Wczesne odmiany truskawek, cz. 2

Obficie plonujące rośliny odmiany 'Elsanta'

Szkółki w swej ofercie posiadają sporo wczesnych odmian truskawek. Ich zróżnicowane cechy sprawiają, że każdy plantator w oparciu o warunki własnego gospodarstwa, stopień wiedzy czy typ uprawy może wybrać truskawkę najlepiej spełniającą jego oczekiwania. Niektóre z tych odmian zyskały znaczną popularność, co zawdzięczają swym cechom docenianym przez ogrodników. Poniżej prezentujemy kolejne wcześnie dojrzewające odmiany truskawek.

Gustine

Odmiana 'Gustine'
Odmiana ‚Gustine’

Do Karlsruhe na targi ExpoSE z Francji przyjechali przedstawiciele gospodarstwa Gaec Guilloteau. Jedną z odmian, która we francuskim klimacie dobrze się sprawdziła jest ‘Gustine’. Wykształca ona dorodne i smaczne owoce, które dobrze znoszą transport. Jej rośliny odznaczają się dobrą zdrowotnością. Odmiana dobrze reaguje na zabiegi przyspieszania owocowania. Firma ma nadzieję na wejście z tą kreacją również na polski rynek. Rośliny odmiany ‘Gustine’ nad Wisłą powinny rosnąć równie dobrze i obficie plonować, choć aby ustalić faktyczną przydatność tej odmiany do uprawy w naszym kraju, potrzebne są doświadczenia i obserwacje. We Francji owocowała ona wcześnie lub nawet bardzo wcześnie. Termin zbiorów był podobny jak w przypadku odmiany ‚Honeoye’, ale wysokie plonowanie i owoce bardzo dobrej jakości czyniły z niej niezwykle interesującą opcję alternatywną.

Elsanta

elsanta_holandia (2)
Doskonałej jakości truskawki odmiany ‚Elsanta’ z uprawy prowadzonej w szklarniach

Kolejną z odmian, można powiedzieć sprawdzonym standardem, który cieszy się cały czas największą popularnością w wielu krajach europejskich jest ‘Elsanta’. Ta ceniona odmiana deserowa, dobrze reaguje na zabiegi sterowania w uprawie gruntowej, dobrze sprawdza się także w uprawie tunelowe lub w szklarniach. Warto jednak pamiętać, że odmiana ta ma raczej wysokie wymagania względem żyzności podłoża i zasobności w wodę. Aby wykorzystać jej potencjał należy nie tylko wybrać do jej uprawy odpowiednio korzystną kwaterę, ale następnie odpowiednio ją przygotować. Niedostatki wody także ujemnie odbiją się na plonowaniu. Przy zachowaniu odpowiednich dla ‘Elsanty’ warunkach wyda ona bardzo obfity plon. Owoce, które zrywa się ze zwartych, wzniesionych krzewów są duże, o atrakcyjnym jasnoczerwonym kolorze. Cechą charakterystyczną jest niewybarwienie czubka owocu. Są dość połyskliwe. Ich miąższ jest soczysty, także jasnoczerwony o posmaku malinowym. Owoce w kształcie przypominają szeroki stożek i są bardzo jędrne. Odmiana polecana do uprawy z myślą o odległych rynkach zbytu, gdyż jej owoce dobrze znoszą transport choćby na duże odległości. Cecha ta sprawia także, że przechowywanie owoców nie nastręcza problemów. Jest to jedna z deserowych odmian chętnie skupowanych z myślą o eksporcie. Poza zapewnieniem odmianie odpowiednich warunków dostępności wody i składników pokarmowych nieco troski wymaga jej ochrona przed chorobami. Odmiana ta jest dość odporna na białą i czerwoną plamistość liści oraz szarą pleśń, co stanowi niewątpliwie kolejne jej atuty. Wymaga jednak licznych zabiegów przeciw mączniakowi prawdziwemu i bywa porażana przez choroby systemu korzeniowego. Należy ją chronić przed mrozem.

Darselect

darselect_plantacja
Plantacja cenionej przez wielu odmiany ‚Darselect’

To kolejna klasyczna, deserowa odmiana średniowczesna. Wykształca duże i bardzo duże owoce. Jeżeli jest uprawiana wedle wysokich standardów, to owoce nie drobnieją zbytnio wraz z upływem okresu zbiorów i większość lub niemal wszystkie znajdują się w pierwszej klasie wielkości. Czynnik ten ma znaczenie w rynku o deficycie rąk do pracy. W przypadku tej odmiany statystyczny rwacz może w ciągu dnia pracy zerwać 150 i więcej kilogramów owoców. W pierwszych dniach zboru trudno jest zmieścić 2 kilogramy owoców do tradycyjnej łubianki. Odmiana nie ma szczególnych wymagań co do klasy bonitacyjnej gleby w której rośnie, więc bywa z powodzeniem uprawiana na gruntach klas II i III. Owoce są jasnoczerwone, z połyskiem o mocnej skórce. Ich kształt to szeroki stożek, są dość regularne. Miąższ ma barwę czerwoną, jest soczysty, aromatyczny i słodki. Rośliny odznaczają się raczej silnym wzrostem. Liście, podobnie jak u poprzednio opisywanej ‘Elsanty’, wykazują wrażliwość na maczniaka prawdziwego, co w pewnych sezonach może być poważnym probleme. Odmiana jest jednak odporna na choroby systemu korzeniowego. Owoce dojrzewają minimalnie wcześniej, jakieś 2-3 dni przed ‘Elsantą’. ‘Darselect’ zdaje egzamin w uprawie polowej, ale i sterowanej a także w tunelach.  Została wyhodowana we Francji ze skrzyżowania ‘Parker’ x ‘Elsanta’. Warto więc w polskich warunkach, zwłaszcza na wypadek wystąpienia mroźnych, bezśnieżnych nocy, zabezpieczyć ją od mrozu.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here