Porzeczka – przyspiesza swój rozwój (29.04.2022r, Lubelszczyzna i Mazowsze, monitoring plantacji)

Fot. 3. ‘Rolan’- początek kwitnienia, BBCH 61 (29.04.2022 r.)

Wraz ze wzrostem temperatur porzeczki przyśpieszają swój rozwój. W tym momencie zatarły się wyraźniejsze różnice w rozwoju pomiędzy różnymi grupami odmian pod względem pory dojrzewania.

Faza rozwoju:

Porzeczka czarna: odmiany wczesne (‘Tisel’) i odmiany średnie (‘Ruben’) znajdują się w tej samej fazie fenologicznej – etap winogronowy: wszystkie pąki kwiatowe oddzielone, BBCH 59. Porzeczka czerwona: odmiany średnie i późne – pojedyncze otwarte kwiaty/początek kwitnienia, BBCH 60-61.

Szkodniki:

  1. Wielkopąkowiec porzeczkowy (obecny na niektórych plantacjach) – progiem zagrożenia jest wykrycie pierwszych uszkodzonych pąków. Walkę z tym szkodnikiem prowadzi się w okresie wychodzenia szpecieli z miejsc zimowania podczas tzw. migracji przed kwitnieniem i podczas kwitnienia. W obrębie danej plantacji szkodnik jest przenoszony z wiatrem, z kroplami wody oraz na ciele różnych owadów i roztoczy.
  2. Przędziorek chmielowiec (obecnie brak zagrożenia) – Przez cały sezon wegetacyjny co 1-2 tygodnie należy prowadzić lustracje. Liczebność przędziorków określa się na 50 losowo wybranych krzewach na 1 ha plantacji pobierając po 4 liście z krzewu (200 liści).  Próg zagrożenia przed kwitnieniem porzeczki wynosi 1-2 sztuk form ruchomych na liść.
  • Mszyce (obecnie brak zagrożenia) – Od początku kwitnienia do zbioru owoców co 2 tygodnie należy prowadzić lustracje. Próg zagrożenia wynosi 10% zasiedlonych pędów z próby 200 sztuk na 1 ha plantacji.
  • Zwójka różóweczka (obecnie brak zagrożenia) – Od początku kwitnienia do zbioru owoców co 2 tygodnie należy prowadzić lustracje. Próg zagrożenia wynosi 10% wierzchołków pędów z uszkodzonymi liśćmi spośród próby 200 wierzchołków pędów.
Fot. 4. Objawy żerowania wielkopąkowca porzeczkowego na pąkach porzeczki czarnej, (29.04.2022 r.)

Propozycje zabiegów

  1. Wielkopąkowiec porzeczkowy

Ortus 05 SC – na plantacjach porzeczki czerwonej i czarnej,  po przekroczeniu progu szkodliwości, w fazie od początku do pełni kwitnienia (BBCH 60-65), w dawce 1,5 l/ha,

  • Przędziorek chmielowiec

Ortus 05 SC  – na plantacjach porzeczki czerwonej i czarnej po przekroczeniu progu szkodliwości w fazie BBCH 60-65, w dawce 1,5 l/ha,

Milbeknock 10 EC – stosować przed kwitnieniem (<BBCH 60), w dawce 1,25 l/ha

Fitter – na plantacjach porzeczki czarnej i czerwonej stosować niezwłocznie po pojawieniu się pierwszych objawów występowania szkodników, od fazy rozwoju liści, do fazy gdy owoce są dojrzałe do konsumpcji (BBCH 10-89), w dawce 10 l/ha. Oprysk należy wykonać po trzy zabiegi w odstępach 7-dniowych.

  • Mszyce

Mospilan 20 SP lub inny środek oparty na acetamiprydzie – na plantacjach porzeczki czerwonej i czarnej po przekroczeniu progu zagrożenia zabieg środkiem w dawce 0,2 kg/ha.

Fitter – na plantacjach porzeczki czarnej i czerwonej w fazie BBCH 10-89 stosować niezwłocznie po pojawieniu się pierwszych objawów występowania szkodników w dawce 10 l/ha. Oprysk należy wykonać po trzy zabiegi w odstępach 7-dniowych.

  • Zwójka różóweczka

Mospilan 20 SP lub inny środek oparty na acetamiprydzie – na plantacjach porzeczki czerwonej i czarnej po przekroczeniu progu zagrożenia w dawce 0,2 kg/ha.

Do wszystkich wymienionych rozwiązań insektycydowych wskazany jest dodatek dobrego surfaktanta np. Silwet Gold

Na plantacjach należy wywiesić pułapki lepowe do odłowu przeziernika porzeczkowca.

Choroby:

1. Antraknoza (opadzina liści) porzeczki (obecnie nie stwierdzono objawów)

2. Szara pleśń (obecnie nie stwierdzono objawów)

3. Rdza wejmutkowo–porzeczkowa (na plantacji które jeszcze nie kwitną, ostatnia szansa na wykonanie zabiegu).

Propozycje zabiegów

  1. Antraknoza (opadzina liści) porzeczki

Zato 50 WG – stosować z chwilą pojawienia się pierwszych objawów choroby w dawce 0,2 kg/ha,

Luna Sensation 500 SC – stosować zapobiegawczo lub od pierwszych objawów choroby, od początku kwitnienia do zbiorów owoców (BBCH 39-87), w dawce 0,6-0,8 l/ha,

Switch 62,5 WG – zabiegi wykonywać co 10 dni (początek, pełnia i koniec kwitnienia) w zależności od momentu wystąpienia choroby oraz od stopnia jej nasilenia w dawce 0,8-1,0 l/ha.

  • Szara pleśń

Kapelan 80 WG lub inny środek oparty na kaptanieopryskiwać zapobiegawczo lub w momencie wystąpienia pierwszych objawów choroby, od początku fazy kwitnienia do fazy dojrzewania owoców (BBCH 60-87) w dawce 19 kg/ha,

Luna Sensation 500 SC – stosować zapobiegawczo lub od pierwszych objawów choroby, od początku kwitnienia do zbiorów owoców (BBCH 39-87), w dawce 0,6-0,8 l/ha,

Switch 62,5 WG – zabiegi wykonywać co 10 dni (początek, pełnia i koniec kwitnienia) w zależności od momentu wystąpienia choroby oraz od stopnia jej nasilenia w dawce 0,8-1,0 l/ha,

Serenade ASO – stosować zapobiegawczo od fazy przed kwitnieniem do końca fazy zaawansowanego dojrzewania owoców (BBCH 51-85), w dawce 8 l/ha.

  1. Rdza wejmutkowo – porzeczkowa

Tylko na plantacjach, które jeszcze nie rozpoczęły kwitnienia można jeszcze zastosować produkty miedziowe oparte np. na tlenochlorku miedzi w połączeniu z siarką, np. Microtchiol w dawce ok 4 kg/ha.

Ważne dla jakości owoców

Czas kwitnienia i dni tuż przed nim, to bardzo ważny okres dla porzeczki, szczególnie tej uprawianej na deser. W tym przypadku konieczne jest by każdy owoc z grona był zapłodniony i dobrze wykształcony. Pełne grono jest dużym atutem podczas sprzedaży. W tym celu warto sięgnąć po biostymulatory oparte o filtraty z alg morskich np. BM Start, który w tym okresie warto zastosować co najmniej 2 razy w odstępach 7 dni. BM Start dodatkowo wzbogacony jest o mikroelementy, w tym tak cenny podczas kwitnienia bor.

Planując zabiegi biostymulujące w tym okresie można zaplanować 2-3 zabiegi co 7-10 dni brasinosteroidami (np. BrassiOne w dawce 0,2 l/ha) w celu wzmocnienia fazy generatywnej i poprawy zawiązania owoców. Natomiast w celu wzmocnienia odporności roślin na agrofagi warto rozpocząć programu krzemowy, np. Megis w dawce 0,5 l/ha. Należy wykonać 3-5 zabiegów co 10-14 dni.

Partnerami monitoringu plantacji są firmy Bayer i UPL Polska






ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here