwitną. W każdej z tych faz zagrażają im choroby grzybowe, przed którymi należy je bezwzględnie ochronić. Poniższy film przedstawia rozmowę dwóch specjalistów z tego zakresu.
Szara pleśń na pierwszym planie
Szara pleśń maliny to choroba wywoływana przez grzyb Botrytis cinerea. Jest to jedna z najczęstszych i najbardziej szkodliwych chorób malin, która może powodować znaczące straty w plonach. Objawy szarej pleśni można obserwować na różnych organach roślin. Najbardziej widoczne objawy to pojawienie się na owocach charakterystycznej szarej, puszystej pleśni. Zainfekowane owoce gniją i stają się miękkie. Na liściach mogą pojawić się brązowe plamy, a pędy mogą wykazywać objawy gnicia. Infekcja może rozpocząć się także na kwiatach, które brązowieją i obumierają.
Grzyb Botrytis cinerea rozwija się w warunkach wysokiej wilgotności, a optymalne temperatury dla rozwoju patogenu wynoszą około 18-24°C. Gęsto posadzone rośliny w tunelu rosną w warunkach ograniczonej cyrkulacji powietrza, co sprzyja rozwojowi choroby.
Rozwiązanie chemiczne i biologiczne
Syngenta w swej ofercie posiada preparat Switch 62,5 WG. To dwuskładnikowy produkt, który można stosować przeciwko szarej pleśni 3 razy w sezonie wegetacyjnym co 10 dni w fazie kwitnienia, od momentu pojawienia się 10% kwiatów. Dzięki swej kompozycji, Switch 62,5 stosować można zarówno zapobiegawczo jak i z chwilą stwierdzenia pierwszych objawów chorób. Jednorazowa dawka fungicydu to 1,0 kg/ha.
W okresie zbiorów owoców ochrona przed szarą pleśnią jest znacznie trudniejsza, gdyż musi być prowadzona efektywnie i jednocześnie w sposób bezpieczny dla konsumentów owoców. Na tym etapie dobre rezultaty przynieść może mikrobiologiczny środek grzybobójczy dolistny o szerokim spektrum działania, jakim jest Taegro. Preparat chroni maliny już przy niskich dawkach (do 0,37 kg/ha), pomaga zwiększyć plon. Taegro zabezpiecza także przed mączniakiem prawdziwym.
Więcej na filmie
Zachęcam do obejrzenia poniższego filmu. Na nim przedstawiciel firmy Syngenta Michał Noworól w trakcie rozmowy z gospodarzem projektu Malinowe Factory dr Pawłem Krawcem omawia zasady poprawnie prowadzonej ochrony malin przed szarą pleśnią: