O rosnącym zapotrzebowaniu na tzw. żywność funkcjonalną, dostarczającą niezwykle cennych składników, takich jak flawonoidy czy fenolokwasy o dużym potencjale antyoksydacyjnym, świadczy wzrost zainteresowania „superowocami”. Największą ilość tych cennych substancji prozdrowotnych uzyskuje się w sokach naturalnie tłoczonych o czym informowano w trakcie XVI Międzynarodowego Sympozjum Krajowej Unii Producentów Soków.
Jak informował prof. Jan Oszmiański z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, takim super owocem jest na przykład aronia. Niestety, w przypadku soku tłoczonego z aronii częstym problemem był jego cierpki smak, który jednak udało się poprawić poprzez opracowanie odpowiedniej technologii produkcji i dodatek odtłuszczonych wytłoków z lnu i stewii, co spowodowało poprawę cech organoleptycznych mętnego soku z aronii. Najwyższa ocenę w tekście konsumenckim uzyskał sok aroniowy z dodatkiem 1 g odtłuszczonych wytłoków z lnu i 300 mg stewii na 100 g produktu, a opracowana receptura została opatentowana (zgłoszenie patentowe nr rej. P-394484, 2011 r.). Upowszechnienie produkcji i konsumpcji takiego soku to z jednej strony, wprowadzenie na rynek produktu o niezwykle cennych właściwościach dietetycznych i prozdrowotnych, a z drugiej – szansa dla producentów aronii, która nie na darmo nazywana jest polskim czarnym złotem. Wielka szkoda, że niewiele osób ją docenia, a opłacalność uprawy tego gatunku w ciągu ostatnich lat jest niewielka lub jej brak.