W uprawie polowej maliny letnie znajdują się w fazie kwitnienia. U odmian średnio wczesnych (‘Cascade Harvest’) jest to pełnia kwitnienia (BBCH 65), natomiast u odmian późniejszych (‘Glen Ample’) – początek kwitnienia (BBCH 61, fot. 1 i 2). Lokalnie na niektórych plantacjach po otwarciu kwiatów ukazują się czarne słupki jako efekt uszkodzeń przymrozkowych (fot. 3-4). Takie kwiaty nie wydadzą już owoców. Maliny jesienne znajdują się w fazie BBCH 33-34, gdy pędy osiągają około 30-40% typowej długości (fot. 5 i6).
Na plantacjach malin letnich mocno porażonych przez grzyby powodujące zamieranie pędów pojawiają się nowe wypady z więdnącymi i zamierającymi młodymi pędami (fot. 7). Jest to skutek uszkodzenia tkanek przewodzących. Aby zapobiec rozwojowi infekcji pamiętajmy o terminowym rozpoczęciu ochrony pojawiających się nowych pędów. Pierwszy zabieg należy wykonać, gdy mają one wysokość 10-20 cm.



(22.05.2025.)



Aktualnie zwrócić uwagę na:
Szkodniki:
- Kwieciak malinowiec – na plantacjach malin prowadzonych na zbiór letni obserwuje się osobniki dorosłe kwieciaka malinowca i podcięte pąki kwiatowe, w których samice złożyły jaja (fot. 8-9). Obecnie należy prowadzić lustracje pod kątem obecności tego szkodnika. Na początku kwitnienia próg zagrożenia stanowi liczba 2 chrząszczy na 200 kwiatostanów.
- Zwójki – w uprawie polowej malin jesiennych cały czas obserwuje się objawy żerowania larw zwójek (fot. 10). Aby nie dopuścić do rozkrzewiania się pędów należy przeprowadzić zabieg dostępnym środkiem.
- Mszyce – lustracje na obecność uszkodzonych liści i mszyc należy prowadzić co 10-14 dni przeglądając każdorazowo 200 pędów. Progiem zagrożenia jest 5% zasiedlonych pędów.
- Przędziorek chmielowiec – należy prowadzić lustracje na obecność szkodnika przeglądając 200 liści. Na odmianach maliny owocujących w czerwcu-lipcu na pędach drugorocznych po pełni kwitnienia próg zagrożenia stanowi 2 i więcej stadiów ruchomych na 1 liść liścia złożonego. Natomiast na odmianach maliny owocujących na pędach jednorocznych od początku wegetacji aż do końca sierpnia- początku września próg zagrożenia stanowi 1 osobnik ruchomy na 1 liść liścia złożonego
- Szpeciel przebarwiacz malinowy – występuje głównie na odmianie ‘Glen Ample’, progiem zagrożenia jest obecność pojedynczych szpecieli na plantacji. Przebarwiacz malinowy jest wektorem wirusa plamistości liści maliny.
Choroby:
- Zamieranie pędów
- Szara pleśń – aktualna pogoda (opady, mgły, wysoka wilgotność powietrza) sprzyja infekcjom. W czasie kwitnienia maliny należy wykonać profilaktycznie 3 zabiegi przeciwko tej chorobie.
- Rdza maliny – deszczowa pogoda i wyższe temperatury sprzyjają rozwojowi choroby. Pierwszymi objawami są żółto-pomarańczowe ecja na górnej stronie liści. po 10-14 dniach od wykonania pierwszego zabiegu należy wykonać następny, najlepiej o innym mechanizmie działania.
- Wirusy – prowadzić regularne lustracje plantacji i usuwać porażone rośliny. Zwalczać mszyce, ponieważ mogą być wektorami wirusów.




Propozycje zabiegów w czasie kwitnienia
Uwaga:
Ze względu na drastyczne ograniczenia poziomu pozostałości acetamiprydu w owocach maliny odradza się stosowanie insektycydów zawierających tą substancję czynną więcej niż 1 raz w sezonie wegetacyjnym i później niż na początku kwitnienia.
- Kwieciak malinowiec
Aceptir 200 SE, Apis 200 SE, Los Ovados 200 SE (subst. czynna – acetamipryd) – Stosować od fazy gdy pąki kwiatowe zamknięte w jasnobrązowych łuskach do fazy pełni kwitnienia gdy przynajmniej 50% kwiatów rozwiniętych, opadają pierwsze płatki (BBCH 51–65), w dawce 0,2 kg/ha.
- Zwójki
Bacillus thuringiensis var. aizawai, szczep ABTS 1857 (preparat biologiczny) – środek należy zastosować w momencie pojawienia się gąsienic. Zabiegi wykonać najlepiej w okresie występowania młodszych stadiów rozwojowych gąsienic (L1-L2), w dawce 1,0-1,2 kg/ha,
Aceptir 200 SE, Apis 200 SE, Los Ovados 200 SE (subst. czynna – acetamipryd) – Stosować od fazy gdy pąki kwiatowe zamknięte w jasnobrązowych łuskach do fazy pełni kwitnienia gdy przynajmniej 50% kwiatów rozwiniętych, opadają pierwsze płatki (BBCH 51–65), w dawce 0,2 l/ha.
- Mszyce
kwasy tłuszczowe C14 do C20 – stosować niezwłocznie po pojawieniu się pierwszych objawów występowania szkodników, od fazy rozwoju liści, do fazy gdy owoce są dojrzałe do konsumpcji (BBCH 10–89), w dawce (10,0 l/ha),
Aceptir 200 SE, Apis 200 SE, Los Ovados 200 SE (subst. czynna – acetamipryd) – Stosować od fazy gdy pąki kwiatowe zamknięte w jasnobrązowych łuskach do fazy pełni kwitnienia gdy przynajmniej 50% kwiatów rozwiniętych, opadają pierwsze płatki (BBCH 51–65), w dawce 0,2 l/ha.
- Przędziorek chmielowiec
fenpiroksymat – opryskiwać po wystąpieniu szkodnika niezależnie od fazy rozwojowej roślin z zachowaniem okresu karencji, w dawce 1,5 l/ha,
Beauveria bassiana, szczep ATCC 74040 – środek stosować od fazy pierwszego całkowicie rozwiniętego liścia do fazy pełnej dojrzałości (BBCH 11-89) w dawce 1,0-2,0 l/ha.
- Szpeciel przebarwiacz malinowy
Zabiegi przędziorkobójcze ograniczają występowanie szpeciela.
olejek pomarańczowy – środek stosować od fazy, gdy pędy osiągają 90% typowej długości, do końca fazy rozwoju kwiatostanu (BBCH 40–59) oraz od końca fazy kwitnienia do fazy początku opadania owoców (BBCH 69–89), w dawce 2,0 l/ha.
Idealne rozwiązanie na drobne szkodniki,
Rodeo – stosować niezwłocznie po pojawieniu się pierwszych objawów występowania szkodników, od fazy rozwoju liści, do fazy gdy owoce są dojrzałe do konsumpcji (BBCH 10–89), w dawce 1,0 l/ha.
- Zamieranie pędów
Puenta 62,50 WG – pierwszy zabieg wykonać przed kwitnieniem, w okresie, gdy nowe pędy osiągną wysokość 10-20 cm, następne zabiegi wykonywać co 10 dni – w fazie kwitnienia (początek kwitnienia, pełnia kwitnienia i koniec kwitnienia) oraz po zbiorze owoców i wycięciu starych pędów owoconośnych, w zależności od momentu wystąpienia choroby oraz od stopnia jej nasilenia w dawce 0,8-1,0 kg/ha,
Klapton 33 WG – pierwszy zabieg wykonać przed kwitnieniem, gdy nowe pędy osiągną wysokość 10-20 cm (BBCH 51), kolejne zabiegi wykonać okresie kwitnienia (BBCH 61-69) lub po zbiorze owoców, po wycięciu starych pędów owoconośnych (BBCH 89-90) w dawce 1,8 kg/ha,
fluopyram + trifloksystrobina – pierwszy zabieg wykonać przed kwitnieniem, gdy nowe pędy osiągną wysokość 10-20 cm lub po zauważeniu pierwszych objawów w dawce 0,8 l/ha,
- Szara pleśń
Puenta 62,50 WG – przeciwko szarej pleśni 3 razy w sezonie wegetacyjnym co 10 dni w fazie kwitnienia, od momentu pojawienia się 10% kwiatów, w dawce 0,8-1,0 kg/ha,
Klapton 33 WG – do zwalczania szarej pleśni środek stosować od początku fazy kwitnienia (BBCH 61) w dawce 1,8 kg/ha,
fluopyram + trifloksystrobina – do zwalczania szarej pleśni środek stosować od początku fazy kwitnienia, w dawce 0,8 l/ha,
Bacillus amyloliquefaciens, szczep MBI600 – stosować od fazy, gdy rozwinięty jest pierwszy liść do fazy zaawansowanego dojrzewania, gdy pierwsze owoce osiągają charakterystyczną dla gatunku barwę (BBCH 11-85), w dawce 0,5 kg/ha,
kaptan – stosować zapobiegawczo, zgodnie z sygnalizacją lub w momencie wystąpienia pierwszych objawów choroby, od początku fazy kwitnienia do fazy dojrzewania owoców (BBCH 60–87), w dawce 1,9 kg/ha,
Batalion 450 SC – stosować w okresie największego zagrożenia chorobami w pełni kwitnienia oraz po zbiorze owoców i wycięciu starych pędów (BBCH 65-87), w dawce 1,66 l/ha.
Pythium oligandrum – przeciwko szarej pleśni środek stosować od początku kwitnienia do końca zbioru owoców, w dawce 0,15-0,2 kg/ha.
- Rdza maliny
fluopyram + trifloksystrobina – pierwszy zabieg wykonać przed kwitnieniem po zauważeniu pierwszych objawów w dawce 0,6-0,8 l/ha,
trifloksystrobina – stosować od pierwszych objawów choroby od fazy tuż przed kwitnieniem do pełni dojrzewania owoców (BBCH 59-85) w dawce 0,2 kg/ha,
azoksystrobina + difenokonazol – stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od momentu osiągnięcia przez pędy około 20% typowej długości do końca fazy dojrzewania owoców (BBCH 32-79) w dawce 1,0 l/ha.
Wsparcie wzrostu i rozwoju roślin
Bakto G-Stop – wspomaga prawidłowy rozwój roślin. Bakterie zawarte w tym produkcie wytwarzają metabolity m.in. witaminy oraz hormony roślinne, które w praktyce podnoszą odporność roślin w tym także odporność na czynniki niekorzystne. Dawka produktu 0,5-1 l/ha.
CuPROTE – pełni funkcję prewencyjną, zwiększając tym samym odporność na roślin na patogeny. Jest preparatem zawierającym heptaglukonian miedzi, który działa systemiczne indukując naturalne mechanizmy obronne rośliny (syntezę fitoaleksyn, wytwarzanie kwasu salicylowego). Dawka produktu 1-3 l/ha
Poprawa procesów kwitnienia i zawiązania owoców!!!
Kelpak – produkt zawierający wyciąg z alg morskich, wspierający procesy kwitnienia i zawiązywania owoców. Najlepsze efekty uzyskuje się po wykonaniu trzech zabiegów w dawce 2-3 l/ha w okresie okołokwitnieniowym tj. początek kwitnienia, pełnia kwitnienia, koniec kwitnienia.
Cytoplant-400 to naturalny biostymulator, który działa na podstawowe procesy biologiczne rośliny. Stymuluje podziały komórkowe, wspomagając rozwój korzeni i pąków kwiatowych, a także zawiązywanie i wzrost owoców. Termin aplikacji: Faza kwitnienia i zawiązywania owoców. Dawka: 1,5-2 l/ha
Naturamin-WSP to produkt silnie zwiększający aktywność fizjologiczną roślin w warunkach stresowych. Naturamin-WSP stymuluje zrównoważony wzrost roślin. Zalecany jest w tych etapach wegetacji, gdy uprawy wymagają wyższego zużycia energii i w okresach, kiedy rośliny są narażone na niekorzystne warunki. Stymuluje wzrost i chroni przed niekorzystnymi warunkami, uwalniając maksymalny potencjał produkcyjny. Rekomendowana dawka przy aplikacji nalistnie: 50-80 g/hl wody, 2-3 razy w sezonie wegetacyjnym lub doglebowo: 3-5 kg/ha, podzielone na 3-4 zabiegi. Produkt posiada Certyfikat Ekologiczny nr NE/418/2018.
Dodatkowa dawka azotu!
BlueN – to produkt mikrobiologiczny, bakterie zawarte w produkcie wnikają do rośliny przez otwarte aparaty szparkowe i kolonizują roślinę. Dostarczają roślinom azot amonowy, który jest bezpośrednio wbudowywany w aminokwasy, czyli podstawowe budulce rośliny. Produkt zalecany jest do stosowania we wszystkich uprawach rolniczych, warzywnych, sadowniczych i specjalistycznych. Dla upraw jagodowych w tym malin dawka wynosi 333 g/ha.
Partnerami monitoringu plantacji są firmy Chemirol i Invigo