Jakość owoców przed zbiorami – monitoring plantacji (2.06.2020 r.)

Budowanie jakości owoców to długi proces i powinno się o niej myśleć przez cały sezon wegetacyjny. Jednak jeszcze teraz „na ostatnią chwilę” można postarać się lekko ją poprawić.

O czym nie zapominać

Każdy chyba pamięta o konieczności dokarmiania owoców pierwiastkami budującymi ich jędrność i twardość, takimi jak wapń i krzem. Jednak samymi zabiegami nalistnymi nie jesteśmy w stanie odżywić roślin na tyle ile to jest potrzebne. Podstawowym źródłem składników odżywczych dla roślin powinna być gleba. W przypadku roślin jagodowych największe problemy pojawiają się z pobieraniem właśnie wapnia. Gleby w naszym kraju są w większości ubogie w ten składnik wapń, dodatkowo rośliny jagodowe są uprawiane na glebach kwaśnych (borówka) lub lekko kwaśnych (truskawka, malina) gdzie z natury ciężko jest dostarczyć odpowiednie ilości przyswajalnego wapnia.

Chociaż wapń najintensywniej jest pobierany z gleby wczesną wiosną, kiedy tworzy się duża ilość młodych włośników, to również teraz w okresie wzrostu i dojrzewania owoców będzie on pobierany, jednak nieco wolniej.

Należy więc zapewnić by jego zawartość w glebie była wciąż dużo. W tym okresie powoli będziemy odchodzić od dobrego źródła wapnia jakim jest saletra wapniowa, z racji na często niepotrzebną, zbyt dużą ilość azotu. Idealnym rozwiązaniem będzie więc podawanie nawozu ASX CaTs (zawiera tiosiarczan wapnia), który nie tylko dostarczy wapń bez azotu, ale również tiosiarczanowa forma jest bardzo szybko pobierana przez rośliny i transportowana do owoców.

Odżywianie dolistne w przypadku roślin jagodowych, gdzie okres od kwitnienia do zbioru jest krótki, musi być wykonane z użyciem nawozów o błyskawicznej przyswajalności i możliwie o niskiej zawartości azotu, tak by dodatkowo nie rozmiękczać nim owoców. W początkowej fazie rozwoju owoców można pokusić się o produkty wapniowe z aminokwasami (Metalosate Calcium, Calciminal) a bezpośrednio przed zbiorami i w ich trakcie stosować nawozy najbardziej skoncentrowane jak Folanx Ca oparty na mrówczanie wapnia. Wszystkie te nawozy można połączyć z produktem krzemowym ASX Krzem Plus, który dodatkowo „utwardzi” owoc.

Sam wapń to jednak nie wszystko. Konieczne jest zbilansowane odżywianie roślin przez fertygację. Przy intensywnym nawożeniu często zdarza się, że pewne pierwiastki są blokowane w glebie przez inne. Dobrym rozwiązaniem jest więc podanie ASX KTS – tiosiaraczan wapnia, który nie tylko jest nośnikiem potasu, ale również poprawia przyswajanie innych np. magnezu.

Owoców muszą być bezpieczne dla konsumentów

Owoce, które oferujemy do sprzedaży powinny być zdrowe, nie tylko pod kontem braku porażenia przez patogeny grzybowe, ale również powinny być zdrowe i bezpieczne dla konsumenta.

Dlatego w okresie przedzbiorczym należy się skupić na racjonalnym stosowaniu środków ochrony roślin, tak by minimalizować ich pozostałości w owocach. Ważne jest przestrzeganie informacji podawanych na etykietach i kierowanie się wskazówkami zawartymi w „Programie Integrowanej Ochrony Roślin Jagodowych na rok 2020”. Zdarza się, że plantatorzy mylnie interpretują zapisy etykietowe, gdzie np. widnieje zapis „karencja – nie dotyczy”. Nie oznacza to, że produkt można stosować bez obaw podczas zbiorów. W większości uwarunkowane jest to wcześniejszym zapisem o terminie stosowani np. „stosować po zbiorach owoców” co jednoznacznie daje okres gdzie nie spotkamy się z karencją.

Starajmy się wiec by owoce były nie tylko dobrej jakości, ale i zdrowe dla ich odbiorców.

Partnerami monitoringu plantacji są firmy: Agrosimex i Bayer

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here