Zamgławianie truskawek – nowa metoda przedłużenia ich trwałości




Producenci truskawek zyskają w tym roku nowe narzędzie pozwalające wydłużyć trwałość truskawek w obrocie towarowym. Jest to możliwe dzięki rozszerzeniu rejestracji dla preparatu Polyversum WP, który w tym sezonie będzie można również stosować do pozbiorczej ochrony truskawek w celu przedłużenia ich zdolności konsumpcyjnej.

Dzięki nowej rejestracji produkt ten będzie można stosować przeciwko szarej pleśni na truskawkach umeszczonych w komorze chłodniczej. Maksymalna dawka dla jednorazowego stosowania: 200 g/500 m3 komory przechowalniczej. Zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 150-200 g/500 m3 komory przechowalniczej.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie przechowalniczym: 1.
Sposób aplikacji środka: zamgławianie w komorze przechowalniczej.
Termin stosowania: środek stosować po złożeniu owoców do komory przechowalniczej
i schłodzeniu do temperatury 3– 5oC.
Zalecana ilość wody: 4 l w zbiorniku ze środkiem + 2,5-3 l w zbiorniku chłodzącym na 500 m3 komory przechowalniczej.
Zabieg wykonywać przy pomocy zamgławiaczy o dodatkowej parze dysz chłodzących typu PULSFOG BIO.

Zalecane dysze:
– PULSFOG BIO K-22 dysza cieczy roboczej: 10 – 12, dysza wodna: 8 – 10.
– PULSFOG BIO K-30 dysza cieczy roboczej:15, dysza wodna: 12 – 15.
Jako nośnika należy używać gliceryny spożywczej w dawce 50 ml/l wody w zbiorniku
z cieczą użytkową.
UWAGA:
Podczas wykonywania zabiegu należy pamiętać o takim ustawieniu skrzyń, aby zachowana została cyrkulacja powierza pomiędzy rzędami.









Poprzedni artykułTruskawki dla przetwórstwa będą w cenie
Następny artykułTrendy w produkcji truskawek w Ameryce Północnej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj