Z wizytą na farmie Edward Vinson w Wielkiej Brytanii

uprawa truskawek, jagodnik.pl, odmiany truskawek

Wizyta w firmie Edwarda Vinson w ramach warsztatów Berry Tech organizowanych w Wielkiej Brytanii przez firmę Haygrove była okazją do zapoznania się m.in. z kosztami produkcji truskawek (zainteresowanych technologią uprawy odsyłam do czasopisma Jagodnik 4/2013, gdzie znajduje się obszerna relacje z tego gospodarstwa). Szacuje się, że koszty zbioru truskawek w ostatnich latach na Wyspach Brytyjskich wzrosły dwukrotnie – z 3,75 funta w 2000 roku do 6,10 funta za godzinę pracy w 2012 roku.

Tak gwałtowny wzrost stawek, przy stosunkowo niewielkim wzroście cen sprzedawanych owoców, wymógł na tutejszych producentach konieczność poszukiwania metod i technologii uprawy pozwalających ograniczyć nakłady na pracę oraz usprawnić zbiór owoców. Opłaciły się też kosztowne szkolenia brygadzistów, dzięki czemu lepiej zarządzana i organizowana jest produkcja, co szczególnie w ostatnich dwóch latach zaczęło przynosić bardzo dobre efekty. W strukturze kosztów produkcji nakłady na zbiór truskawek stanowią 40-50%, dlatego właśnie największą uwagę zwrócono na koszty zbioru. Wprowadzenie nowych systemów pozyskiwania owoców pozwoliło zmniejszyć udział tych kosztów o 25% – z 0,71 funta za zbiór kilograma truskawek w 2000 roku do 0,51 funta w 2012 r. (jest to średni koszt zbioru kilograma truskawek z upraw polowych i 

uprawa truskawek, rynny dla truskawek, jagodnik.pl
Uprawy stołowe pozwoliły znacznie zmniejszyć koszty zbioru owoców

na stołach). Największy wpływ na obniżenie kosztów zbioru truskawek miało wprowadzenie upraw na stołach, w przypadku których zbiór jest mniej męczący dla pracownika i pozyskuje się więcej owoców klasy ekstra. Średnia wydajność zbioru truskawek w tym gospodarstwie w 2012 roku w uprawach polowych wyniosła 16 kg/godzinę, podczas gdy w uprawie na stołach osiągnięto 23 kg/godzinę. Najwyższą wydajność zbioru uzyskuje się w przypadku odmian powtarzających owocowanie, które odznaczają się z reguły także lepszą jakością owoców. Przy zbiorach owoców odmiany ‘Sweet Eve’ w uprawie na stołach uzyskano tutaj średnią wydajność na poziomie 25 kg/godzinę, a najszybszy pracownik osiągnął w całym sezonie średnio nawet 40 kg/godzinę. W przypadku uprawianej w gruncie ‘Eve’s Delight’, która z reguły ma od niej większe i bardziej widoczne owoce, średnia wydajność w sezonie zbioru wyniosła 20 kg/godzinę, a najlepszy pracownik uzyskał średnio 28 kg/godz. Większa wydajność zbioru, mimo rosnącej produkcji, umożliwia stałe zmniejszanie liczby osób zatrudnianych na czas zbioru. Dużo uwagi przykłada się do przeszkolenia zbieraczy – w przypadku nowego pracownika trwa to z reguły 4 dni. Bardzo ważne jest zbieranie owoców dwiema rękami oraz szybkie podejmowanie decyzji co do jakości owoców, a także prawidłowe umieszczanie ich w punnetach. Z reguły najszybsi i najlepsi zbieracze mogą pracować dłużej i otrzymują lepsze wyższą stawkę. Bardzo ważne jest precyzyjne określenie reguł zbioru i rygorystyczne ich przestrzeganie, w przeciwnym razie koszty zbioru stają się zbyt duże i pogarsza się jakość uzyskiwanych owoców, co czyni uprawę nieopłacalną. W Wielkiej Brytanii obecnie największą grupą zatrudnianych do zbioru są Rumuni i Bułgarzy, którzy mogą pracować w tym kraju przez 6 miesięcy w roku.

Naszym wyzwaniem na przyszłość jest dbanie o pracowników z Rumunii i Bułgarii oraz zwracanie bacznej uwagi na koszty produkcji, z których najważniejszy jest koszt zbioru – stale musimy utrzymywać go na niskim poziomie, w przeciwnym razie uprawa truskawek będzie dla nas nieopłacalna – informował Sean Figgis, zarządzający firmą Edward Vinson.