Cięcie borówki to kluczowy zabieg agrotechniczny, który pozwala na uzyskanie owoców wysokiej jakości  oraz optymalizację czasu dojrzewania. Regularne, coroczne cięcie w okresie spoczynku zimowego – od stycznia do końca marca – pozwala na właściwe formowanie krzewów i zapewnienie ich odpowiedniego rozwoju.

Podczas pokazu w Karczmiskach gdzie realizowany jest projekt Borówkowe Factory, prowadzonego przez Marcina Wereszczuka z firmy FallCreek, omówiono techniki cięcia w odniesieniu do poszczególnych odmian. Ekspert podkreślił, że ograniczenie liczby pąków kwiatowych oraz eliminacja zbędnych pędów pozwalają na uzyskanie owoców większych i lepiej wybarwionych. To z kolei wpływa na koncentrację zbiorów, ich wydajność, tempo, a także na atrakcyjność handlową owoców.

Pokaz obejmował cięcie odmian znajdujących się w kolekcji od 2020 roku, takich jak Cargo, Valor, Calypso czy Last Call.  Pod sekator eksperta wpadły też najnowsze kreacje z FallCreek Collection, m.in. ArabellaBlue, LoretoBlue, LunaBlue i PeachyBlue. Młode krzewy tych nowych odmian, mimo krótkiego okresu wzrostu (2 sezony), już wykazują duży potencjał. Marcin Wereszczuk przewiduje, że z tych krzewów można będzie uzyskać plony rzędu 1-2 kg owoców na krzew w nadchodzącym sezonie.

Krzewy odmiany LoretoBlue po 2 sezonach wzrostu (środkowy krzew po cięciu)

Dr Paweł Krawiec, prowadzący projekt Borówkowe Faktory, zwrócił uwagę na istotny wpływ odpowiedniego cięcia borówki na efektywność i ekonomię zbiorów. Poprzez skoncentrowanie dojrzewania owoców w krótszym okresie, możliwe jest znaczące obniżenie kosztów zbioru.

Przykładem jest odmiana Bluecrop, której zbiory jeszcze kilkanaście lat temu trwały nawet 8 tygodni . Wymagały przy tym około 14 przejść przez plantację, co wiązało się z dużym nakładem pracy. Obecnie, dzięki odpowiedniemu prowadzeniu i cięciu krzewów, liczba przejść została zredukowana do 4-5, przy zachowaniu takiej samej wielkości plonów.

Marcin Wereszczuk w trakcie cięcia odmiany Duke

To pokazuje, że właściwe cięcie wpływa na jakość i wielkość owoców. Również przekłada się na wydajność pracy i komfort osób zbierających borówki. Krótszy czas zbioru to mniejsze koszty dla plantatorów i większa efektywność pracowników, co jest korzystne dla wszystkich.

Więcej ciekawych materiałów z tego spotkania wraz z linkiem do materiałów wideo znajdziecie w czasopiśmie Jagodnik (nr 3/2025). #KtoCzytaTenWie a najlepiej się czyta JAGODNIK w prenumeracie!

Wszystkich zainteresowanych uprawą borówki zapraszamy na XIII edycję Międzynarodowej Konferencji Borówkowej. Szczegóły na stronie: konferencjaborowkowa.pl/

Archiwum Borówkowego Factory

Uzyskaj dostęp do materiałów z poprzednich edycji!







Poprzedni artykułZaplanuj sezon – dlaczego warto wybrać sprawdzonego dostawcę środków ochrony roślin?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj