Zarządzanie jakością w produkcji roślinnej

Nowy, unikatowy w skali kraju kierunek studiów stacjonarnych II stopnia uruchomiono na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu UP w Lublinie, jest nim Zarządzanie jakością w produkcji roślinnej.

Zarządzanie jakością w produkcji roślinnej

Absolwent kierunku

  • będzie przygotowany do identyfikacji i rozstrzygania specyficznych problemów związanych z produkcją wysokiej jakości surowców roślinnych, z uwzględnieniem uwarunkowań prawnych, ekonomicznych i społecznych oraz konsekwencji swoich decyzji dla środowiska i jakości życia człowieka,

  • będzie znał metody i sposoby kształtowania jakości surowców roślinnych, zwłaszcza owoców i warzyw na etapach przed-, produkcyjnym i poprodukcyjnym, będzie posiadał specjalistyczna wiedzę dotyczącą aspektów prawnych i wymagań w zakresie zapewnienia jakości i bezpieczeństwa surowców roślinnych, w tym zwłaszcza produktów ogrodniczych oraz ich przetworów,

  • będzie znał wymagania i posiadał umiejętności zaplanowania, wdrożenia, utrzymania i doskonalenia systemów zapewnienia i zarządzania jakością w organizacjach należących do różnych ogniw łańcucha żywnościowego, zwłaszcza na etapie produkcji podstawowej.

Perspektywy zawodowe

Absolwent kierunku będzie przygotowany do podjęcia zatrudnienia jako specjalista ds. jakości i audytor wewnętrzny systemów zarządzania jakością w przedsiębiorstwach, zwłaszcza branży żywnościowej i przetwórstwa owocowo-warzywnego, grupach producenckich i indywidualnych gospodarstwach rolnych i ogrodniczych, jednostkach doradczych i innych firmach na stanowiskach związanych z zarządzaniem jakością, w inspekcjach jakości handlowej i sanitarnej, w dziale operacyjnym w zakresie zapewnienia jakości i zarządzania jakością.

Więcej informacji na: www.up.lublin.pl/zarz-jakoscia

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.