Wysoka produkcja owoców jagodowych w Meksyku

Produkcja owoców jagodowych w Meksyku ma się bardzo dobrze. Obecnie kraj ten jest 4 największym ich producentem na świecie. Uprawy skoncentrowane są głównie w stanie Michoacan. Właśnie z niego pochodzi ponad 90% meksykańskich jeżyn oraz ponad 60% truskawek.

Silna koncentracja produkcji

W stanie Michoacan zbiera się rocznie 238 832 ton jeżyn. Cała meksykańska produkcja tych jagód to 248 512 ton. Jak podaje Pascual Sigala Paez, sekretarz Rural and Agricultural Food Development, także produkcja truskawek jest bardzo ważna w tym stanie. Pozyskuje się w nim 341 130 ton tych owoców. To znacznie ponad połowa wszystkich meksykańskich truskawek. Innym ważnym regionem, gdzie pozyskuje się te owoce, jest stan Kalifornia Dolna. Region ten dostarcza ok. 70 tys. ton. Meksykańscy plantatorzy ogółem produkują 468 tys. ton truskawek rocznie. Koncentracja produkcji ułatwia procesy logistyczne oraz wdrażanie nowoczesnych technologii uprawy. Sprawia też, że coraz lepsze są standardy jakościowe oferowanych produktów.

Produkcja owoców jagodowych w trendzie wzrostowym

W Michoacan znacznie rosną areały upraw borówki i maliny. Stan ten podwoił produkcję tych owoców w ciągu ostatnich 4 lat i wydaje się, że wkrótce też zostanie meksykańskim liderem w tej dziedzinie. Produkcja owoców jagodowych napędzana jest wysokim popytem w USA, a także w niektórych krajach Europy. Dzięki wysokim standardom jakości i higieny wdrożonym przez naszych plantatorów możliwy jest stały i silny wzrost eksportu – mówi Pascual Sigala Paez. Jako najważniejsze rynki wskazuje Chile, Kanadę, Stany Zjednoczone, Holandię, Japonię oraz Wielką Brytanię. Jego zdaniem, najważniejsze owoce jagodowe na świecie to borówki, maliny, jeżyny, truskawki, porzeczki i żurawina. Cieszy go, że z tych 6 aż 4 gatunki z powodzeniem uprawiane są w Meksyku.

Źródło: freshplaza.com