Proces przygotowania się roślin do spoczynku zimowego polega na skumulowaniu w szyjce korzeniowej odpowiedniej ilości substancji zapasowych (cukry) oraz pierwiastków, głównie potasu, cynku i boru. Proces ten rozpoczyna się późną jesienią, gdy temperatury zaczynają spadać w okolice 0°C, a wizualnym objawem tego procesu jest zmiana barwy liści na czerwono-purpurową. Jednocześnie w komórkach rośliny zachodzą zmiany fizjologiczne prowadzące do zagęszczenia soku komórkowego. Dzięki tym zmianom obniża się możliwość formowania kryształków lodu wewnątrz komórek oraz w przestrzeniach międzykomórkowych, będących głównym powodem powstania uszkodzeń mrozowych.

Wystąpienie gwałtownych i silnych przymrozków w okresie poprzedzającym zmiany przygotowujące rośliny do zimy może spowodować silne uszkodzenia, co miało miejsce na początku października ubiegłego roku.

Czynniki zakłócające proces przygotowania się roślin do zimy

Proces prawidłowego przygotowania się truskawki na niskie temperatury może być zakłócony przez wiele czynników, spośród których najważniejszymi są:

  • przenawożenie azotem
  • nieodpowiednia zdrowotność roślin
  • uszkodzenia herbicydowe
  • nieprawidłowe odżywienie roślin

 

Uszkodzenia herbicydowe zakłócają prawidłowy metabolizm roślin i drastycznie zmniejszają ich zdolność przygotowania się do zimy
Uszkodzenia herbicydowe zakłócają prawidłowy metabolizm roślin i drastycznie zmniejszają ich zdolność przygotowania się do zimy

Ponadto należy pamiętać, iż mrozoodporność truskawki w dużej mierze jest cechą odmianową. Mroźne zimy zdecydowanie lepiej przetrwają odmiany zaaklimatyzowane do naszych warunków pogodowych, takie jak popularna Marmolada (Onebor) lub Honeoye. Znacznie gorsze szanse na prawidłowe  przygotowanie się do zimy, zwłaszcza w przypadku nieprawidłowych warunków pogodowych jesienią, mają odmiany późne (np. Florence, Malwina) oraz odmiany wywodzące się z ciepłych stref klimatycznych (np. Asia, Roxana).

 

Rośliny chore oraz osłabione przez żerowanie szkodników zawsze będą podatniejsze na uszkodzenia mrozowe (na zdjęciu charakterystyczne objawy mączniaka prawdziwego)
Rośliny chore oraz osłabione przez żerowanie szkodników zawsze będą podatniejsze na uszkodzenia mrozowe (na zdjęciu charakterystyczne objawy mączniaka prawdziwego)

 

Zabiegi nawozem siarkowym. Dokarmianie siarką stymuluje przemiany azotu i powstawanie białek, co jest jednym z warunków prawidłowego przygotowania się roślin do zimy. Ponadto zabieg nawozem siarkowym jest typowym zabiegiem fitosanitarnym obniżającym presję niektórych czynników chorobowych i szkodników.

Zabieg nawozem zawierającym cynk i bor. Zanim rośliny zaczną odprowadzać składniki pokarmowe z liści do karpy należy wykonać oprysk roztworem nawozów zawierających cynk oraz bor. Do tego celu można użyć nawozów: OSD bor 2 kg na ha + OSD cynk 1 litr na ha + 0,5% roztwór mocznika lub Adob Bor 1 litr na ha + OSD cynk 1 litr na ha +0,5 % roztwór mocznika

Nawożenie dokorzeniowe

W okresie aktywności korzeni należy uzupełnić doglebowo potas, będący jednym z najważniejszych pierwiastków decydujących o mrozoodporności roślin. Dawki nawozu potasowego najlepiej jest ustalić w oparciu o wyniku aktualnej analizy gleby. W przypadku braku wyników aktualnej analizy gleby można zastosować dawki orientacyjne w układzie:

Wariant I: 100 kg na ha siarczanu potasu (50% K2O) – rozwiązanie polecane na gleby o optymalnej zawartości magnezu,

Wariant II: 150 kg na ha Patentkali (30% K2O, 10% MgO)- rozwiązanie polecane na gleby o niskiej zasobności w potas i magnez.

Dalsze zalecenia zabiegów przygotowujących plantacje truskawki do zimy zostaną zawarte w kolejnym komunikacie, przygotowanym z uwzględnieniem przebiegu bieżących warunków pogodowych

Dr hab. Zbigniew Jarosz, Katedra Uprawy i Nawożenia Roślin Ogrodniczych Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

——————————————–

Jest to fragment komunikatu wysłanego do Grupy Truskawkowej, w ramach funkcjonowania systemu doradczego oferowanego przez firmę Osadkowski SA. Komunikaty dotyczące ochrony nawożenia i agrotechniki w uprawie truskawek są wysyłane uczestnikom Grupy Truskawkowejktórzy zgłosili swoje uczestnictwo w systemie doradczym w roku 2016. Z Grupą Truskawkową można się skontaktować pod adresem e-mail: grupatruskawkowa@osadkowski.pl. Więcej informacji udziela koordynator Grupy Truskawkowej Albert Zwierzyńskitel 883310179 e-mail a.zwierzynski@osadkowski.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.